PETAR PETKOVIĆ OBRATIO SE IZ NJUJORKA: Vučić razobličio Kurtijevu kampanju laži! U UN se čula istina o stradanju Srba na KiM
Ilustracija, Foto: Printscreen/TV Pink

PETAR PETKOVIĆ OBRATIO SE IZ NJUJORKA: Vučić razobličio Kurtijevu kampanju laži! U UN se čula istina o stradanju Srba na KiM

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na zahtev Srbije, i govor predsednika Aleksandra Vučić imaju izuzetan značaj za zemlju, dodajući da je reafirmisana važnost Rezolucije SB UN 1244 i Povelje UN.

"Prvo, još jednom je potrvđen značaj Rezolucije SB UN 1244 i Povelje UN. Drugo, najviše međunarodno političko telo moglo je da čuje punu istinu o stradanju Srba na Kosovu, od režima Aljbina Kurtija, kroz jezgrovit, tačan, jasan i činjenicma potkrepljen govor predsednika. Treće, Vučić je razobličio Kurtijevu kampanju laži, jer je poslednjih meseci prolazio narativ Prištne da će Beograd da napadne Kosovo, koje je ’najdemokratskija zemlja na svetu’“, rekao je Petković za TV Pink.

Dodao je da je predsednik Srbije koristio, naizgled, obične reči, ali je njegov govor pažljivo sastvavljen i vodilo se računa o svakom slovu.

Petković je istakao pravne konstrukcije koje se odnose na zločine protiv čovečnosti i svemu drugom što Kurti radi, dovodeći do nepopravljive štete za Srbe, koje nasilnim i jednostranim aktima namerno podvrgava nepodnošljivim uslovima života.

Na konstataciju da je Kurti rekao da Srbi na Kosovu nemaju ništa protiv korišćenja evra, Petković je ukazao da na sednici bilo više trikova, laži i manipulacija, ali da je Vučić jasno rekao šta znači odluka o ukidanju dinara:

"Da se time direktno udara na opstanak Srba, da Kurti nastavlja sa politikom progona Srba, jer ih je za godinu dana 14 odsto napustilo Kosovo zbog nasilne politike“.

Naglasio je da se ukidanjem dinara direktno udara na srpske institucije, čiji su temelji na platnom prometu Srbije u dinarima.

"Kurti nema pravo da donosi takvu odluku, jer po Briselskim sporazumima, iz 2013. i 2015. godine Srbija ima pravo da finanasira ZSO. A, sve te institucije – školstvo, bolnice, vrtići, lokalne samouprave su temelj za formiranje ZSO. Cilj Prištine je da se direktno udari na srpski narod“, naznačio je Petković.

Na konstataciju da je 13 od 15 zemalja članica Saveta bezbednosti osudilo poteze Prištine, dok političari na Kosovu kažu da sednica nije bila potrebna i da je poraz, kazao je da je odnos prema Kosovu najjasnije izražen zahtevom za sazivanje ove sednice i borbom da ona bude otvorena, čemu su se mnogi protivili.

"Sve brojke, sve što je Vučić govorio o protivpravnoj legalizaciji onoga što Kurti čini kroz kosovski sistem, eksproprijaciji kojom želi da uništi Srbe.. Imali smo priliku da govorimo o pravom cilju Prištine. Gotovo 13 članica je stalo u odbranu Srbije, odnosno rekli su da je Kurti prekršio sve odlukom o zabrani dinara i da želi da izazove novu nestabilnost, umesto da idemo u pravcu deeskalacije“, rekao je Petković.

Dodao je da postignuta reafirmacija Rezolucije 1244 i Povelje UN.

"Pokazali smo kako se bori u Savetu bezbednosti UN. Posebno sam ponosan bio na Vučića kada je rekao da je Srbija slobodna, nezavisna zemlja koja sama donosi svoje oduke“, rekao je Petković.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Bonus video:

01:09

Petković - Mnogo je laži od strane Prištine, Svećlje, Kurtija, a lagali su i o broju ljudi u Banjskoj - 30,40, 90

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track