ŠOK OTKRIĆE! OTAC HRVATSKOG PREMIJERA RADIO ZA PORODICU SRPSKOG HAŠKOG OSUĐENIKA! Evo koja je veza Plenkovića i Frenkija
Foto: Martijn Beekman / AFP / Profimedia, NICOLAS MAETERLINCK / Belga Press / Profimedia

DUGO SKRIVANA TAJNA

ŠOK OTKRIĆE! OTAC HRVATSKOG PREMIJERA RADIO ZA PORODICU SRPSKOG HAŠKOG OSUĐENIKA! Evo koja je veza Plenkovića i Frenkija

Politika -

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, bio je jedan od najžešćih kritičara odluke suda u Hagu da na prevremenu slobodu pusti Franka Simatovića, poznatijeg kao Frenki, bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti MUP Srbije, koji je osuđen za zločine u Hrvatskoj, otkriva Kurir.

Da podsetimo, osnivač i bivši komandant JSO oslobođen je i privremeno pušten iz Haga 31. avgusta 2023. godine, a pravosnažno je osuđen, zajedno sa Jovicom Stanišićem, u maju te godine na 15 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i u BiH.

Franko Simatović, Frenki Simatović
foto: Martijn Beekman / AFP / Profimedia

Na ovu vest oštro je reagovao upravo Plenković, a malo je poznata stvar da je njegova porodica, konkretno otac Mario Plenković, svojevremeno je bio šef kabineta i dugogodišnji saradnik Frenkijevog rođenog ujaka, Franka Wintera, brata Simatovićeve majke Nede, dok je Winter bio generalni direktor Radio-televizije Zagreb od 1972. do smrti, 1981. godine, što su zvanični i javno dostupni podaci iz biografije ovog nekadašnjeg funkcionera.

Inače, majka Frenkija Simatovića, Neda (devojačko Winter), rodom je iz Bjelovara.

Uprkos bliskoj vezi njegovog oca sa familijom Simatovića, Plenković je, da podsetimo, prilikom njegovog oslobađanja iz Haga, odakle je pušten iz zdravstvenih razloga, negodovao i na društvenim mrežama.

Andrej Plenković
foto: NICOLAS MAETERLINCK / Belga Press / Profimedia

- Izrazili smo svoje nezadovoljstvo odlukom o prevremenom puštanju Franka Simatovića na slobodu - napisao je tada Plenković na društvenoj mreži Iks.

Komentar Simatovića nismo uspeli da dobijemo.

Bonus video:

00:30

HAG: Tači i Veselji biće optuženi za dva nova logora i zločine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track