ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI: Đilasa su unajmili separatisti da ublaži poraz Kurtija u UN ili je toliko zastranio da NAPADA DRŽAVU S LEĐA
Foto: Beta Milan Ilić, Beta Amir Hamzagić, EPA Arben Llapashtica

predsednica zvetnika za kurir o panelu u skoplju

ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI: Đilasa su unajmili separatisti da ublaži poraz Kurtija u UN ili je toliko zastranio da NAPADA DRŽAVU S LEĐA

Politika -

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica stranke Zavetnici, oštro je reagovala na zajedničko učešće premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i vlasnika liste "Srbija protiv nasilja" Dragana Đilasa na panel diskusiji u Skoplju. Ona je za Kurir naglasila da je reč o krajnje neodgovornom postupku predsednika SSP, posebno imajući u vidu trenutak u kome se susret odigrava, odnosno par dana nakon diplomatske bitke u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na temu motiva ovog susreta, Đurđević nudi dva moguća scenarija.

- Jasno je da je Srbija ostvarila diplomatsku inicijativu. Predsednik države je u Savetu bezbednosti UN saopštio istinu o brutalnom progonu Srba i srpskih institucija na Kosmetu. Ili je albanska diplomatska i lobistička mreža preko briselskih posrednika reagovala brzo, da ublaži poraz separatista u UN, unajmivši Đilasa za te potrebe, ili je lider dela opozicije toliko politički zastranio, da zbog političkih obračuna, napada državu s leđa. Šta god da je od to dvoje, pa bilo i od oboje pomalo, ovo će ući u anale srpske politike. Svakako ne linijom ponosa - rekla je Đurđević Stamenkovski za Kurir i dodala:

- Umesto zauzimanja jedinstvenog nacionalnog stava u ovakvom trenutku, imamo susret lidera opozicije - ne sa predstavnicima srpske vlasti, nego sa Kurtijem? Pa ko to još radi, bilo gde u svetu? Možete li da zamislite da se ovo dešava u Izraelu, Kipru, Španiji, SAD, bilo gde? Moraju li uvek iz srpskih redova da stižu primeri u demonstraciji nesloge na štetu svoje države.

Predsednica Zavetnika, kako je kazala, ne isključuje mogućnost da se ovim susretom šalje poruka "ako Vučić neće da prihvati Kurtijeve ultimatume, ima ko hoće, i to u roku od odmah".

- Dokazani progonitelj Srba na KiM Aljbin Kurti i njegova propaganda ovo će iskoristiti da poprave svoj imidž, i to nažalost koristeći, jedan deo opozicije u Srbiji.

Đurđević Stamenkovski je kzala da ne isključuje mogućnost da se ovakvim događajima šalje i implicitna poruka "da je opozicija mnogo poželjniji sagovornik za Kurtija nego aktuelna vlast.

- A to možda i ne treba da čudi, jer je argumentacija koju je Kurti izneo u Savetu Bezbednosti UN, u delovima identičn saopštenjima i izjavama probriselske opozicije u Srbiji. E sad, ko od koga prepisuje, ili možda imaju istu centralu, to su već zanimljiva pitanja - kazala je Đurđević Stamenkovski.

Ona je istakla da Aljbin Kurti i Dragan Đilas imaju jedan zajednički problem.

- A taj problem je što predsednik Stranke slobode i pravde nije predsednik Srbije - navela je predsednica Zavetnika.

Đurđević Stamenkovski je istakla da ovim postupkom Dragan Đilas brutalno obmanjuje narod, jer je tokom izborne propagande Kurtijevo ponašanje nazvao "suludim", a sada je lider kosovskih Albanaca očigledno neko sa kim se može razgovarati za istim stolom, i to javno, i to na temu progresivnih politika.

- A jedina progresija koja je vezana za Kurtija je progresija nasilja i etničkog čišćenja - zaključila je Đurđević Stamenkovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track