NASTAVAK SUĐENJA TAČIJU I OSTALIM LIDERIMA OVK: Tužioci smanjuju broj svedoka sa najavljenih 300 na manje od 200
Foto: Profimedia, Drustvene Mreže, Privatna Arhiva

haški proces

NASTAVAK SUĐENJA TAČIJU I OSTALIM LIDERIMA OVK: Tužioci smanjuju broj svedoka sa najavljenih 300 na manje od 200

Politika -

Broj svedoka tužilaštva na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju, optuženom za ratne zločine na KiM i u Albaniji, biće smanjen sa ranije najavljenih 300 na manje od 200, predočili su tužioci. Suđenje Tačiju i saoptuženim Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju počelo je 3. aprila prošle godine, a do sada je sud saslušao samo 47 svedoka optužbe, prenosi Beta.

Po ranijoj odluci raspravnog veća, tužioci sve svoje svedoke moraju izvesti pred sud do aprila 2025. Od početka procesa, tužioci su najavljivali 300 svedoka, uprkos pozivima veća sudije Čarlsa Smita i branilaca optuženih da broj svedoka smanje.

Sudija Smit ponovo je, na poslednjoj statusnoj konferenciji, apelovao na tužilaštvo da skrati dokazni postupak.

Zastupnik optužbe Metju Holing odgovorio je da tužilaštvo planira da u narednih godinu dana, izvede dokaze više od "144 svedoka", iz čega proizlazi da će iskaz dati ukupno 191 svedok.

Tužilac je, međutim, naznačio da bi broj svedoka mogao biti dodatno smanjen.

Holing je od raspravnog veća dobio rok da do 21. maja u podnesku precizira za koliko će broj svedoka biti umanjen i na koji će još način dokazni postupak biti učinjen kraćim i jednostavnijim.

Veće je apelovalo na tužilaštvo i da sve ključne svedoke izvede što pre.

Uz obećanje da će to učiniti, tužilac je podvukao da u obezbeđivanju iskaza svedoka "teškoće pričinjava opstrukcija" sa kojom se tužilaštvo suočava na KiM.

Da na KiM "vlada uporna atmosfera uznemiravanja i zastrašivanja svedoka" protiv bivših pripadnika OVK, sud u Hagu je više puta konstatovao u presudama u nekoliko predmeta, ali i u drugim dokumentima.

Veće sudije Smita utvrdilo je i da na dužinu trajanja suđenja značajno utiče i vreme koje branioci optuženih troše na unakrsno ispitivanje svedoka optužbe.

Odbrane su, po evidenciji sudija, potrošile ukupno 58 odsto ukupnog vremena za svedoke, često bespotrebno ponavljajući pitanja.

Na upozorenje predsedavajućeg sudije Smita, da bi veće moglo odrediti vreme za unakrsno ispitivanje, Tačijev advokat Luka Mišetić ocenio je da to ne bi bilo dobro, ali i obećao da će branioci nastojati da skrate ispitivanje svedoka.

Sugerišući da su za dužinu postupka najviše odgovorni tužioci, Mišetić je ocenio da "nema teorije da tužilaštvo sasluša 144 svedoka do aprila iduće godine".

Suđenje Tačiju i saoptuženima biće pred sudom (čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova) nastavljeno sutra.

Danas zasedanja nije bilo zato što zaštićeni svedok, inače bivši pripadnik OVK, "nije mogao" da svedoči, kako je rekao predsedavajući Smit.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na KiM i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi tzv. Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Četvorica optuženih uhapšena su na KiM 4. i 5. novembra 2020. U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

01:43

DIK MARTI JE RASKRINKAO MAFIJAŠKU HOBOTNICU OVK! Vuković: Zahvaljujući tom čoveku od integriteta albanski teroristi su u HAGU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track