"MI SMO JEDINA EVROPSKA DRŽAVA KOJA NIJE UVELA SANKCIJE RUSIJI" Stručnjaci analiziraju kompleksnost samita za našu zemlju
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

kurir tv

"MI SMO JEDINA EVROPSKA DRŽAVA KOJA NIJE UVELA SANKCIJE RUSIJI" Stručnjaci analiziraju kompleksnost samita za našu zemlju

Politika -

Učesnici Samita Ukrajina i Jugoistočna Evrope juče održanog u Tirani izglasali su Deklaraciju u kojoj se ponavlja nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Zahvaljujući zalaganju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iz Deklaracije su izbačene tačke koje su takozvano Kosovo predstavljale kao jednu od država učesnica Samita.

Tirana, Zapadni Balkan, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Video Plus

Takođe, u Deklaraciji se, na zahtev Srbije, ne pominju sankcije Rusiji.

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije koji su analizirali utiske sa pomenutog sastanka bili su Filip Vasiljević, predsednik organizacije Otvoreni Balkan za mlade i Marko Blažić, Centar za društvenu stabilnost.

Blažić je analizirao utiske sa prvog dana samita:

- Suština je da je predsednik uspeo da izdejstvuje da se deklaracije tog skupa upravo poklapaju, da ne budu suprotnosti zaključaka sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. To je da svakako poštujemo integritet Ukrajine kao što ona poštuje naš. Međutim, mi nismo za uvođenje sankcija Rusiji i nećemo ih uvesti zbog istorijsko kulturnih veza, ali i zbog toga što smo se mi suočili sa sankcijama. To nije sredstvo za rešavanje sporova, sukoba ili rata. To je što se tiče geopolitičkih tema koje su svakako dominirale. Jedna velika pobeda za nas je što Ukrajina nije priznala Kosovo, vidimo da predsednik Zelenski razume poziciju Srbije, iako su u usred rata. Ne treba da zaboravimo da smo mi jedina država na tlu Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji.

Vasiljević je pričao o kompleksnom zadatku koji je naš predsednik imao:

01:44

MI SMO JEDINA EVROPSKA DRŽAVA KOJA NIJE UNELA SANKCIJE RUSIJI Stručnjaci analiziraju kompleksnost samita za našu zemlju

- Kompleksno za naš državni vrh je što se na samit išlo na svršen čin. Oni su već imali agendu šta će biti na stolu, kakva će biti deklaracija, jasno je bilo da Zelenski dolazi po podršku, samo je bilo pitanje da li ćemo se svi saglasiti sa tim. Mimo te dve naše pobede, mi se sve vreme pridržavamo međunarodnog prava, ponašali smo se dostojanstveno što se tiče međunarodnih odnosa. Kada sve saberemo, kompleksna situacija za predsednika Vučića. Dobro po nas je to što smo izbacili termin "maligni uticaj Rusije" iz regiona.

Zelenski: Zahvalio sam Srbiji na podršci Ukrajini

Podsetimo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras u Tirani da je na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem zahvalio Srbiji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, na humanitarnoj i finansijkoj pomoći i na prihvatanju izbeglica iz njegove zemlje.

Posle sastanka sa Vučićem na marginama samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", Zelenski je na Iksu napisao da je ukazao na značaj učešća Srbije u primeni mirovnog plana za Ukrajinu, koji on priprema sa liderima savezničkih zemalja.

"Dogovorili smo dalje kontakte u cilju širenja međunarodne podrške (našem) mirovnom planu", naveo je Zelenski.

Vučić i danas u Tirani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na samitu lidera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana EU za rast na Zapadnom Balkanu.

Domaćini samita su premijer Albanije Edi Rama i komesar Evropske komisije za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Agenciji Beta je u kabinetu premijera Rame potvrđeno da predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen neće učestvovati na samitu, iako je uoči skupa bilo takvih najava u albanskim medijima.

Širom Tirane pojačana je bezbednost i raspoređen je veći broj policajaca, a ulice su zatvorene u centru grada, oko Palate kongresa gde se održava skup.

Uz Vučića, Rame i Varhejia, na samitu će danas učestvovati i premijeri Severne Makedonije i Crne Gore, Talat Džaferi i Milojko Spajić, te predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

07:04

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA: Naporan dan pred nama, čekaju nas važne teme! Dočekali ga Rama i Zelenski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track