"VAŽAN PRVI KORAK" Lajčak posle današnjih razgovora u Briselu: "Biće potrebni dodatni sastanci"
Foto: Printscreen/X

"VAŽAN PRVI KORAK" Lajčak posle današnjih razgovora u Briselu: "Biće potrebni dodatni sastanci"

Politika -

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak ocenio je današnji sastanak predstavnika Beograda i Prištine važan prvi korak, ali da su potrebni i drugi sastanci jer su mnoga politička pitanja ostala bez odgovora.

"Pozdravljam posvećenost strana nalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene nedavnom uredbom (tzv.) Centralne banke Kosova. Današnji sastanak u okviru dijaloga bio je važan prvi korak, ali mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora. Biće potrebni dodatni sastanci", napisao je Lajčak na Iksu.

Nakon što se on sastao odvojeno sa delegacijama dveju strana, sa njim su se sastali i finansijski stručnjaci Srbije i iz Prištine radi rasprave o mogućem rešenju za pitanje dinara na tzv. Kosovu.

Iz Beograda su doputovali pregovarač Petar Petković, predstavnici Ministarstva finansija i Banke Poštanska štedionica i "Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini", a iz Prištine je došao guverner tzv. Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili.

Pregovarač Prištine Besnik Bisljimi je ranije izjavio da je odbio poziv izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, obrazlažući da nije to sastanak na koji mora da ide glavni pregovarač jer, kako je rekao, "pitanje dinara nije deo dijaloga".

Bonus video:

00:59

Poruka predsednika Srbije pred put u Brisel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track