PROCES NA SUDU Biznismen Uribe priznao da je pokušao da podmiti senatora Boba Menendeza
Foto: Michael Reynolds

PROCES NA SUDU Biznismen Uribe priznao da je pokušao da podmiti senatora Boba Menendeza

Politika -

Biznismen Hoze Uribe priznao je u petak na saveznom sudu u Njujorku da je pokušao da podmiti američkog senatora Boba Menendeza i njegovu suprugu Nadin novim "mercedes" kabrioletom za pomoć senatora u rešavanju optužnice protiv saradnika i povezane istrage protiv jednog zaposlenog.

Potvrdno izjašnjavanje o krivici pred suđenje zakazano za 6. maj je jak pokazatelj da bi Uribe, koji radi u osiguravajućim i transportnim poslovima, mogao svedočiti protiv Menendeza. Njegovi komentari tokom sudskog saslušanja sugerišu da on može da pruži insajderski izveštaj o zaveri za podmićivanje.

- Dogovorio sam se sa nekoliko ljudi, uključujući Nadin Menendez, da Nadin obezbedim mercedes u zamenu da senator Menendez iskoristi svoju moć i uticaj da dobije povoljan ishod i zaustavi sve istrage u vezi sa jednim od mojih saradnika i ako bude potrebno, da zaustavim moguću istragu protiv druge osobe za koju sam smatrao da je član moje porodice - rekao je Uribe, prema transkriptu.

Uribe je takođe rekao da je platio automobil na način kojim je prikrio svoju umešanost.

- Znao sam da je davanje automobila u zamenu za uticaj na senatora Sjedinjenih Država da zaustavi krivičnu istragu pogrešno, i duboko žalim zbog svojih postupaka - rekao je Uribe.

Uribe, 56, optužen je u septembru sa Menendezom, njegovom suprugom i još dvojicom biznismena. Tužioci su optužili Menendeza i njegovu suprugu da su primili skoro 500.000 dolara u gotovini, 13 zlatnih poluga i mercedes za mito.

Menendezov advokat je odbio da komentariše, kao i advokat Uribea. Senator se izjasnio da nije kriv po svim optužbama.

Ovo je drugo krivično gonjenje za korupciju protiv Menendeza nakon što mu je suđenje zbog nepovezanih optužbi okončano pogrešnim suđenjem pre šest godina. Ovaj najnoviji slučaj doneo je teške posledice, posebno zato što su fotografije gotovine i zlata koje su zaplenili federalni agenti šokantne za toliko ljudi.

Ovaj 70-godišnjak je podneo ostavku na mesto predsednika komiteta Senata za spoljne poslove. Tami Snajder Marfi, supruga guvernera Fila Marfija, kandiduje se za njegovo mesto, zajedno sa američkim predstavnikom Endijem Kimom.

Uribe je priznao sedam saveznih optužbi, uključujući zaveru radi davanja mita, prevaru, ometanje pravde i utaju poreza. Pored optužbe za podmićivanje, Uribe je priznao da je naterao bivšeg advokata da daje lažne izjave tužiocima da su plaćanja koja je izvršio za mercedes bili krediti.

Uribe je takođe priznao da je utajio porez od 2016. do 2021. Uribe je izgubio licencu brokera u osiguranju zbog osude za prevaru, saopštile su SAD.

Izjašnjavajući se krivim za prevaru, Uribe je priznao da je lažno dobio sredstva iz Programa zajma u slučaju ekonomskih povreda u slučaju katastrofe Uprave za mala preduzeća.

Da podsetimo, Menendez je ovdašnjoj javnosti poznat po izjavama protiv formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, favorizovanju lažne države Kosovo i zalaganju za kažnjavanje Srbije, kao i po svojim opaskama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takođe, sa Menendezom su se sastajalni brojni političari opozicije na čelu sa Draganom Đilasom i Marinikom Tepić.

Kurir.rs/Bloomberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track