SRPSKA AMBASADA U NEMAČKOJ ODGOVORILA ROTU: "Propustili smo vašu reakciju kada je Srbima na KiM uskraćivano osnovno ljudsko pravo"
Foto: Profimedia

SRPSKA AMBASADA U NEMAČKOJ ODGOVORILA ROTU: "Propustili smo vašu reakciju kada je Srbima na KiM uskraćivano osnovno ljudsko pravo"

Politika -

Ambasada Republike Srbije u Nemačkoj reagovala je povodom tvrdnji predsednika spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Mihaela Rota, koji je napisao da "izbori u Srbiji nisu bili fer".

- Kad smo već kod slobodnih, fer i demokratskih uslova, izgleda da smo propustili vašu reakciju kad god je Srbima na KiM uskraćeno osnovno ljudsko pravo – kontinuirano im je zabranjeno da glasaju u mestima u kojima žive, na izborima i referendumu 2022, izborima u 2023 - podsetila je ambasada Srbije Rota.

Podsećamo, i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je večeras odgovorila Rotu, poručujući da je Srbija ispunila većinu preporuka ODIHR-a, dok Nemačka nije nijednu od 2017. godine.

- Sa druge strane, Srbija je u proteklih 7 godina u potpunosti ili delimično primenila 54 preporuke. Kao rezultat toga, u poslednjem izveštaju ODIHR-a imamo manje preporuka nego u prošlom. Sa druge strane, Nemačka sada ima čak dva puta više preporuka u odnosu na prethodnih izveštaj. Ovaj trend je prilično zabrinjavajuć - poručila je između ostalog premijerka.

Kurir.rs

Bonus video:

04:48

SRBI NA KiM BEZ NOVCA, PUTUJU PO 50 KM DA PODIGNU PLATU! Stević uživo iz Kosovske Mitrovice: RAFOVI U RADNJAMA SU PRAZNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track