EVROPSKI PARLAMENT: Danas glasanje o rezoluciji o situaciji u Srbiji posle izbora
Foto: Profimedia

EVROPSKI PARLAMENT: Danas glasanje o rezoluciji o situaciji u Srbiji posle izbora

Politika -

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) danas će u Strazburu glasati o rezoluciji kojom pozivaju na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

U finalnom predlogu rezolucije o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora, EP poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP, navodi se u predlogu koji su usaglasile poslaničke grupe.

Prema finalnom predlogu rezolucije, Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procenila situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima, u nastojanju da se stvore preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, radi obnove poverenja građana u institucije i radi procene i bavljenja sistemskim pitanjima vladavine prava u Srbiji.

U predlogu rezolucije, između ostalog, stoji da Evropski parlament ponavlja stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju jedino ako ta zemlja ostvari značajan napredak u reformama na evropskom putu, uključujući punu primenu preporuka OEBS i ODIHR i Venecijanske komisije Saveta Evrope.

Sednica na kojoj će evroposlanici glasati o neobavezujućoj rezoluciji počinje u 12. sati po centralnoevropskom vremenu.

Uoči plenarnog zasedanja EP, troje lidera opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" razgovaraće o demokratiji u Srbiji sa troje evroposlanika iz različitih političkih grupa.

Na panelu "Srbija: demokratija na raskršću", koji počinje u 9.30, koaliciju "Srbija protiv nasilja" predstavljaće potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Njima će domaćini biti specijalna izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon iz poslaničke grupe Zeleni, šef posmatračke misije EP na decembarskim izborima u Srbiji Klemen Grošelj, koji je evroposlanik liberalne grupe Obnovimo Evropu, i predstavnica grupe Socijalisti i demokrate Alesandra Moreti.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track