MUP: Tvrdnje Miroslava Aleksića su netačne i zlonamerne
Foto: MUP Srbije

MUP: Tvrdnje Miroslava Aleksića su netačne i zlonamerne

Politika -

Ministarstvo unutrašnjih poslova ocenilo je danas tvrdnje narodnog poslanika koalicije Srbija protiv nasilja Miroslava Aleksića kao netačne i zlonamerne jer je ministarstvo odgovorilo na njegov zahtev od 5. oktobra 2023. godine, kao i iste podatke objavilo na svom sajtu sajtu 16. novembra 2023. godine.

Aleksić je, gostujući u emisiji RTS-a "Takovska 10", izjavio da je tom ministarstvu od 27. oktobra 2023. godine podneo više od 25 zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja o tome koliko je ljudi preseljeno u grad Beograd u septembru.

"Miroslav Aleksić je podneo zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja 5. oktobra 2023. godine, a nakon toga je dostavio još 16 identičnih zahteva, kojima je tražio podatke o broju građana sa prijavljenim prebivalištem u drugim gradovima i opštinama Srbije koji su u periodu od 1. septembra do 1. oktobra 2023. godine promenili prebivalište na teritoriji grada Beograda", navelo je ministarstvo u saopštenju.

Aleksić je, kako su istakli, tražio zahtevom da mu se odgovori dostave na mejl adresu i ličnu adresu koju je naveo u zahtevu.

"Кako su zahtevi bili sadržinski isti i podneti od strane istog tražioca, svi su upućeni na istu adresu organa vlasti. Pre ekspedovanja odgovora, u zakonskom roku je tražiocu upućen dopis, kojim se rok za postupanje po zahtevima produžava do 40 dana, a nakon toga je upućen odgovor, 17. novembra 2023. godine, kojim je tražilac obavešten da se tražene informacije nalaze na sajtu MUP", rekli su iz MUP-a.

Naveli su da je odgovor Aleksiću poslat na mejl i ličnu adresu, a da je od Aleksića zatraženo da potvrdi prijem, što on nije učinio.

"Miroslavu Aleksiću, povodom identičnih primedbi od 12. decembra 2023. godine, a u vezi sa postupanjem ministarstva po njegovim zahtevima, upućen je dopis Кabineta MUP-a, u kome se obaveštava da je ministarstvo postupilo po njegovim zahtevima i da mu je 17. novembra 2023. godine dostavljen odgovor elektronskim putem i redovnom poštom na adrese koje je naveo u zahtevu", piše u saopštenju MUP-a.

Iz MUP-a su naveli da Miroslav Aleksić nije podneo žalbe zbog nepostupanja organa vlasti Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, što je zakonom propisana mogućnost u situaciji nepostupanja organa vlasti po toj vrsti zahteva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track