KINA OSUĐUJE JEDNOSTRANE RADNJE PRIŠTINE: Li Ming: Naš stav po pitanju Kosova i Metohije je jasan i nepromenjen!
Foto: foto: Kancelarija za KiM

ambasador kine u srbiji

KINA OSUĐUJE JEDNOSTRANE RADNJE PRIŠTINE: Li Ming: Naš stav po pitanju Kosova i Metohije je jasan i nepromenjen!

Politika -

Kineski ambasador u Srbiji Li Ming, komentarišući poslednje događaje na Kosovu i Metohiji poput odluke tzv. Centralne banke da zabrani dinar, kazao je da Kina smatra da svaka jednostrana radnja može da dovede do širenja panike i eskalacije tenzija, dodajući da svim etničkim grupama legitimna prava moraju biti zagarantovana uključujući i Srbe na KiM, prenosi Kosovo Online.

Li Ming je za RTS naveo da su posmatrali poslednje događaje na KiM i da su zabrinuti po pitanju tih događaja.

- Verujemo da svaka jednostrana radnja može da dovede do širenja panike i da dovede do eskalacije tenzije što nije u interesu nijedne strane koja učestvuje u sporu, ali ni u interesu ni mira u regionu i stabilnosti. Verujemo da sve etničke grupe i njihova legitimna prava i sigurnost treba da budu poštovani i garantovani uključujući srpsku zajednicu i zato se mi nadamo da će Briselski sporazum iz 2013. i osnivanje ZSO moći da se sprovede - kazao je.

Li Ming je istakao da pitanje KiM treba da se reši kroz dijalog, konsultacije i to u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i da u tom postupku suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije mora u potpunosti da se poštuje.

Navodi da se u načelu nadaju da će kosovsko pitanje biti rešeno na osnovu međunarodnog prava i u okviru relevantnih rezolucija UN.

- Uvažavamo i cenimo političke napore Srbije da se taj problem i pitanje reši i nadamo se da možemo da sačuvamo bliske odnose po ovom važnom pitanju - dodao je Li Ming.

Komentarišući jučerašnji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Li Ming je rekao da je imao odličan sastanak sa Vučićem na kojem su razmenili stavove i ideje o bilateralnim odnosima, kao i o pitanjima koja se tiču zajedničkih interesa i glavnih briga dve zemlje.

- Kina i Srbija su jako dobri prijatelji jer imamo slično istorijsko iskustvo, borimo se za svoj suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Uspostavili smo duboko političko poverenje. Kina i Srbija jedna drugu razumeju i uzajamno se podržavaju - kazao je.

Istakao je da Kina ceni i uvažava to što se srpska vlada pridržava i poštuje princip jedne Kine, a da je kada je reč o pitanju KiM stav Kine jasan i dosledan i da je tako već dugo.

Podstio je da su pre dva dana iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova već dali izjavu da Kina u potpunosti podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije.

Kurir.rs/RTS/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track