NOVA RUNDA DIJALOGA O KIM U NIKAD TEŽOJ SITUACIJI! Mršave šanse da Kurti popusti u vezi s dinarom!
Foto: Shutterstock, EPA Georgi Licovski

borba

NOVA RUNDA DIJALOGA O KIM U NIKAD TEŽOJ SITUACIJI! Mršave šanse da Kurti popusti u vezi s dinarom!

Politika -

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine zakazana je za utorak u Briselu i, po ko zna koji put, dešava se u napetoj atmosferi, koju, po pravilu, na svojoj koži osećaju Srbi na Kosovu i Metohiji. Delegaciju Srbije predvodiće direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a poziv za učešće uputio je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Glavna tema na stolu, kako je najavljeno, trebalo bi da bude jednostrana odluka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o ukidanju dinara, zbog čega se naš narod u južnoj pokrajini našao u bezizlaznoj situaciji.

Nehumano

Najveću agoniju, osim svakodnevnih napada i provokacija, Srbi preživljavaju upravo zbog nemogućnosti da dođu do novca, a na udaru su čak i deca sa invaliditetom, primaoci socijalne pomoći, penzioneri...

Jedna od onih koji jedva preživljavaju, ali uprkos tome ne namerava da napusti svoje ognjište, jeste penzionerka Dušanka Vlahović.

- Jedva sastavljam kraj s krajem, a da vam ne pričam o lekovima. Sad je dve nedelje kako se lečim u bolnici, a u bolnici nema ni infuzije, kao što svi znate. Najgore mi je što se međunarodna zajednica mnogo ne sekira za to i ništa ne rešava. Ne znam šta će biti, ali u svakom slučaju, ja sam ovde rođena, ovde živim, ovde ću i da umrem - kazala je ona za Kosovo onlajn.

Komentarišući velike redove ispred banki ovih dana, Vlahovićeva je rekla da nije ni pokušavala da podigne penziju jer je u lošem zdravstvenom stanju.

Sabotiranje

U ovakvoj situaciji, postavlja se pitanje da li postoje ikakve šanse da se sutra u Briselu stvari pomere s mrtve tačke i da li uopšte ima svrhe razgovarati. Sagovornici Kurira imaju mala očekivanja, posebno zbog činjenice da se mere centralne banke Kosova nesmetano sprovode od 1. februara.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost naglašava za Kurir da je za pomak u novoj rundi potrebno da zapadni partneri Prištine izvrše pravi pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Srđan Graovac
foto: Kurir TV

- Kurti je nateran na ove pregovore, on je pokušavao na sve načine da ih izbegne. Kurti obično s tim kalkuliše i sada je verovatno pod pritiskom zapadnih partnera i gleda koliko može da istupi, a da ih previše ne naljuti. Vreme prolazi, uskoro će evropski izbori, a nikakvog dogovora nema. EU nema šta da ponudi u tom smislu na tim izborima. Takođe, uskoro će i američki izbori. Amerika nema nikakve političke dobitke koje može da ponudi i želeće bilo šta za šta mogu da se uhvate. Samim tim, njihov pritisak je da se ide dalje u pregovaračkom procesu, što Kurti svakako ne želi, kao što nije želeo ni ranije. On ne odustaje od strategije sabotiranja pregovaračkog procesa. I u utorak očekujem da će opstruirati sve ono za šta bude zainteresovan Beograd, ali i međunarodna zajednica - kaže naš sagovornik.

Beži od tema

Graovac smatra da će prištinska strana negirati i etnički motivisane incidente koji su se u međuvremenu desili i u kojima su Srbi bili maltretirani i zastrašivani. Poslednji u nizu desio se u subotu u Lapljem Selu nadomak Prištine, gde su nepoznate osobe iz automobila u pokretu vređale grupu od petoro srpskih maloletnika, nakon čega su zaustavile vozilo i uz pretnju nožem zahtevale da kažu da je njihov predsednik Hašim Tači, dok su predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivali pogrdnim imenima.

- Priština će pokušati da spreči pokretanje svih tema koje nisu priznavanje Kosova. Mi smo pre nekoliko meseci govorili o tome da treba da se realizuje Zajednica srpskih opština, a sada se ide na pregovore o tome gde razmišljamo da li da razgovaramo o dinaru ili o napadu na Srbe. Dakle, vratili smo se korak unazad. I to Kurti hoće, da se ne razgovara o onim temama koje njemu mogu naneti političku štetu. A teme poput napada na Srbe i dinara su životno važne za Srbe na KiM. Jedini način da on pregovara o tome je da postoji jasna volja međunarodne zajednice da ga natera, ali meni se čini da ta volja ne postoji - zaključuje Graovac.

Dijalog u krizi

Kurti pobegao od kompromisa

Kad je dijalog na najvišem političkom nivou organizovan u septembru prošle godine, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj direktno je optužio Kurtija za neuspeh razgovora, jer nije prihvatio kompromisni predlog da obe strane paralelno implementiraju svoje obaveze. Nakon toga predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kurti su bili u oktobru u Briselu, ali su odvojeno razgovarali s liderima EU na marginama samita Evropskog saveta. U međuvremenu se desio sukob u Banjskoj, a zatim i najnoviji jednostrani potez Prištine - ukidanje dinara na Kosovu. Sastanak u utorak organizovan je na tehničkom nivou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track