ŠOK-SVEDOČENJE BIVŠEG TERORISTE OVK U HAGU: Sad tvrdi da je u svojoj knjizi "preterivao" i "izmišljao" a da Tačija nije ni video
Foto: Printscreen

Bivši zapovednik brigade OVK Hajruš Kurtaj

ŠOK-SVEDOČENJE BIVŠEG TERORISTE OVK U HAGU: Sad tvrdi da je u svojoj knjizi "preterivao" i "izmišljao" a da Tačija nije ni video

Politika -

Bivši zapovednik brigade OVK Hajruš Kurtaj izjavio je danas, pred sudom u Hagu, da tokom rata na Kosovu nije dobio nijedno naređenje od Glavnog štaba OVK i da o tom štabu nije znao ništa, iako je suprotno tvrdio u ranijim izjavama i u svojoj knjizi.

Kurtaj je to rekao u nastavku svedočenja na suđenju tadašnjim vođama GŠ OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakup Krasnićiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Pitanje uloge GŠ OVK tokom rata na Kosovu centralno je u procesu protiv Tačija i saoptuženih.

Tužilaštvo tvrdi da je taj štab 1998-99 imao punu kontrolu i komandu nad jedinicama OVK i da su njegovi lideri odgovorni za sistematske zločine širom Kosova nad svima koje je OVK proglasila za protivnike.

Odbrana optuženih, sa druge strane, opovrgava da je OVK bila izgradjena vojna formacija sa centralizovanom komandom i tvrdi da su kontrolu nad njenim pripadnicima imali lokalni zapovednici.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Kurtaj je, na sugestiju Tačijevog branioca Luke Mišetića, potvrdio da "nije imao lična saznanja o naređenjima GŠ OVK".

"Ja nisam dobio nijedno naređenje GŠ OVK za vreme rata", tvrdio je Kurtaj, koji je tada bio zamenik komandanta i komandant 162. brigade OVK u "operativnoj zoni Nerodimlje" kod Kačanika.

Svedok je ponovo negirao da ga je za komandanta brigade, u maju 1999, postavio tadašnji načelnik GŠ OVK Agim Čeku, iako je to napisao u knjizi "Neugasivi plamen", objavljenoj 2012.

U sudnici, Kurtaj je tvrdio da mu je Čeku, u telefonskom razgovoru, samo kazao da "nastavi sa ratnim naporima" posle pogibije komandanta brigade Ćamila Iljazija zvanog Bardi.

Na Mišetićevo pitanje, Kurtaj je izjavio da nikada nije više nije razgovarao, niti se sreo ni sa jednim članom GŠ OVK, uključujući i Šukrija Buju, komandanta njegove operativne zone.

U knjizi, Kurtaj je napisao da je bio prisutan na sastanku na kojem je Buja, u ime GŠ OVK, naredio formiranje dve brigade u Nerodimlju i postavio zapovednike.

Kurtaj je, na pitanje advokata Mišetića, izjavio da "nije prisustvovao nijednom sastanku s Tačijem tokom konflikta" na Kosovu. "Za vreme rata, nikada ga (Tačija) nisam sreo, niti išta čuo od njega".

Fotografiju Tačija i delegacije GŠ OVK prilikom posete 162. brigadi, Kurtaj je objavio u svojoj knjizi. Tokom svedočenja, Kurtaj je, međutim, tvrdio da za tu Tačijevu posetu uopšte nije znao.

Na Mišetićevo pitanje zašto je više Tačijevih ratnih fotografija štampao u knjizi, Kurtaj je odgovorio da je to učinio "iz političkih razloga, znajući da je Tači lider".

Ponavljajući da je u knjizi "preterivao" i "izmišljao" kako bi OVK prikazao u boljem svetlu "za buduće generacije", Kurtaj je rekao da je knjigu napisao "u nameri da postane lider (Tačijeve) Demokratske partije Kosova u Kačaniku", u vreme kada je Tači bio premijer Kosova.

Kurtaj je danas završio svedočenje, suđenje će biti nastavljeno u ponedeljak, 26. februara.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika - Albanaca, Srba i Roma - od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U šest tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Kransići optuženi su za zločine protiv čovečnosti, a u četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa Azemom Suljom, Ljahom Brahimajom, Fatmirom Ljimajem, Sujelmanom Seljimijem, Rustemom Mustafom, Šukrijem Bujom, Ljatifom Gašijem i Sabitom Gecijem.

Od hapšenja u jesen 2020. svi optuženi su u sudskom pritvoru u Hagu, a pred sudijom su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track