TRANSFER BLAMA I UVREDA ZA RAZUM Đilas i opozicija pokazali da ništa nisu naučili GUBITNIČKI MENTALITET NJIHOVO JE TRAJNO STANJE
Foto: Kurir

Tužna slika srpke opozicije u Skupštini

TRANSFER BLAMA I UVREDA ZA RAZUM Đilas i opozicija pokazali da ništa nisu naučili GUBITNIČKI MENTALITET NJIHOVO JE TRAJNO STANJE

Politika -

Ima nečeg veoma pogrešnog, vapijuće neskladnog i do zla boga neukusnog na fotografiji sa jučerašnje konstitutivne sednice Narodne skupštine na kojoj Dragan Đilas drži papir sa parolom „Pokrali ste izbore“. Kao da je ispod sakoa obukao kariranu flanelsku košulju i stavio kravatu, ili da pred kamerama dušmanski, sa pola kažiprsta, čačka nos.

Lanac nezrelih i pogrešnih poteza

Hoćemo reći da ne priliči ozbiljnom čoveku koji pretenduje – kao „vođa opozicije“ - na mesto predsednika vlade da zajapuren uče i buče i maše šarenim papirom tamo gde se pišu zakoni i određuje državna politika. Nije trebalo da budete pristalica vladajuće stranke pa da gledajući ovaj prizor kojim je završen lanac nezrelih i pogrešnih poteza posle izbora: naknadna žalba na regularnost, mršavi mitinzi, divljački napad na Gradsku skupštinu, pretnje Briselom… osetite transfer blama. (Marinikino prenemaganje u snimku na društvenim mrežama: „Pretresaju mi auto. Ovaj teror više ne može da se podnese“ dok obezbeđenje ogledalom proverava da li je, ne daj Bože, neko postavio bombu ispod njenog vozila, bio je šlag na ovoj bljutavoj torti.)

Skupština Srbije, konstitutivna sednica
foto: Kurir

Istini za volju, niko nije ni očekivao drugačiji razvoj događaja, od početka do dana današnjeg obeležen nedoslednostima, počev od tvrdnje da se bore protiv nasilja, a celokupno njihovo delovanje bilo je nasilno. Sve što su radili bilo je u suprotnosti sa onim što su pričali.

Kao Damjanov zelenko

Letos su se zaklinjali da će protestovati do ispunjenja zahteva, pa su otišli na godišnje odmore. Posle su se zaklinjali da neće na „Vučićeve izbore“, pa su u Skupštini pravili isti ovakav cirkus, zahtevajući da se izađe na birališta. Onda su tvrdili da znaju da će izbori biti nepošteni, ali su prijavili liste. Dvadeset četiri sata su čekali rezultate izbora u Beogradu, uvereni da su tu osvojili vlast, pa kad se ispostavilo da nisu – zanjištali su kao Damjanov zelenko da ih je neko pokrao.

U januaru su opet najavljivali „veliki miting do konačne pobede“, znamo kako je bilo… I na kraju, prihvatili su mandate osvojene na, kako tvrde, pokradenim izborima, jer im to donosi i ličnu i materijalnu korist za stranku, ali su zakletvu položili pred kamerama Šolakovih medija. Oni, kao, ne priznaju ovu skupštinu. Nikoga, osim radnika na blagajni parlamenta. Onih 900.000 glasača koji su ih izabrali, svakako im glasove nisu dali da skaču po klupama i duvaju u pištaljke.

Građani Srbije, kad hoće da se tako zabave, odu u zoološki vrt ili cirkus,ili gledaju rijaliti. Od svojih poslanika očekuju ozbiljan rad na sprovođenju onih planova na osnovu kojih su glasove dobili. Ali, na gubitku su, naravno, i oni koji nisu glasali za Dragana Đilasa, Mariniku Tepić i ostale cirkusante, jer zbog njih parlament ne može normalno da radi. O stalnom održavanju napetosti i parališućih podela u društvu da ne govorimo.

Ako su pali, padu su bili skloni

Hoće li nam sada kad sve ovo znamo, biti bolje? Nemamo, nažalost, ohrabrujuće vesti. Jučerašnjim cirkusom u Skupštini, u dlaku istom kao što je bio prošlogodišnji, Đilas i njegovi opozicionari pokazali su da ništa nisu naučili, i utvrdili nas u stavu da je gubitnički mentalitet, sa jalovim jadikovanjem zbog nepravde, njihovo trajno stanje.

Za par meseci u Srbiji će biti održani lokalni izbori, i mi sa izvesnošću već sada možemo da kažemo da će i na njima Đilas biti „pokraden“ - da će ih glatko izgubiti. Jer, koji mazohista treba da budeš da bi opet glasao za nekog ko, prosto, ne ume da pobeđuje, Naravno, ni da dostojanstveno gubi. Sve je to pesnik odavno kazao: ako su pali, padu su bili skloni.

N.N.

Bonus video:

00:31

Dragan Đilas psuje u Skupštini Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track