FRANCUZI ZADALI UDARAC KURTIJEVIM AMBICIJAMA: Pariz traži HITNU SUSPENZIJU odluke o zabrani korišćenja dinara
Foto: Shutterstock, Erkin Keci / AFP / Profimedia

FRANCUZI ZADALI UDARAC KURTIJEVIM AMBICIJAMA: Pariz traži HITNU SUSPENZIJU odluke o zabrani korišćenja dinara

Politika -

Francuska je zatražila hitnu suspenziju odluke Centralne banke Kosova o zabrani korišćenja dinara, navodeći da bi rešenje za to pitanje trebalo da se nađe u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Francuske se navodi da je zvanični Pariz zabrinut zbog jučerašnjeg stupanja na snagu odluke Centralne banke Kosova kojom se odobrava samo evro za gotovinske transakcije na toj teritoriji.

Ističe se da će ta odluka, doneta na brzinu i neusklađeno, imati posledice na svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu, koja u velikoj meri zavisi od plaćanja u srpskim dinarima iz Srbije.

- U nedostatku alternativnih rešenja do danas, Francuska poziva na hitnu suspenziju ove mere kako bi se obezbedio dovoljan prelazni period. Pozivamo kosovske vlasti da pronađu rešenje putem pregovora u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija - dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Kosovo Online/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

03:23

KURTI PROVOCIRA, SRBI GLADUJU, SVE JE TEŽE NA SEVERU Novinar iz Kosovske Mitrovice: Odugovlačiće ba sve načine, MLEKA VIŠE NEMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track