NASTAVLJA SE U NEDELJU! Odložena konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, Šapić: Uradićemo sve da narod bude spokojan
Foto: Nemanja Nikolić

NASTAVLJA SE U NEDELJU! Odložena konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, Šapić: Uradićemo sve da narod bude spokojan

Politika -

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, koja je 19. februara odložena zbog nedostatka kvoruma, zakazana je za danas, ali je ponovo odložena.

10.02 - Zvanično odložena sednica

Najstariji odbornik, iz redova Socijalističke partije Srbije, predsedavajući Toma zvanično je odložio sednicu.

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

9.40 - Obraćanje Aleksandra Šapića

O razlozima za odlaganje, kao i šta će se dešavati u naredna dva dana govorio je predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić.

On je izjavio da će predsedavajući Toma Fila konstitutivnu sednicu skupštine Grada odložiti za još dva dana.

- Prema poslednjim informacijama, gospodin Fila će ovu skupštinu odložiti za dva dana, do 3. marta i neće se naši odbornici tamo pojaviti da bi imao osnov da je odloži do tog datuma - rekao je Šapić.

Aleksandar Šapić
foto: Nemanja Nikolić

- 19. kada smo odložili Skupštinu, s obzirom na specifičnost momenta, odlučili smo se da podignemo lestvicu legitimiteta i da vidimo da li ćemo uspeti sa Nestorovićem da se dogovorimo, koga smo smatrali jedinim kredibilnim - rekao je Šapić.

- Da više ne ulazimo u šizofreniju koja se stvorila, iz tog razloga, ljudi koji odlučuju kod nas, došli u situaciju da preispitaju svoje stavove o tome da li je Nestorović legitiman, kad ga ni njegovi ne smatraju legitimnim. Juče sam rekao da sam ostao pri starom stavu, ukoliko smo prihvatili stav da je Nestorović jedini legitiman, za to sam da ostanemo pri njemu. Znate i sami, da sam ponavljao da ne smatram da je nelegitimno jer je tako funkcionisala politička scena i proteklih 20 godina. Ne mislim da je loše, nelegitimno da sklopite većinu sa ljudima koji žele da podrže vašu politiku javnu.

Aleksandar Šapić
foto: Nemanja Nikolić

- Zbog svega toga smo odlučili da pomerimo, da dobijemo još dva dana, da bi porazgovarali, stavili sve na sto. Sinoć sam slušao Veselinovića, da nam neće dozvoliti ako odlučimo da formiramo većinu, da će nas fizički sprečiti. Da dovode u pitanje nove izbore. Kažu da neće bojkotovati izbore, već da neće dozvoliti da se oni sprovedu.

- Situacija je komplikovanija nego što je delovala na početku. Očigledno da neće da se pomere na ozbiljnije konsekvence. Mi ne smemo da dozvolimo urušavanje države, rušenje na ulicama jer ako to dozvolimo i prihvatimo njihov standard da će, ko god bude nezadovoljan ići po ulicama, mi to nećemo dozvoliti. Uradićemo sve, da čitav narod ove zemlje bude spokojan. Odluku ćemo doneti u naredna dva dana i učiniti sve da, ako bude potrebno, sve te scene urušavanja sprečimo. Sad nam sledi par sastanaka, pa ćemo da vidimo. Imaćemo zajednički, jedinstven stav šta ćemo uraditi.

Novi izbori?

- Mislim da sam bio jasan, ne bih se sada ponavljao - rekao je kratko Šapić.

9:31 - Odbornici opozicije u skupštini sa transparentima, predsedavajući u sali

Odbornici opozicionih stranaka u Skupštini grada Beograda pojavili su se uoči konstitutivne sednice sa parolama koje se odnose na neregularnost izbora.

1 / 7 Foto: Zorana Jevtić

Na konstitutivnoj sednici koja je trebalo da bude održana 19. februara, odbornici opozicije su stali ispred govornice, držeći u rukama transparente sa sličnim natpisima.

Ispred gradskog parlamenta se nalazi i dosta pripadnika policije u u civilu.

Najstariji odbornik, iz redova Socijalističke partije Srbije, Toma Fila već se nalazi u skupštinskoj sali i zauzeo je mesto predsedavajućeg.

Bonus video:

04:58

AKO SE PONOVE IZBORI U BEOGRADU, SRBIJA PROTIV NASILJA NEĆE IZAĆI NA NJIH! Aleksandar Šapić za Kurir TV o najvažnijim temama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja