NEMOĆNO: Opozicija opet pravila nerede u Skupštini! Overili mandate, pa se ZAKLELI U HODNIKU
Foto: Kurir

konstitutivna sednica skupštine

NEMOĆNO: Opozicija opet pravila nerede u Skupštini! Overili mandate, pa se ZAKLELI U HODNIKU

Politika -

Poslanici s liste Dragana Đilasa "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, pokušali da blokiraju konstitutivnu sednicu parlamenta zviždanjem u pištaljke i mahanjem transparentima koje su uneli u salu

Konstitutivna sednica, na kojoj su potvrđeni mandati svih 250 narodnih poslanika novog skupštinskog saziva, održana je juče u Domu Narodne skupštine. Deo poslanika položio je i potpisao zakletvu u sali, dok su poslanici opozicije napustili zasedanje i zakletvu položili u skupštinskom holu, pred medijima. Ni ova sednica nije mogla da prođe glatko i dostojanstveno - obeležili su je negodovanje opozicije, pištaljke i transparenti poslanika "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA, ali i parole iz redova liste "Srbija ne sme da stane".

Ometali rad

Prvoj sednici predsedavao je najstariji narodni poslanik, Stojan Radenović sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", kome je u radu pomagalo četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar Skupštine. Sednici je prisustvovalo 178 poslanika, a verifikaciona komisija je potvrdila sve mandate. Poslanik SNS Aleksandar Marković čestitao je poslanicima na izboru, a građanima na slobodnim, fer i demokratskim izborima.

Skupština Srbije, konstitutivna sednica, Dragan Đilas
foto: Kurir

Istovremeno, od početka sednice poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja" duvali su u pištaljke i sve vreme u rukama držali transparente, ometajući održavanje sednice. Oni su odmah po ulasku u salu počeli da viču, zvižde u pištaljke i mašu transparentima. S druge strane, na balkonu su poslanici vladajuće koalicije razvili platno s natpisom "Dosovske lopuže, opet biste da pljačkate Srbiju. Neće moći", na šta su opozicioni poslanici reagovali aplauzom.

Kad je došlo vreme da se položi zakletva, poslanici koalicije "Srbija ne sme da stane" i NADA napustili su skupštinsku salu i, umesto sa ostalim kolegama, kako red nalaže, zakletvu položili u holu Skupštine, pred novinarima i snimateljima. Kako su naveli, oni su zakletvu položili pred građanima zato što, kako su rekli, ne mogu da je polažu sa 29 poslanika SNS "kojima je mandat pod ogromnim znakom pitanja jer su posledica krađe izbora."

Skupština Srbije, konstitutivna sednica
foto: Kurir

- Ta krađa će biti potvrđena svim izveštajima međunarodnih misija i domaćih posmatračkih, a siguran sam i 8. februara rezolucijom Evropskog parlamenta - rekao je Borko Stefanović.

Poslanica Marinika Tepić požalila se da je skupštinska sala tokom sednice bila podeljena kordonom policije i da je najmanje 40 policajaca ogradilo poslanike opozicije, kao i što su im detektorima kontrolisali automobile pri dolasku u zgradu Skupštine.

Glume žrtvu

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, komentarišući polaganje zakletve opozicionih poslanika u holu, ocenio je da je to "jedan bezvezan performans u nizu promašenih nastupa koje politički fanatizovani gubitnici priređuju javnosti u Srbiji".

- Dvaput su opstruisali parlament prošle godine i izgubili izbore, sad ponovo to čine. To ne vodi nikud osim u agoniju, ta provokacija neće izvesti ljude na ulice i deluje kao potpuni medijsko-politički promašaj - istakao je Stanković za Kurir.

Politički analitičar Boško Jakšić za Kurir je ocenio da je ova sednica verna slika jednog duboko podeljenog društva, te da ono što se videlo na startu nagoveštava kako će izgledati Skupština i u mesecima i godinama koje dolaze.

Boško Jakšić
foto: Kurir televizija

- A ta slika nije obećavajuća. Dakle, pokazuje da nismo u stanju da uspostavimo jedan normalan dijalog između vlasti i opozicije, koji može da bude i oštar, ali ovaj rat transparentima koji smo videli u skupštinskoj sali ne obećava ništa dobro - kazao je on.

Politikolog Boban Stojanović rekao je da opozicija treba da se spremi za naredne izbore, a ne da glumi žrtvu i pokazuje nemoć, jer na taj način ubija u pojam svoje birače. On je, gostujući na N1, kazao da razume da opozicionim strankama nije lako da se izbore sa SNS, ali da deo problema leži i u opoziciji. Ocenio je i da opozicija ne treba da se oslanja na međunarodni pritisak, pošto EU nije reagovala ni pre četiri godine, kad je opozicija bojkotovala izbore.

Ivica Dačić Počeo da teče rok za formiranje vlade

Predsednik SPS Ivica Dačić ocenio je da je veoma važno što je konstituisana Skupština Srbije i da je time počeo da teče rok za formiranje nove vlade, kao i da Srbija sada treba da se okrene novim izazovima. Ukazao je da treba da se formiraju i ostala skupštinska tela, te da će on biti šef poslaničke grupe SPS, a njegova zamenica Snežana Paunović.

- Ono što nije dobro jeste ponašanje svih opozicionih poslanika. Od 1992, otkad sam u Skupštini Srbije, nisam video da se neko tako ponaša na konstitutivnoj sednici, uz psovke, pretnje i sve ono što ne dolikuje u parlamentu - istakao je Dačić.

Miloš Vučević Opozicija zakletvu položila pred svojim medijima

Poslanik SNS Miloš Vučević optužio je poslanike opozicije da dele građane na prihvatljive i neprihvatljive i da su zakletvu položili "pred svojim medijima", a ne pred zastavom Srbije.

- Nismo zadovoljni što su oni koji uporno bacaju ljagu na našu državu i danas izveli performans, svojevrstan vid nasilja, i poslali poruku da za njih ne postoji jedna država, već da ima prihvatljivih i neprihvatljivih građana. Sebi su dali za pravo da kažu da izbori nisu bili fer ili ne, iako su preko tih izbora postali poslanici - istakao je on.

Ukazao je da je prvi put viđeno da neko ko je izabran ne polaže zakletvu u sali pred zastavom i grbom, već se zaklinje svojim medijima, a ne građanima. Kako su mu pojedini poslanici opozicije za vreme konferencije za novinare dobacivali, Vučević im je poručio da nisu školovani i da to što rade "odgovara samo Aljbinu Kurtiju".

Vulgarno ponašanje Đilas psovao majku poslanicima SNS

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je u jednom trenutku tokom sednice opsovao majku poslanicima vladajućeg SNS.

- Mrš u pi**u materinu! Je**m ti mater - izgovarao je besno Đilas dok je držao transparent i svađao se s poslanicima SNS koji su sedeli na svojim mestima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track