TI LI SI ALJBINE GRBOVIĆU? Govore iste reči, dele isti cilj, imaju iste lobiste! IMA LI PRIRODNIJE SPREGE OD ĐILASA I KURTIJA?!
Foto: EPA/Martin Divisek, BETA/Amir Hamzagić

Vučićevi protivnici održali identične govore

TI LI SI ALJBINE GRBOVIĆU? Govore iste reči, dele isti cilj, imaju iste lobiste! IMA LI PRIRODNIJE SPREGE OD ĐILASA I KURTIJA?!

Politika -

Desi se nekad da život udesi stvari tako da bude smešnije nego u vicu.

Recimo pre dva dana, u četvrtak 8. februara. U Briselu se Evropskom parlamentu obratio Pavle Grbović, srpski opozicionar, a u Njujorku se Savetu bezbednosti obratio premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti.

Pitaće neko šta je u tome smešno?

Pa urnebesno je što su i jedan i drugi o Srbiji rekli u dlaku isto, iste stavove izrekli su istim rečima. Kurti i Grbović pročitali su isti govor!

"Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji...“, bla, bla, bla. Kao da, uostalom, u Briselu i u Njujorku to ne znaju i da zbog toga ne sede Srbiji na kičmi!

- Znam - rekao bi Kurti - ali mi je merak da bacim kamen…

A šta bi rekao Grbović?

- Ja bih rekao isto što i Kurti – šta drugo…

Aljbin Kurti
foto: Printscreen

Šalu na stranu, ali ova dvojica političara demonstrirala su neverovatnu podudarnost mišljenja – isto ocenjuju aktuelnu politiku Srbije i s podjednakim se žarom zalažu za njeno kažnjavanje.

Ali, samo neupućeni mogu da poveruju da je reč o slučaju ili telepatskoj vezi srodnih duša. Objašnjenje je prozaičnije: imaju iste pisce govora koje je, očigledno, mrzelo da se potrude oko individualizovanih verzija.

00:33

Pavle Grbović i Aljbin Kurti

Poznato je već godinama da Junajted grupa Dragana Šolaka sarađuje sa lobistima za Kosovo u svetu. Kurir je u nekoliko navrata pisao o tome i raskrinkavao takve veze, a jedan od najvećih skandala izbio je kad je u SAD uhapšen senator Bob Menendez, a prethodno je svaka njegova politička ocena – za Kosovo, a protiv Srbije – dobijala veliki publicitet na Novoj i na N1. Baš je Menendez ugostio Dragana Đilasa i druge predstavnike opozicije kad su boravili u Vašingtonu!

Možda će neko primetiti da ovakva sprega nije rodoljubna, i možda bi mu se moglo dati za pravo. Ali sa stanovišta politike i ekonomije, ništa nije prirodnije. Da objasnimo…

Što se politike tiče, i Kurtijevoj vladi i srpskoj opoziciji u interesu je promena vlasti u Srbiji, jer je postojeća vlast nesavladiva brana njihovim ambicijama. A kad je ekonomski aspekt u pitanju, budući da je i jednima i drugima protivnik isti, i isti cilj, ujedinjavanje napora je najisplativije.

To, međutim, za posledicu ima ono o čemu smo govorili na početku: maske padaju, njihove akcije sve se teže zaklanjaju načelnim političkim frazama, namere im postaju providne, a oni ispadaju smešni.

Sledeći put može se desiti da Đilas iz džepa izvuče papir, nakašlje se i počne da čita; „Zonja dhe zotërinj, të nderuar deputetë“… a da onda shvati da je dobio govor namenjen nekom iz Prištine.

Ovo sa Grbovićem i Kurtijem samo je korak ispod toga… Na mestu Dragana Šolaka, mi bismo tražili da nam vrate deo para. Toliko ih je već slupao da je zaslužio zlatnu značku VIP klijenta.

N.N.

Bonus video:

05:31

VOLEO BIH DA IM SE LISTA ZOVE DRAGAN ĐILAS PREMIJER Dačić: Njihova politika je antirsrpska! OVO JE REKAO ZA INCIDENT SA SNS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja