SATI ODLUKE: Konstitutivna sednica Skupštine Beograda pomerena za nedelju: Poslednji rok za konačan EPILOG U GLAVNOM GRADU
Foto: Beta Milan Ilić

analiza

SATI ODLUKE: Konstitutivna sednica Skupštine Beograda pomerena za nedelju: Poslednji rok za konačan EPILOG U GLAVNOM GRADU

Politika -

Sednica Skupštine grada Beograda odložena je za sutra, kada će i pasti konačna odluka o tome hoće li taj organ biti konstituisan ili će Beograđani na proleće ići na nove izbore. Sagovornici Kurira ocenjuju da su oba scenarija realna, s tim što, ističu, ima sve manje razloga da se održe novi izbori, te da je konstruktivnije da se formira skupština.

Specifičan momenat

Predsednik Privremenog organa i kandidat SNS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić objasnio je zašto su odlučili da odlože sednicu za još dva dana.

- Kada smo 19. februara prvi put odložili sednicu, s obzirom na specifičnost momenta, odlučili smo da podignemo letvicu legitimiteta i da vidimo da li ćemo uspeti da se dogovorimo s Branimirom Nestorovićem, koga smo smatrali jedinim kredibilnim. Da više ne ulazimo u šizofreniju koja se stvorila, iz tog razloga, ljudi koji odlučuju kod nas došli su u situaciju da preispitaju svoje stavove o tome da li je Nestorović legitiman, kad ga ni njegovi ne smatraju legitimnim. Ukoliko smo prihvatili stav da je Nestorović jedini legitiman, za to sam da ostanemo pri njemu. Ne mislim da je loše, nelegitimno da sklopite većinu s ljudima koji žele da podrže vašu politiku - rekao je Šapić i dodao:

Aleksandar Šapić
foto: Nemanja Nikolić

- Lično sam razgovarao s gospodinom Jerkovićem (Aleksandar, prim. aut.), kao nosiocem liste pokreta, i praktično smo došli do nivoa konačnog dogovora.

Šapić je rekao da su odlučili da pomere sednicu da bi porazgovarali i stavili sve na sto.

- Sinoć sam slušao Dobricu Veselinovića da nam neće dozvoliti ako odlučimo da formiramo većinu, da će nas fizički sprečiti. Da dovode u pitanje nove izbore. Kažu da neće bojkotovati izbore, već da neće dozvoliti da se oni sprovedu. Do nedelje ćemo zauzeti konačni stav i obavestiti javnost. Situacija je dodatno komplikovanija nego što smo mislili. Nakon izveštaja ODIHR, koji je iziritirao deo opozicije, očigledno da neće da se pomire s nekim stvarima i da su spremni na daleko ozbiljnije konsekvence, koje mi moramo da sprečimo. Mi ne smemo da dozvolimo urušavanje države i ustavno-pravnog poretka. Ako misle da će posle svakih izbora moći da izlaze na ulicu, tuku se i ruše vlast, ući ćemo u jedno anarhističko društvo i nema nam spasa. Mi to nećemo dozvoliti. U skladu s tim ćemo doneti odluku u naredna dva dana, a kakva god ona bila, učinićemo sve da se ti scenariji ne ponove - zaključio je Šapić.

Predsedavajući sednici Skupštine, socijalista Toma Fila za Kurir je rekao da će se najverovatnije već danas znati hoće li Beograđani ići na nove izbore na proleće ili će biti saopšteno da postoji većina i da će se formirati gradska vlast.

Toma Fila
foto: Kurir televizija

- Mislim da će u subotu predsednik Vučić i Šapić reći šta će biti u nedelju, da li će se konstituisati beogradska skupština ili će se ići na nove izbore. Ja sam želeo da ne budu novi izbori iz raznih razloga, između ostalog jer to košta, a najverovatnije će sve biti slično po glasovima. Videćemo da li će biti tako, meni je verovatnije da će biti izbori - kazao je Fila.

Pretnje

Dodao je i da skupštinska većina može da se formira i bez odbornika Nestorovića, a osvrćući se na poruke opozicije da će fizički sprečiti formiranje gradske skupštine, Fila kaže da to nije izvodljivo.

- Ne znam zaista šta su oni mislili da rade. Ako budu ušli u Skupštinu svi iz SNS i SPS, oni to ne mogu da spreče, to su priče za javnost, jednostavno je nemoguće, a tu je i obezbeđenje, koje ne bi dozvolilo neke nerede - zaključio je Fila.

Izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović kazao je da se očito i dalje vaga.

Predrag Lacmanović
foto: Kurir televizija

- Verujem da su obe opcije isto interesantne - ili formiranje, ili izbori. Mislim da ne postoje velike prepreke da se formira gradska većina i da smo sada malo dalji od novih izbora. A opozicija može da sprečava konstituisanje skupštine na razne načine, kreativne ili koristeći silu kojom raspolažu, ali nisam siguran da će to dati veće rezultate i to ne može dugoročno da funkcioniše. Odlučujuće poluge drži vladajuća većina i od njih će zavisiti - kazao je Lacmanović za Kurir.

Sociolog Vladimir Vuletić, s druge strane, smatra da je veća verovatnoća da se ide na nove izbore.

Vladimir Vuletić
foto: Kurir Televizija

- Verujem da ćemo to danas saznati, a čini mi se da će se verovatno ići na izbore. Jedino tako mogu da se komentarišu jučerašnji događaji. A ako ih bude, onda da se održe što pre - kazao je on za Kurir. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se naciji danas u 10 sati, a jedna od tema trebalo bi da bude i politička situacija u Beogradu.

Hitna sednica Predsedništva SNS

Glavna tema Beograd

Hitna sednica Predsedništva Srpske napredne stranke zakazana je za danas u 12 sati u sedištu SNS. Između ostalih tema raspravljaće se i o situaciji u Beogradu i na njoj bi trebalo da bude doneta odluka da li će se formirati većina ili će se ići na nove izbore.

PSG i SPN

Novi izbori neminovni

Pokret slobodnih građana (PSG) poručio je juče da su novim odlaganjem sednice gradske skupštine za nedelju Šapić i SNS "ponovo priznali da je došlo do krađe izbora i da zbog toga ne mogu da formiraju vlast u Beogradu, pa će se ići na nove izbore". Odbornici koalicije Srbija protiv nasilja ocenili su da je "SNS još jednom potvrdila da u Beogradu nema većinu, te da su novi izbori neminovni".

Bonus video:

00:11

KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE: Danas samo potvrda mandata, bira se sedam potpresednika i odbori

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track