NJIMA JE VELIKI USPEH I TO ŠTO SE GRAĐANIMA SRBIJE UKIDA NOVAC IZ EU?! APSURDNO! Deo opozicije čeka da se kazni naša zemlja!
Foto: Beta/Biljana Ljubisavljević, Nemanja Nikolić, Beta/Miloš Miškov, Nenad Kostić, Ana Paunković, Petar Aleksić

USVAJA SE REZOLUCIJA EVROPSKOG PARLAMENTA O IZBORIMA

NJIMA JE VELIKI USPEH I TO ŠTO SE GRAĐANIMA SRBIJE UKIDA NOVAC IZ EU?! APSURDNO! Deo opozicije čeka da se kazni naša zemlja!

Politika -

Deo srpske opozicije pozdravlja rezoluciju Evropskog parlamenta o izborima koji su održani 17. decembra prošle godine a koja bi danas trebalo da bude usvojena, iako u njoj nema jedne stavke koja je povoljna po našu zemlju.

Naime, u rezoluciji se poziva na međunarodnu istagu o izborima 17. decembra, što teško da bi i jedna zemlja EU dozvolila u svom slučaju jer se na taj način negira suverenitet jedne zemlje, a poziva se i da se Srbiji zamrznu EU fondovi, što je, jasno, na štetu svih građana Srbije ako ostanemo bez tih novčanih sredstava.

Evropski Parlament
foto: Kurir

Takođe, kritikuje se i "prekomerna upotreba sile" od strane policije prilikom napada na zgradu Starog dvora, iako se u drugim zemljama i znatno oštrije i brutalnije reaguje u situacijama kada se napadaju zgrade institucija.

Na kraju, činejnicu da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu mogli da glasaju u južnoj srpskoj pokrajini, niko nije ni spomenuo kao da to nije nikakav problem.

Branko Radun, Predrag Rajić
foto: Kurir tv

Politički analitičar Branko Radun za Kurir kaže da je žalosna situacija da se neko raduje i da traži neku političku korist od toga što se naša država dovodi u problem.

- Putem ove rezolucije ići će se na neku vrstu pritiska na Srbiju da se ponove beogradski izbori, ali sve je to neka vrsta pritisaka na Srbiju da popusti po pitanju Kosova a očito neki politički akteri u Srbiji to ne shvataju. Deo opzicije tako bez jednog jedinog fizičkog dokaza traži kazne za Srbiju, a pritom su prihvatili mandate i samim tim izborni proces, te bez pravnog osnova sve ovo rade. Rezolucija je, da ponovim, čist politički pritisak na Srbiju i žalosno je što u tome učestvuje deo opozicije, da lobiraju tamo u EP i Briselu da Srbija bude kažnjena da bi oni nekako dobili šansu da dođu na vlast u Beogradu - jasan je Radun.

0485091978, evropski parlament
foto: Profimedia

Ukazuje pak da rezolucije EP nisu obavezujuće i on ne može da donosi zakone. EU nije konstituisana kao država, te je EP više savetodavno telo a Evropska komisija je ta koja donosi odluke, dok rezolucije vrlo često ostaju mrtvo slovo na papiru.

- Ne znamo kakve će ovo posledice imati jer ipak ima neki uticaj, ali nema obavezujuću snagu kao recimo Britanski parlament koji kada nešto donese to vlada mora da sledi. Sve u svemu, EP ipak ima jedan značajan uticaj da se stvori klima da treba preduzeti nešto da se kazni Srbija - konstatovao je Radun za Kurir.

Bonus video:

02:33

OPOZICIJA NEMA OZBILJNU POLITIČKU VIZIJU Sagovornici Usijanja bez dileme: Preduzimaju panične akcije, oni su bez plana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track