POČINJE BITKA ZA DEVET GLASOVA U SAVETU BEZBEDNOSTI Analitičari: Povukli smo DOBAR potez!
Foto: Youtube/Guardian News/Wikipedia

NEIZVESNO

POČINJE BITKA ZA DEVET GLASOVA U SAVETU BEZBEDNOSTI Analitičari: Povukli smo DOBAR potez!

Politika -

Okolnosti idu u prilog održavanja sednice, to se može videti iz poslednjih saopštenja Kvinte i SAD povodom nedavnih poteza Aljbina Kurtija, ocenjuju sagovornici Kurira

Srbija će danas zvanično tražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog situacije na Kosovu i Metohiji, što sagovornici Kurira ocenjuju kao logičan i odličan potez u trenutnim okolnostima. Oni, međutim, istovremeno ukazuju da su šanse da nam ovaj zahtev bude prihvaćen pola-pola!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija uputiti pismo u kojem traži održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN povodom situacije na KiM, a nakon što su prištinske vlasti, s predsednikom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na čelu, 1. februara ukinule dinar u južnoj srpskoj pokrajini, što dodatno otežava već maltene nemoguć život Srba na Kosovu. Sada je pitanje hoće li Srbija dobiti mogućnost da iznese svoje pitanje pred Savet bezbednosti.

Moguća opstrukcija

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kurir je objasnio da je, nakon što Srbija uputi zahtev za održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN, predsedavajući Saveta u obavezi da prihvati zahtev, posle čega se glasa u okviru pet stalnih i 10 nestalnih članica Saveta bezbednosti. Da bi zahtev Srbije bio prihvaćen, potrebna je većina od devet članica.

Zoran Milivojević
foto: Kurir televizija

- Ako govorimo o stavovima pojedinih država, odnos snaga je u ovom trenutku nepovoljan za našu državu zato što su tu, pored stalnih članica Velike Britanije, SAD i Francuske, i države koje su priznale nezavisnost Kosova kao što su Japan, Južna Koreja, Švajcarska, Malta i Slovenija. Ako je cilj Zapada da opstruiše sednicu, oni mogu da izdejstvuju takvu soluciju - naveo je Milivojević za Kurir.

Naš sagovornik ukazuje i da je trenutno Savetu bezbednosti predsedava Gvajana, koja je takođe priznala nezavisnost Kosova.

- Ipak, okolnosti su ovog puta drugačije i idu u prilog održavanja sednice. To se može videti iz poslednjih saopštenja Kvinte i SAD povodom nedavnih poteza Aljbina Kurtija u vezi s dinarom, tako da su nam šanse pola-pola. Svi objektivni razlozi nalažu da se prihvati naš zahtev, ali treba, kao i uvek, računati na prokosovski lobi i zapadne interese - konstatovao je Milivojević za naš list. Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije, Vladislav Jovanović, napominje za Kurir da smo samim zahtevom za održavanje sednice SB UN povukli dobar potez, pre svega demonstrirajući svoje totalno nezadovoljstvo politikom koja se na Kosovu i Metohiji vodi protiv Srba i Srbije kao partnera za dijalog.

Bolja informisanost

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

- Taj zahtev je sam po sebi jedna vrsta demonstracije nezadovoljstva, ali i prilika da se naši partneri na zapadu, koji se kunu u dobre namere prema nama, malo više oglase zbog čega ćute na sve Kurtijeve provokacije ili pozivaju obe strane na uzdržavanje, iako samo jedna povlači poteze koji vode ka eskalaciji situacije. Mi nismo imali kud osim da tražimo održavanje ove sednice jer je dijalog, takav kakav je, bio suviše jednoznačan i vodio je samo priznavanju Kosova i našem pristajanju na tu novu stvarnost. Budući da je "voda stigla do grla", ovo je prilika da se i Zapad podseti da nema prostora za beskrajno maltretiranje Srba na KiM i dovođenje Srbije u neravnopravni položaj u dijalogu koji oni vode - kaže Jovanović.

Ako to za njih ne bude imalo dejstva, svakako će se svet, kako kaže, bolje informisati o pravoj prirodi pregovora Beograda i Prištine.

- Ovo ne može da promakne posmatračima UN ni celom svetu koji će moći da čuje da Srbiji nije ostavljen prostor za dijalog, već samo za našu kapitulaciju zarad dobrih odnosa sa zapadnim silama koje nisu nagradile naše dobre namere - zaključio je Jovanović.

Srbi sa KiM

Osećamo se kao ovce koje čuvaju vukovi

Srbi s Kosova i Metohije za Kurir kažu da se osećaju kao ovce u toru koje čuvaju vukovi, da na dnevnom nivou strepe šta ih sledeće čeka i da je svaki dan pun neizvesnosti. Milorad Radivojević iz Zvečana, govoreći o ukidanju dinara, kaže da se ovih prvih dana to ne oseća previše na severu Kosova, ali da je narodu na jugu zasigurno veliki problem.

- Mi smo svi ovde kao ovce u toru koje čuvaju vuci! Jedino nam ostaje da pokušavamo da izdržimo koliko i kako možemo. Nažalost, ne vidim nikakvo svetlo na kraju tunela iako sam po prirodi optimista, ali moramo biti realni. Nama je iz dana u dan sve teže da živimo iole normalan život - kazao je on za naš list.

I Radomir Vukašinović iz Leposavića za Kurir kaže da je narod na KiM već na ivici ludila.

- U petak i subotu smo uspevali da plaćamo u dinarima, ali ne znamo šta donosi ponedeljak. Sam bog zna šta nas sledeće čeka, ovo postaje neizdrživo - kazao je on.

Suzana Trajković, supruga uhapšenog Slađana Trajkovića, kaže da ne znaju kako će ubuduće da raspolažu svojim novcem.

- Juče sam išla da podignem novac u Poštanskoj štedionici i uspela sam da podignem samo par hiljada dinara. Rekli su mi da novac koji imaju treba da se raspodeli na što više ljudi. Ko zna šta će biti narednih dana, ne znam kako ćemo opstati - rekla je za Kurir.

Bonus video:

12:18

ISTORIJSKO OBRAĆANJE VUČIĆA SB UN! MOĆNA PORUKA SVIM SRBIMA: Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track