VLADIMIR PEJIĆ ZA KURIR: Novi izbori u Beogradu očekivani, sada svi mogu da pokažu snagu
Foto: Beta/Miloš Miškov

Intervju

VLADIMIR PEJIĆ ZA KURIR: Novi izbori u Beogradu očekivani, sada svi mogu da pokažu snagu

Politika -

Jasno je da su u SNS optimisti čim su izabrali da se ide na izbore, te sigurno očekuju više glasova i verujem da će za njih biti neuspeh bilo kakav rezultat manji od onog koji su imali u decembru, smatra Pejić

Odluka Srpske napredne stranke da Beograđani idu na nove izbore je očekivana i pravedna kad se ima u vidu da je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da gradska vlast treba da ima i legitimnu većinu. Ovo će biti prilika da svi učesnici izbora pokažu svoju snagu, poručio je u intervjuu za Kurir Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus".

Kako kaže, nije ga iznenadila odluka vladajuće stranke da ne formira većinu u beogradskom parlamentu po svaku cenu, već da ide na nove izbore.

- Negde se očekivala ovakva odluka kad se ima u vidu da je predsednik Vučić rekao da ne treba da se dovodi u pitanje ima li vlast legitimitet. Ne znam koliko je to racionalno, jer su izbori u Beogradu uvek izazovni. Ali Vučić voli te izazove i nikada ih se nije plašio, naprotiv, uvek je išao na izbore. Možda je ovako i pravedno kad se sve uzme u obzir i novi izbori će biti prilika da svi pokažu svoju snagu. Iako će se pomenuti pitanje troškova održavanja novih izbora, većine nema i nema dalje diskusije.

Šta nam donose novi izbori? Kome idu u korist, a ko bi možda dobio i manje glasova nego na decembarskim izborima?

- Puno zavisi od okolnosti iz kojih se ide na izbore. Da je ustanovljena izborna krađa, opozicija bi na krilima toga imala više šansi, a ovako su SNS i njihovi koalicioni partneri ti koji su izabrali da se ide na izbore i opoziciji će biti teško da energetski pridobije svoje aktiviste i da kod birača digne pozitivnu tenziju. Verovatno će se i oni sada pregrupisati i imati neke svoje adute, u smislu ko će im biti kandidati za gradonačelnika, a tu je i nekoliko nepoznatih još uvek, u smislu hoće li biti istih koalicija, pa ne možemo precizno da predviđamo ishod. Ipak, jasno je da su u SNS optimisti čim su izabrali da se ide na izbore, te sigurno očekuju više glasova i verujem da će za njih biti neuspeh bilo kakav rezultat manji od onog koji su imali u decembru.

Mislite li da je moguće skoro formiranje Pokreta za narod i državu, koji bi nastupio na beogradskim izborima?

- Mislim da to nije bio cilj kad se pričalo o pokretu. Suviše je malo vremena. Postoji mogućnost da se formira koalicija koja bi bila nalik onome što taj pokret treba da bude i koja bi bila uvod u formiranje samog pokreta, ali ne verujem da će sam pokret biti formiran pre izbora.

Izveštaj ODIHR različito tumače vlast i opozicija, šta je sporno?

- Nema tu šta da se tumači. Vrlo je jasno da su dali preporuke koje se mogu porediti i s ranijim i vidi se jasno o čemu se radi. Da imaju zamerke, imaju, a da se osporava regularnost izbora, o tome nema govora. Oni se pozivaju na određene regularnosti, ali ne u smislu krađe izbora. Jasno piše koje su zamerke i nema prostora da se izveštaj različito tumači. To se na kraju vidi i po promeni nastupa opozicije, koja je do objave izveštaja govorila samo o navodnoj krađi izbora, dok su nakon objavljivanja prešli na priču o tome ima li ili nema većine za formiranje gradske vlasti. I sami su prihvatili činjenicu da se izbori ne ponavljaju zbog izborne krađe, nego zato što nije sastavljena većina za gradski parlament.

O vladi, ministarstvima i kadrovima Ana, Miloš i Siniša najozbiljniji kandidati

U narednom periodu nas očekuje i formiranje nove vlade. Ko ima najveće šanse za novog premijera? - U vezi s formiranjem republičke vlade nema većih dilema i prepreka i očekujem da sve bude poznato do kraja meseca. Kontinuitet u vođenju politike se ne dovodi u pitanje, a personalna rešenja nije lako predvideti, pogotovo na premijerskom mestu. Ipak, ako ne bude iznenađenja, Ana Brnabić, Miloš Vučević i eventualno Siniša Mali su najozbiljniji kandidati. Kakva nam je vlada potrebna i smatrate li da u njoj treba da ostanu iskusni kadrovi ili joj je pak potrebno osveženje, te koga bismo u njoj mogli da vidimo? - Kada je reč o ministrima, pored gorepomenutih su tu i oni najpoznatiji, poput Gorana Vesića, Ivice Dačića, Bratislava Gašića... Očekujem da broj ministarstava bude manji, ali uz neka nova imena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track