DA LI ĆE NESTOROVIĆEV POKRET POCEPATI TIKET ZA BUDUĆNOST: Narod ne glasa za nekog jer je kul, već da odlučuje u interesu građana
Foto: Nemanja Nikolić, Kurir, Petar Aleksić

Kojim putem će “Mi - glas IZ naroda”

DA LI ĆE NESTOROVIĆEV POKRET POCEPATI TIKET ZA BUDUĆNOST: Narod ne glasa za nekog jer je kul, već da odlučuje u interesu građana

Politika -

Još od saopštavanja rezultata izbora održanih 17. decembra pa sve do danas, jedna ženska prilika obigrava oko sedišta pokreta „Mi – glas iz naroda“. Uzalud zvoni na vrata, i uzalud ih doziva sa trotoara, ali joj se Nestorović i društvo ne odazivaju. Kao, zauzeti su… Žena se, inače, zove Istorija.

Da se razumemo odmah, nije to ona Istorija koja prekraja granice i diže bune, ovo je ona običnija i praktičnija varijanta koja je, recimo, Ivicu Dačića učinila nezaobilaznom mirođijom u svakoj postzbornoj čorbi u poslednje dve decenije, iako SPS uvek ima "siću" od rezultata..

A šta je sa Nestorovićem? Zašto njegov pokret odbija sastanak sa istorijom? Ušla im voda u uši pa ne čuju da ih zove, ili su im ruke vezane pa ne mogu da otvore vrata?

Odgovor je: i jedno i drugo.

Da objasnimo...

Osvajanje 13 mandata u Narodnoj i šest u Gradskoj skupštini objektivno predstavlja veliki uspeh, ako se ima na umu da je ovaj rezultat ostvaren u konkurenciji etabliranih i u medijima i od analitičara favorizovanih Dveri i Zavetnika. Osvojeni mandati dodatno dobijaju na težini kad se uzme u obzir i činjenica da je "Mi - glas iz naroda" heterogena grupa političara koje, osim lidera Nestorovića, ne karakteriše velika politička vidljivost. I još su se, uz takav rezultat, karte složile tako da od mandata u Gradskoj skupštini zavisi većina neophodna za formiranje vlasti! E, tu se javlja onaj fenomen nespojiv sa zakonima fizike, ali lako objašnjiv u psihologiji: čini im se da im je more do kolena, a voda im ulazi u uši.

S druge strane, ako je pomenuta heterogenost grupe u predizbornoj kampanji doprinosila širini zahvata biračkog tela - posle izbora se ispostavlja da je negativan faktor. Pored dr Nestorovića koji, inače, popularnost nije stekao političkim stavovima, tu su još i otvoreni ruski lobisti, ultranacionalisti, potpuni politički autsajderi (što ne znači da nemaju svoje političke ideje)... Svako od njih vuče na svoju stranu, usled čega "Mi - glas iz naroda" stoji u mestu, paralisan. Otuda toliko vremena nema jedine odluke koju javnost od njih očekuje - hoće li omogućiti konstituisanje gradske vlade ili će uskraćivanjem podrške dovesti do novih izbora u Beogradu.

"Mi - glas iz naroda" na tim ponovljenim izborima, naravno, možda ostvari i dvostruko bolji rezultat, samo što u novoj konstelaciji odnosa tih dvanaest mandata mogu da ne vrede - ništa.

Ali, to je njihov problem. Sami pali, sami se ubili. Samo kad ono što radi "Mi - glas iz naroda" ne bi ilustrovalo naš usud - prečesto se ispostavlja da oni za koje glasamo nisu na visini zadatka.

Građani, naime, na izborima nisu birali misice, već osobe koje će raditi za opšte dobro. Glas su dali nekome od onih što su se kandidovali za poslanike i gradske odbornike, ne za geopolitičare i političke filozofe. Uostalom, narodni poslanici se na početku mandata svečano zaklinju da će „u najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi“.

Ovde je javni interes, tu se pokaži!

Ili da kupimo kokice i da posmatramo komediju u kojoj grupa dobitnika na lotou rešava da podeli premiju tako što će pocepati tiket i svako uzeti po parče papira!

A Istorija? Eno je, polako se pakuje da produži put...

N. N.

Bonus video:

06:47

IZBORI U BEOGRADU ĆE SE PONOVITI UKOLIKO SE NESTOROVIĆ NE ODLUČI! Božić: Radujem se jer će građani dati još veće poverenje SNS-u

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track