DANAS NASTAVAK HAŠKOG PROCESA: Tačiju i još trojici pripadnika OVK sudi se za najmanje 98 ubistava
Foto: epa Peter Dejong, epa EVA PLEVIER, epa ARMANDO BABANI, epa JERRY LAMPEN

DANAS NASTAVAK HAŠKOG PROCESA: Tačiju i još trojici pripadnika OVK sudi se za najmanje 98 ubistava

Politika -

Haški proces bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosmetu i u Albaniji, 1998-99, biće danas nastavljen posle tronedeljne pauze.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Iskaz, koji je započeo 1. februara, trebalo bi da danas nastavi svedok tužilaštva Hajruš Kurtaj. Posle polaganja zakletve, Kurtaj je tada, na kraju zasedanja, rekao da je za vreme rata na KiM bio starešina OVK zadužen za obuku, u okolini Kačanika. Kurtaj je jedan od retkih svedoka koji iskaz daju bez mera zaštite identiteta.

Od početka suđenja, 3. aprila 2023, tužioci su pred raspravno veće izveli 45 svedoka, uključujući Kurtaja. Samo 14 svedoka iskaz je dalo bez zaštitnih mera, od kojih su trojica bili pripadnici OVK, a jedan albanski političar.

Redžep Seljimi, Hašim Tači
foto: AP/Koen Van Weel

Pod svojim imenom svedočilo je i petoro Srba i jedan Albanac, kojima je OVK otela i ubila članove porodica ili su sami bili zlostavljani u pritvorima albanske paravojske.

Četvoro međunarodnih zvaničnika svedočilo je, takođe bez zaštite identiteta, o naporima da rasvetle sudbinu nestalih na Kosmeta.

Iza zatvorenih vrata, većina dosadašnjih svedoka je, sudeći po javnim sažecima njihovih izjava, rekla da je OVK njih ili njihove rođake nezakonito lišila slobode i da su u pritvoru bili prebijani, mučeni i zlostavljani pod neutemeljenom sumnjom da sarađuju sa srpskim vlastima i snagama bezbednosti.

Neki svedoci opisali su da nikada nisu videli članove porodica ili druge osobe koje je OVK odvela i pritvorila. U dokaznom postupku protiv Tačija i saoptuženih, koji prema odluci sudija moraju završiti do aprila 2025, tužioci nameravaju da pred sud izvedu 300 svedoka.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosmetu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Pre početka suđenja, tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom. Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini. Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosmetom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci. Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Prištine, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji minista za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol. Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosmetu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.

Bonus video:

00:30

HAG: Tači i Veselji biće optuženi za dva nova logora i zločine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track