SLOŽNI OKO JEDNOG Ovako su predstavnici velikih sila večeras govorili na sednici SB o Kosovu
Foto: Privatna Arhiva

SLOŽNI OKO JEDNOG Ovako su predstavnici velikih sila večeras govorili na sednici SB o Kosovu

Politika -

Predstavnici Kine, Amerike i Britanije govorili su večeras na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu.

Kina

Kineski ambasador pri UN, Žang Jun ocenio je da su jednostrani potezi vlasti u Prištini imali ogroman uticaj na živote kosovskih Srba i izazvali tenzije i paniku koje Kina smatra "veoma ozbiljnim".

Nove tenzije i obnovljeni antagonizam među etničkim zajednicama predstavljaju pretnju po regionalni mir i stabilnost i doprinose bilo čijim interesima, rekao je kineski ambasador.

Savet bezbednosti UN
foto: Printscreen/RTS

Peking je od šefice UNMIK-a Karolin Zijade zatražio da zahteva ukidanje nezakonitih i nerazumnih odluka Prištine, dok je od privremenih vlasti u Prištini zatražio da bez odlaganja odustane od ovih odluka.

"Mir na KiM utiče na mir i stabilnost Balkana i čitave Evrope. Kineski stav o ovom pitanju je jasan od samog početka - jednostrane akcije ne pomažu rešavanjeu kosovskog pitanja", rekao je Žang Jun.

Podržavamo nastojanja strana da postignu obostrano prihvatljivo rešenje dijalogom u okvorima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, uz poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Srbije, rekao je kineski ambasador.

Britanija

Britanski ambasador pri UN, Džejms Kariuki naveo je tri hitna koraka, koji se moraju sprovesti kako bi se smanjile napetosti na Kosovu.

"Srbija i Kosovo moraju da poštuju postojeće obaveze i izbegavaju jednostrane akcije i retoriku kako bi postavili osnove za obostrano prihvatljiv i održiv međusobni dogovor", rekao je britanski ambasador.

Savet bezbednosti UN
foto: Printscreen/RTS

Kariuki je pozvao Prištini da "suverena prava koristi u skladu sa vizijom multietničke demokratije zasnovane na ustavnim odredbama".

Rekao je da je nedavnim potezima, kosovska centralna banka pokušala da ispuni svoju ulogu i reguliše promet stranom valutom, ali da je plan sprovođenja ove odluke, za sada, podbacio u polju uticaja na manjinske zajednice.

"Treba da obezbede da Srbi i ostale zajednice i dalje primaju prihode dok se ne pronađe održivo rešenje", rekao je Kariuki.

Ujedinjeno kraljevstvo pozvalo je Srbiju da privede pravdi odgovorne za događaje u Banjskoj septembra prošle godine.

Amerika

Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild navela je da je Vašington izrazio rezerve o odluci da evro bude jedina valuta na KiM i pozvala Prištinu da odloži sprovođenje ove odluke dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama.

Savet bezbednosti UN
foto: Printscreen/RTS

"Odluka je doneta bez adekvatne pripreme i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen dok se ne definišu odgovarajuće procedure u skladu sa evropskim standardima", rekla je Tomas-Grinfild.

Rusija

Zamenik ruskog ambasadora pri UN, Dmitrij Poljanski optužio je Prištinu da je organozovala "antisrpski teror" sa ciljem da svo srpsko stanovništvo zauvek napusti teritoriju KiM, te od članica Saveta bezbenosti zatražio da "stane u zaštitu kosovskih Srba".

Savet bezbednosti UN
foto: Printscreen/RTS

Kao rezultat ovakvih akcija Prištine, oko 40 odsto kosovskih Srba napustilo je KiM, rekao je Poljanski, navodeći da je odluka o evru prozrokovala ekonomsku neizvesnost za veliki broj pripadnika manjinskih zajednica.

Na taj način, rizikujemo da dobijemo novo izbijanje međuetničkog nasilja, rekao je ruski diplomata.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

01:15

AKO ZATVORE SEDNICU SB UN, NEŠTO KRIJU OD JAVNOSTI Nikola Šainović; Nadam se da će zapadne siče shvatiti DA RADE PROTIV SEBE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track