DAČIĆ O POTRESIMA NA POLITIČKOJ SCENI ZA KURIR TV: Bili bismo lider u regionu da priznamo Kosovo, ali bi nas PROKLINJAO NAŠ NAROD
Foto: Kurir televizija

redakcija

DAČIĆ O POTRESIMA NA POLITIČKOJ SCENI ZA KURIR TV: Bili bismo lider u regionu da priznamo Kosovo, ali bi nas PROKLINJAO NAŠ NAROD

Politika -

Nekoliko burnih političkih nedelja je za nama, a donele su je propali pokušaj konstituisanja beogradskog parlamenta, raskol političkog pokreta "Mi - glas iz naroda" koji je dodatno zakomplikovao ionako komplikovanu situaciju na beogradskoj političkoj sceni.

Tu je bila i rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, kao i svakodnevne proteste Srba na Kosovu i Metohiji zbog odluke Prištine o ukidanju dinarskog platnog prometa.

O svemu tome u nastavku emisije sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem razgovarala je urednica i voditeljka jutarnjeg programa Redakcija na Kurir televiziji Snežana Petrović.

Na početku razgovora prokomentarisao je raskol u pokretu "Mi - glas iz naroda".

- Nikad nisam bio za stvaranje labavih, veštačkih koalicija, kao na primer Radulovića i Tadića. U startu se odmah vidi da će se posle izbora to odvojiti na više frakcije. Svako želi svoj identitet, ali kakvu će politiku da vodi. U pokretu "Mi - glas iz naroda" sad imate tri grupacije. Jestorović ima 2 poslanika u Beogradu, Nestorović 2 i ostali 2 - rekao je Dačić.

05:23

IVICA DAČIĆ O NAJNOVIJIM POTRESIMA NA POLITIČKOJ SCENI: Ovo je potrebno za formiranje vlasti u BG

- Jedno je pitanje da li želite legalnbo da formirate vladu, kad imate većinu. Naročito sada kad ti mandati pripadaju poslanicima gde ne možete d auzmete mandat bilo kome i pod čijim je imenom išao na izbore. Ovde je ideja da zbog pitanja legitimiteta postoji dogovor, a kad je Vučić to pričao bio je pokret jedinstven. Nadam se da bi vremenom došli do toga da svako mora da se izjašnjava, tu nema prostora. Taj prostor od nekih mesec dana bi se dobio izborom predsednika Skupštine grada. Ali suština ulaska u politiku je da u nečemu učestvujete i donosite odluke. Ja sam imao sličnu situaciju u karijeri, posle 5. oktobra bio je strašan odnos prema SPS-u i Miloševiću. Tri godine kasnije nam se obratio Koštunica kad nije moga da formira vladu sa DS. Mogli smo da kažemo isto kao ovaj pokret sad, ali nismo - istakao je Dačić.

Potpredsednik Vlade govorio je i o najaktuelnijim političkim pitanjima.

- Imali smo pritiske da uvedemo sankcije Rusiji, da ne sarađujemo s Kinom. Onda imate situaciju u regionu, šta će biti s Dodikom i tužbom protiv njega. Sve su to pitanja koja su od vitalnog značaja za našiu zemlju i naš narod. Vraćamo se na početak priče. Od političkih subjekata koji se nalaze u parlamentu, očekujete da se izjašnjavaju o ovim temama.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

Dotakao se i rezolucije Evropskog parlamenta o beogradskim izborima.

- To je treće pitanje gde vidimo antisrpsko ponašanje pojedinih stranaka opozicije. Oni žele da svoje političke rezervoare pune podrškom iz inostranstva, a što je potpuno suprotno našim nacionalnim i državnim interesima. Ako je bilo nepravilnosti, postoje institucije u okviru našeg sistema da se to ispita. A ovakav upliv stranog faktora su tražile oni koji spolja pritiskaju Srbiju. Prvi svetski rat je nastao zvbog zahteva Austrougarske da istraži pozadinu atentata u Sarajevu. Zamislite koliko se to pitanje relativizovalo da neki odavde sami traže istragu spolja. To je povezano s različitim olajavanjima države u brojnim metropolama i insiticijama EU. Nije Srbija jedina koja ima takvu vrstu problema i to je pitanje živo isključivo u medijima koji podržavaju opoziciju - istakao je Dačić.

