GORAN VESIĆ: Konsultacije kod predsednika korak bliže formiranju vlade, o sastavu odlučuje mandatar
Foto: Nenad Kostić

JASNA PORUKA

GORAN VESIĆ: Konsultacije kod predsednika korak bliže formiranju vlade, o sastavu odlučuje mandatar

Politika -

Konsutacije predsednika Republike Aleksandra Vučića sa predstavnicima lista koje su ušle u parlament, korak su ka formiranju nove vlade, posle čega će predsednik saopštiti ime mandatara, a koji će, s obzirom na izborni rezultat, očekujemo da će biti iz Srpske napredne stranke, izjavio je član Predsedništa SNS Goran Vesić.

- Kada naša stranka bude predložila mandatara, a predsednik prihvati predlog i dodeli mandat tada možemo da govorimo i o sastavu vlade i o tome koje će je stranke činiti. Siguran sam da će predsednik dodeliti mandat kandidatu SNS, jer je lista oko naše strane, “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane”, osvojila apsolutnu većinu glasova građana i ima najviše poslanika, pa je prirodno da mi i predložimo ko će voditi buduću vladu - rekao je Vesić za TV Prvu.

Na pitanje o eventualnom ulasku nekih drugih stranaka u vladu, Vesić je naveo da je SNS uvek do sada okupljala koalicione partnere, i kada matematički nisu bili potrebni za većinu, jer je politika SNS, kao državotvorne stranke da, zbog teških vremena koja slede, postoji što širi konsenzus, zbog čega je upravo važan i Pokret za narod i državu.

- A koje će stranke i ličnosti činiti vladu, odlučiće mandatar - dodao je Vesić.

On je ponovio i da je Pokret za narod i državu odgovor predsednika Republike Aleksandra Vučića i države na teška vremena koja čekaju Srbiju, koja je pod velikim spoljnim i unutrašnjim pritiscima, pre svega po pitanju Kosova i Metohije, jer mora postojati jedinstvo oko najvažnijih državnih i nacionalnih ciljeva.

- Pritisci cu veliki, posebno u vezi sa statusom KiM. Nestabilna su vremena, rat u Ukrajini i dalje traje, bez naznaka da će se završiti. Srbija mora da bude ujedinja oko najvažnijih državnih ciljeva, što ne znači da treba da mislimo isto, već da o najvažniji pitanjima za zemlju imamo jedinstven stav - rekao je Vesić.

To su, navodi, pitanja Kosova i Metohije, vojne neutralnosti zemlje, samostalnosti i nezavisnog odlučivanja Srbije, ali i nastavak izgradnje zemlje, kroz gradnju puteva i pruga.

- Sve što je interes svih građana, bez obzira na stranke treba da bude naš cilj, da jednom imamo konsenzus po najvažnijim državnim pitanjima - podvukao je Vesić.

Naveo je i da je jučerašnje otvaranje fabrike „Nestle“ u Surčinu, na čemu su dugo radili Grad Beograd, dok je on bio na funkciji kao zamenik gradonačelnika, i kabinet predsednika Srbije - najbolji primer kako zajednički rad na privlačenju investitora doprinosi ekonomskom razvoju, kroz otvaranje novih radnim mesta i zapošljavanje ljudi.

Vesić je poručio da nema važnijeg nacionalnog interesa od ekonomskog razvoja Srbije.

- Samo ekonomski snažna zemlja može da ostvaruje svoje ciljeve, da zaštiti Srbe gde god da žive. Ekonomski slaba Srbija ne može ništa da učini i zato je najvažnije nastaviti privredni i ekonomski razvoj, kako bismo imali snage da ostvarimo sve naše druge ciljeve - zaključio je Vesić.

Kurir.rs/TV Prva/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track