VUČIĆ U MINHENU: Važni sastanci predsednika Srbije sa svetskim liderima na Minhenskom bezbednosnom forumu (FOTO)
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

VUČIĆ U MINHENU: Važni sastanci predsednika Srbije sa svetskim liderima na Minhenskom bezbednosnom forumu (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i danas je u Nemačkoj, u Minhenu, gde učestvuje na 60. Minhenskom bezbednosnom forumu.

Drugog dana konferencije, predsednik Vučić sastao se sa delegacijom američkih senatora na čelu sa senatorkom Džin Šahin, zatim sa Markusom Zederom, predsednikom Vlade Bavarske, a potom i sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem.

Predsednik Vučić sastao se i predsedavajućim CDU Fridrihom Mercom i zamenikom šefa poslaničke grupe Unije CDU/CSU u Bundestagu za pitanja spolјne politike i odbrane, zamenikom člana odbora za spolјnu politiku, EU i odbranu, i izvestiocem za Srbiju u radnoj grupi Unije za Zapadni Balkan Johanom Vadefulom.

"Izuzetno dobar susret sa jednim od najznačajnijih političara Nemačke i liderom najveće nemačke partije Fridrihom Mercom i njegovim stranačkim kolegom Jovanom Vadefulom sa kojima sam razmenio mišljenja o nizu ključnih tema, uključujući regionalnu stabilnost, bezbednost i dinamiku razvoja unutar Evropske unije, ali i Zapadnog Balkana. Istakao sam zajednički interes u rešavanju složenih geopolitičkih izazova današnjice i ponovio da Srbija ostaje ozbiljan, odgovoran i pouzdan partner koji dosledno daje svoj doprinos stabilizaciji prilika, čime se pozicionirala kao ključni akter u regionu. Posebno smo razgovarali o ekonomskoj saradnji između Srbije i Nemačke i procesu evrointegracija. Zahvalio sam na kontinuiranoj podršci Nemačke procesu pridruživanja Srbije EU i istakao značaj daljeg jačanja naših ekonomskih i političkih veza i partnerskih odnosa, koji doprinose opštoj stabilnosti i u širem evropskom kontekstu.", stoji u objavi predsednika Srbije.

Sastao se i sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Janom Borgom, a u planu je i sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Predsednik Vučić sastao se sa Janom Borgom, predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministrom spolјnih i evropskih poslova i trgovine Republike Malte.

"Dobar i konstruktivan razgovor sa Janom Borgom, predsedavajućim OEBS i ministrom spoljnih poslova Malte. Poželeo sam Malti mnogo uspeha u predsedavanju OEBS-om u godini koja ostaje opterećena narastajućim problemima u brojnim oblastima. Razgovarali smo o saradnji i doprinosu koji Srbija može da pruži stabilizaciji prilika u Evropi, istakavši da naša zemlja ozbiljno i odgovorno shvata i prati sve izazove u okruženju i da zato dosledno i snažno radi na očuvanju mira u regionu, uprkos brojnim preprekama i poteškoćama. Govoreći o izborima u Srbiji, istakao sam da su bili demokratski i transparentni, kao i da sa pažnjom očekujemo Konačni izveštaj ODIHR-a. Ponovio sam da sam pozvao Vladu Srbije da ozbiljno sagleda sve preporuke ODIHR i OEBS za buduće izbore, istakavši da je dosadašnja saradnja sa ovom organizacijom bila izuzetna i značajna za reformski put Srbije, na kojem i dalje ozbiljno radimo. Još jednom sam naglasio značaj OEBS-a u vreme previranja i velikih izazova sa kojima se suočavaju Evropa i ceo svet, kao i da je neohodno da svi značajni politički akteri udruže snage kako bi se zajedničkim naporima očuvali osnovni principi sadržani u Helsinškom završnom aktu i Pariskoj povelji", napisao je predsednik na Instagramu.

Predsednik Vučić sa ministrom spoljnih poslova NR Kine Vang Jiem

"Srdačan susret i odličan razgovor sa kineskim ministrom Vang Jiem, tokom kog smo se osvrnuli na sva najbitnija globalna pitanja kada je reč o bezbednosti i izazovima sa kojima se svet danas suočava.

Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji između Srbije i Kine i još jednom potvrdili čelično prijateljstvo naše dve države i naroda.

Obavestio sam ga o stepenu ugroženosti srpskog naroda na KiM i sve težih uslova za život u južnoj srpskoj pokrajini", napisao je predsednik Vučić na Instagramu nakon sastanka.

Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Bavarske Markusom Zederom.

"Odličan i prijateljski razgovor sa Markusom Zederom o investicijama i jačanju veza između Srbije i Bavarske. Zahvalio sam mu na dosadašnjoj saradnji i istakao da Srbija ima trgovinsku razmenu sa Bavarskom veću od milijardu i 500 milona evra.

Naglasio sam da su ekonomska snaga Bavarske i njegova lična reputacija kao odličnog poslovnog čoveka, uz strateški pristup koji ima u pogledu saradnje, pomogli da se Bavarska pozicionira kao napredno ekonomsko središte Evrope i da time daje primer Srbiji da stvori još dinamičnije i konkurentnije poslovno okruženje i da postane još snažniji ključni igrač u pokretanju ekonomskog uspeha regiona sa fokusom na infrastrukturu, modernu industriju, inovacije, tehnologiju i proizvodnju. Uskoro, sa najvećim zadovoljstvom, očekujemo posetu gospodina Zedera i njegove delegacije Srbiji", napisao je Vučić na Instagramu.

Sastanak sa delegacijom američkih senatora

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Minhenu sa delegacijom američkih senatora na čelu sa senatorkom Džin Šahin, članicom Odbora za spoljnopolitičke odnose Senata i predsedavajućom pododbora za Evropu.

"Dug, otvoren i sadržajan razgovor sa delegacijom američkih senatora. Istakao sam da je česta komunikacija između Srbije i SAD, kao izuzetno važnog partnera naše zemlje, od ključnog značaja u jačanju veza između naših zemalja i rešavanju ključnih pitanja od zajedničkog interesa. Ponovio sam veliku zabrinutost za bezbednost i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ističući važnost zaštite njihovih interesa i uslova za normalan život, pogotovo imajući u vidu i poslednji potez Prištine koja je ukinula dinar kao legitimno sredstvo plaćanja, čime je na bezobziran način ugrožena egzistencija srpskog stanovništva.

Naglasio sam potrebu za nastavkom dijaloga u cilju rešavanja sve jačih pritisaka sa kojima se svakodnevno suočava srpski narod na KiM i zahvalio na podršci SAD u pronalaženju mirnog i održivog rešenja ovog pitanja. Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima, pitanjima regionalne stabilnosti i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i o jačanju ekonomske saradnje i investicijama u velike projekte koje Srbija pokreće u sklopu EXPO2027.

Zahvalio sam SAD na podršci koju pružaju Srbiji na #EU putu, kao i našem opredeljenju da nastavimo sveobuhvatni razvoj zemlje u svim oblastima", napisao je predsednik na Instagramu.

Bonus video:

00:58

Aleksandar Vučić: Imali smo sastanke važne za ceo region

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track