06:20

IVICA DAČIĆ NA KURIR TELEVIZIJI: Moguć zajednički blog sa SNS na beogradskim izborima

- Nemoguće je da dođe neko iz Brisela i kaže doveli smo vam novog predsednika ili premijera. Ne, prvo morate da pobedite na izborima, a ne da se svidite Violi fon Kramon ili onima koji nemaju nikakve veze sa Srbijom. Sve dok to ne shvate, oni su daleko od realnosti i nanosiće štetu Srbiji. Oni žele da institucije budu paralisane i ne rade. Videli ste kako su se ponašali na prvoj sednici parlamenta gde su verifikovani mandati - dodao je.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

Iskoristio je i poseban termin za ovakvo ponašanje.

- To je all inclusive politika i opanjkavanje Srbije i podrška Kurtiju, pa to su sve teme koje nisu nove. Ja sam učestvovao u pregovorima sa opoziciji, sve smo njihove predloge prihvatili. Pa ni ja nisam zadovoljan rezultatima izbora, pa nisam tražio nikakvu istragu.

Dotakao se i Vučićeve ideje o formiranju velikog narodnog pokreta.

- To nije nova ideja, ako se sećate mi smo imali više razgovora svih ovih godina. I tada, a i sada sam govorio o potrebi zajedništva, koordinisane aktivnosti predstavnika vladajuće koalicije i svih drugih faktora koji dele tu političku poziciju. Zato što sa druge strane imnate organizovane i objedinjene neke druge organizacije. Cilj je da vidimo na koji način da objedinimo snage u odbrani nacionalnih interesa. Ono što izaziva nerazumevanje je da će tu da dođe do ukidanja svih stranaka. To nikad nije bila ideja, već da se zadrži identite svih stranaka. Neče se ukinuti ni SNS, ni SPS. O tome tek treba da se razgovara u smislu modaliteta. Sad je otvorena mogućnost zajedničkog nastupa na beogradskim izborima. To sam predlagao i pre 3-4 godine, to znači da se ne ukida SPS već u zajednički nastup, koaliciju, pokret. Ko može da bude protiv toga u SPS i imamo jedinstven stav.

Na pitanje šta očekuje od konsultacija sa predsednikom, rekao je:

- Mi uvek idemo ozbiljno na te razgovore, želimo nastavak saradnje sa SNS i Vučićem, ne samo o ovim već i o državnim pitanjima s kojima će se susretati Srbija. Mi govorimo o rokovima za formiranje vlasti, a do kraja meseca očekuje se da se izađe s konačnim tekstom za poglavlje 35. To je mnogo važno pitanje za našu zemlju. A mi se bavimo kaklulacijama da li će u Beogradu da bude 56 poslanika većine ili ne.

O mogućim resorima o kojima je Kurir pisao, a koji su namenjeni SPS-u, Dačić nije želeo podrobnije.

- Kao, sve smo Vučić i ja dogovarali, ali to nije istina. Mi razgovaramo o drugim temama važnim za državu. Nismo se bavili pitanjem vlade, kome će koje ministarstvo. Uglavnom većina onoga što piše u novinama.

Voditeljka ga je ispravila rekavši "osim u Kuriru" i pomenula vest da je Zoran Baki Anđelković prešao u SNS.

- On je suštinski podržao listu SNS, a da li je formalno tamo prešao, to je njegova odluka. Nemamo ništa protiv da se svako sam stara o svojoj sudbini.

00:51

IVICA DAČIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Bili bismo lider u regionu da priznamo Kosovo, ali bi nas narod proklinjao

Sledeća tema Dačićevog gostovanja bilo je kosovsko pitanje.

- Nema mehanizama da pritisnu Kurtija, a ima da se istražuju izbori u Srbiji. Nije sporno da SAD žele da im budemo ključni partner, ali pod uslovom da se složimo s njihovim stavom o Kosovu. Kažu nam da ne pričamo o prošlosti i mi sad treba da kažemo u redu. Da Vučić kaže da nećemo da se bavimo Kosovom, priznaćemo ga, pusiti u UN i bili bismo lider. A naš narod bi nas proklinjao.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj devet za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:50

DAČIĆ ZA KURIR: U PEVANJE ME UVEO KUSTURICA, A ODREDIO MI JE I REPERTOAR! Progovorio o ostavci, a na jednu osobu je najponosniji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track