NASTAVLJA SE KURTIJEV TEROR: U bankama na Kosovu i Metohiji nema više dinara! Ivanović: Ovo je pokušaj etničkog čišćenja!
Foto: TV Most printscreen

strašno

NASTAVLJA SE KURTIJEV TEROR: U bankama na Kosovu i Metohiji nema više dinara! Ivanović: Ovo je pokušaj etničkog čišćenja!

Politika -

Jednostrana odluka Prištine da ukine dinar, kao i sprečavanje uvoza novčanica, rezultiraće zatvaranjem filijala Poštanske štedionice, što će Srbe naterati da idu u centralnu Srbiju da bi podigli svoj novac, kaže sagovornik Kurira.

Srbi sa KiM koji su mogli da podignu samo do 10.000 dinara po osobi, sada ni to ne mogu jer u bankama nema više srpske valute. Razlog je što je jednostranom odlukom Aljbina Kurtija zaustavljen dotok dinara na KiM, kaže za Kurir Milan Ivanović, nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Milan Ivanović
foto: Beta Saša Đorđević

- Kurti je rekao da neće kažnjavati korišćenje dinara, ali on ne govori istinu. Period koji je Priština navodno dala za adaptaciju se očigledno ne poštuje. Uvoz dinara je zaustavljen i oni nestaju. U utorak sam bio u Poštanskoj štedionici, jedinoj preostaloj srpskoj banci na KiM, i već danima su iznosi podizani malo u dinarima, a malo u devizama, jer dinara nema dovoljno. Prema informacijama koje ja imam, više nema dinara. Bilo je samo pitanje trenutka. Gužve su velike, satima se čekalo da bi se podigao ograničen iznos dinara - pojasnio je Ivanović.

Zapadni Balkan i EU, Skoplje, Aljbin Kurti
foto: EPA Georgi Licovski

Ističe da će ova situacija dodatno otežati život srpske zajednice na KiM.

- Bićemo prinuđeni da idemo u najbliža mesta u centralnoj Srbiji. Tamo će opet biti gužve i moraćemo da izdvajamo ceo dan da bismo podigli novac - dodaje on i naglašava da je ovo samo još jedan pokušaj zastrašivanja Srba.

- Verujem da će Srbija naći rešenje, ali očigledno je da Priština ne želi da razgovara. EU nije zainteresovana, a na nama je da insistiramo da se pitanje KiM vrati pred UN. Ovo je pokušaj etničkog čišćenja, i to se pojačava ovim merama. Međunarodna zajednica to odlično shvata, ali ništa ne čini - zaključuje on.

Radnici prosvete koji rade pri obrazovnom sistemu Republike Srbije na Kosovu okupili su se juče ispred Banke Poštanska štedionica u Severnoj Mitrovici kako bi pokušali da podignu plate koje su im uplaćene na račun, ali i izraze protest zbog nemogućnosti da to i urade.

Bonus video:

13:10

KOSOVO JE POSTALO LOGOR ZA SRBE, SAMO ŠTO JOŠ NEMA VEŠALA! Miletić tvrdi: Prvo su ukinuli dinar, a onda sledi kažnjavanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja