SEDNICE SE ZATVARAJU ZBOG BEZBEDNOSTI SVEDOKA: Dojl o suđenju Tačiju i ostalim vođama OVK
Foto: epa Peter Dejong, epa EVA PLEVIER, epa ARMANDO BABANI, epa JERRY LAMPEN

Portparol Specijalizovanih veća Kosova

SEDNICE SE ZATVARAJU ZBOG BEZBEDNOSTI SVEDOKA: Dojl o suđenju Tačiju i ostalim vođama OVK

Politika -

Portparol Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Majkl Dojl kazao je za Kosovo onlajn da je jedan od razloga zašto su se Priština i Evropska unija složili da osnuju Kosovske specijalističke komore van KiM bila zabrinutost za bezbednost svedoka.

- Pred Specijalizovanim većima Kosova u toku je nekoliko slučajeva u kojima se navodi da su pojedinci učestvovali u zastrašivanju svedoka. Takođe, nedavno se kroz transkripte SPO saznalo da su neki pritvorenici možda davali informacije o zaštićenim svedocima tokom svojih poseta u pritvorskim objektima. Ovo su neki, rekao bih, primeri koji ukazuju na ovu zabrinutost za sigurnost i bezbednost svedoka, što je jedan od razloga zašto je KSC osnovan van Kosova - navodi on.

Dojl ističe da je do sada 48 svedoka svedočilo u slučaju Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija.

- Pretresno veće je prošle nedelje sazvalo posebnu sednicu da bi raspravljalo o ekspeditivnosti postupka u svetlu broja svedoka koji su do sada pozvani i vremenskog okvira koji je odredio tužilaštvo u aprilu 2025. da završi svoj slučaj - dodaje on.

Dojl je kazao da je tužilaštvo je na toj sednici navelo da su već izvršili racionalizaciju svog predmeta i da nameravaju da pozovu još 144 svedoka.

- Međutim, sudije su rekle da će tužilaštvo morati dodatno da smanji broj svedoka, pa su tužilaštvu odredili rok do 21. maja da dodatno usmeri svoj dokazni postupak i o tome izvestiti sudsko veće. I razgovarali su o drugim načinima na koje bi suđenje moglo biti potencijalno ubrzano - navodi Dojl.

On je dodao da su ranije ove nedelje videli da je sudsko veće odredilo nekoliko novih sudskih ročišta tokom ove godine.

- Dakle, prema zakonskom okviru Kosovskih specijalističkih veća, postupak je javan osim ako ne postoji opravdan razlog za koji je sudija odlučio da postupak učini poverljivim. Ovo se radi kako bi se zaštitili svedoci, žrtve ili drugi učesnici u postupku. U novembru prošle godine sudije u predmetu Tači i drugi, izdato je nekoliko usmenih naloga kako bi pokušao da unese veći publicitet u postupak. I od tada, mislim da ako pogledate broj svedoka koji su svedočili potpuno privatno, za razliku od više javnih sednica, ne znam tačan broj, ali mislim da je oko 15 svedoka javno svedočilo sa poznatim identitetom - ističe on.

Kada su sednice zatvorene, podseća on, to se radi sa dobrim razlogom - kako bi se zaštitili svedoci.

- Sudije pažljivo donose tu odluku, ali sudije ostaju posvećene da učine sve kako bi osigurale da što veći deo suđenja bude održan u javnosti. Dakle, Zakon i Specijalizovana veća i Specijalno tužilaštvo stvaraju obavezu kosovskim vlastima da sarađuju sa odlukama suda - rekao je Dojl.

Govoreći o saradnji sa tzv. Kosovskom policijom, Dojl je rekao da ne može da govori o o operativnim stvarima.

- Znam iz javno dostupnih informacija na primer da kada je SPO sprovodio hapšenja, njih je podržavao Euleks i kosovska policija - kaže on.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track