PETKOVIĆ: Kurtijeva policija pretila hapšenjem predstavnicima Hendersona i NBS, prelazni period laž
Foto: Nemanja Nikolić

Direktor Kancelarije za KiM

PETKOVIĆ: Kurtijeva policija pretila hapšenjem predstavnicima Hendersona i NBS, prelazni period laž

Politika -

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je po nalogu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, na prelazu Jarinje zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike Kosova čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Republike Srbije.

dinar, ukidanje dinara, Jarinje, zaustavljena pošiljka dinara
foto: Kosovo online Youtube Printsceen

“Pripadnici Kurtijeve policije ne samo da su zabranili ulaz dinara, nego su na administrativnom prelazu prema predstavnicima Narodne banke Srbije i kompanije “Henderson” demonstrirali osionost i grubost, a zatim su ih oterali uz pretnju hapšenjem. Time je Kurti jasno poručio da takozvani prelazni period je čista laž, i da je sve vreme u toku rad na operacionalizaciji odluke o zabrani dinara”, kaže se u saopštenju Petkovića.

Dodaje da je novac poslat prema svim ustanovljenim višedecenijskim procedurama, a koje predviđaju da pošiljku dinara na Jarinju sa svim potvrdama preuzima britanska kompanija “Henderson” i prevozi ih do trezora u Leposaviću, ali je ulaz dinara zabranjen.

dinar, ukidanje dinara, Jarinje, zaustavljena pošiljka dinara
foto: Kosovo online Youtube Printsceen

“Kurtijev „prelazni period“ je ništa drugo do šarena laža osmišljena da zamaže oči političkim krugovim na Zapadu koji su mu jasno poručili da je napadom na elementarne uslove opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji otišao predaleko. Očigledno je da su Kurtijeve poruke da dinar nije zabranjen na Kosovu i Metohiji laž i besramna propaganda, a da se njegov plan etničkog čišćenja srpskog naroda iz pokrajine realizuje bez ikakve zadrške”, navodi on.

Petković podseća da je jedna pošiljka dinara već bila blokirana 7. februara na prelazu Jarinje, i to, kao i ovoga puta, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja i odbijenice.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja