GRAĐANI SRBIJE ZASLUŽUJU BEZBEDNU I SIGURNU DRŽAVU: Ministar Vučević otvorio Centar za obuku i testiranje u Velikoj Moštanici
Foto: Ministarstvo odbrane

GRAĐANI SRBIJE ZASLUŽUJU BEZBEDNU I SIGURNU DRŽAVU: Ministar Vučević otvorio Centar za obuku i testiranje u Velikoj Moštanici

Politika -

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas Centar za obuku i testiranje/inovaciono-edukativni park iz oblasti protivminskog delovanja u Centru za razminiranje Republike Srbije u Velikoj Moštanici.

Reč je o inovaciono-edukativnom parku izgrađenom u nekadašnjem vojnom kompleksu u Velikoj Moštanici.

Ministar Vučević istakao da je Centar za razminiranje najbolji primer kako, kada su udruženi različiti sektori, odnosno organizacioni delovi države, u relativno kratkom vremenskom periodu može da se postigne dobar i konkretan rezultat. On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je nekadašnji vojni objekat dobio novi značaj, novu vrednost i nešto što je Srbiji bilo neophodno.

Ministar Vučević
foto: Ministarstvo odbrane

- Kada govorimo o bezbednosti, ne govorimo samo o Vojsci i Ministarstvu odbrane ili samo o Policiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova, već je i Centar za razminiranje isto važan deo bezbednosti naše države i naših građana. Za posebnu pohvalu i zadovoljstvo je čuti da ste ovaj centar formirali kao inovaciono-edukativni, da radite na širenju znanja i osposobljavanju onih koji će pružiti bolju bezbednost za sve naše građane – naglasio je ministar Vučević.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu mapa Srbije biti čistija, kada je reč o mestima koja treba da budu sanirana u domenu rada Centra, dodajući da nas to i obavezuje prema budućim generacijama.

- Mnogo godina je prošlo od različitih događaja, od ratnih dešavanja, incidenata, akcidenata. Mislim da građani Srbije zaslužuju da imaju bezbednu i sigurnu državu. I da ne tražimo uvek neka administrativno-tehnička obrazloženja zašto nešto nije urađeno, nego da to uradimo, da izvadimo brodove ostale iz Drugog svetskog rata, jer je dovoljno vremena prošlo da to možemo i treba da uradimo, kao i ono što smo proživeli kroz NATO agresiju 1999. godine – istakao je ministar Vučević.

Ministar Vučević
foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane zahvalio je svim donatorima, ambasadama, međunarodnim organizacijama i institucijama, koje su pomogle i koje sarađuju sa Centrom. - Sarađujte, širite znanje. To je na korist i naše države i posebno sam ponosan na saradnju između Centra za razminiranje i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. To je na ponos cele države, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova kao karike u tom jednom i jedinstvenom lancu. Čestitam svima i želim uspešan rad, da sklonite sve što treba da se skloni s naših njiva, šuma, pašnjaka i iz naših gradova, da nam svi građani budu bezbedni – poručio je ministar Vučević.

Direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočlija izrazio je zadovoljstvo današnjim otvaranjem Inovaciono-edukativnog parka, čiji je osnovni zadatak razvoj obuke u oblasti protivminskog delovanja i inovativnih rešenja uz mogućnosti testiranja opreme.

- Čast nam je što su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije prepoznali potrebu Srbije da se korak po korak, kroz usmereno delovanje, podstakne i podrži razvoj humanitarnog razminiranja. Unapređenjem kapaciteta Centra za razminiranje, kao država želimo da pošaljemo poruku da smo spremni da implementiramo norme međunarodne zajednice i da polaznici obuke mogu biti obučavani u skladu s najsavremenijim zahtevima – rekao je Glamočlija.

Ministar Vučević
foto: Ministarstvo odbrane

On je istakao da će zadaci Centra za razminiranje u narednom periodu biti, između ostalog, izvođenje međunarodno priznatih obuka za potrebe nadležnih institucija za humanitarno razminiranje u Srbiji te zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji su podržali jačanje kapaciteta i modernizaciju Centra, radi sprovođenja stručnog usavršavanja u skladu s međunarodnim standardima za humanitarno razminiranje.

Na današnjoj svečanosti, direktor Centra za razminiranje uručio je Plaketu ministru odbrane za unapređenje protivminskog delovanja u Republici Srbiji i nesebičnu podršku i pomoć u radu i razvoju Centra.

Ministar Vučević
foto: Ministarstvo odbrane

Posle prezentacije i obilaska prostorija Centra za obuku i testiranje, ministar Vučević prisustvovao je prikazu opreme i sredstava za razminiranje.

U oktobru 2023. godine Centar za razminiranje i Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije potpisali su Sporazum o obuci pripadnika Vojske Srbije u razminiranju i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava u Centru za razminiranje, bez naknade i u skladu s potrebama Vojske Srbije.

Svečanom otvaranju Centra za obuku i testiranje prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Tiosav Janković, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, predstavnici namenske industrije i domaćih kompanija koje se bave protivminskom delatnošću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track