"LOKALNI IZBORI NISU POLITIČKI, REFERENDUMSKA ATMOSFERA JE BESPOTREBNA!" Analitičari komentarišu nove beogradske izbore
Foto: Kurir televizija

beoGradski izbori

"LOKALNI IZBORI NISU POLITIČKI, REFERENDUMSKA ATMOSFERA JE BESPOTREBNA!" Analitičari komentarišu nove beogradske izbore

Politika -

Beograđani će ponovo izaći na izbore, a njih treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije u roku od mesec dana. Oni će se potom održati u roku od 45 do 60 dana. Do tada će gradom upravljati Privremeni organ. Šta nas očekuje u narednom periodu i kakvo nam se političko proleće sprema danas su u emisiji Puls Srbije govorili analitičari Cvijetin Milivojević i Dejan Vuk Stanković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a i šef poslaničke grupe ove stranke u parlamentu.

- Srpska napredna stranka već je krenula intenzivno u kampanju. Ispalili su metak iz startnog pištolja juče u Šumicama i krenuli sa nekom mobilišućom porukom kako za članstvo tako i za građane. Ima jedna socio-psihološka stvar, a to zasićenost građana čestim izlaskom na izbore. Voleo bih da jednom dobijemo pun mandat vlade, bilo na republičkom bilo na lokalnom nivou pa da vidimo šta ta Vlada može da ima. Ovi izbori su rezultat specifičnih okolnosti. Legalna većina je mogla da se napravi, ali nije zbog toga što bi ostala u senci tzv. krnjeg legitimiteta - zaključio je Stanković.

02:47

LOKALNI IZBORI NISU POLITIČKI, REFERENDUMSKA ATMOSFERA JE BESPOTREBNA! Analitičari komentarišu nove beogradske izbore

Krkobabić je ocenio da česta održavanja izbora pokazuju zrelost društva:

- Političari se bave politikom da bi došli na vlast. Koliko su izbori česti to govori koliko smo zrelo društvo. Mi smo pokazali da u prethodnih dva meseca neke političke stranke koje su ušle u gradski parlament nisu pokazale pravu zrelost i nisu pokazale da hoće da sarađuju na prgramskom nivou. Mislim na ove nove aktere na srpskoj političkoj sceni koji su se već podelili u frakcije.

Milivojević je istakao da lokalni izbori ne treba da budu politički:

- Ne slažem se da su građani zasićeni izborima. Oni su zasićeni temama na izborima. Lokalni izbori su, barem ja tako osećam, netipični izbori. Oni nisu politički izbori. Politička opcija je tu pomoćna stvar, a trebalo bi da se kandiduju ideje. Ljudi tu treba da glasaju za onoga ko je u stanju da reši neki konkretan problem. Bespotrebno se pravi referendumska atmosfera. Kod nas postoji ta tradicija da vlast mora da vlada i na republici i na lokalu u glavnom gradu. Ni u jednoj zemlju u EU vi nemate isti dan zakazene lokalne i parlamentarne izbore. Toga nema ni u jednoj zemlju u okruženju.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

15:57

EKSPERTI ANALIZIRALI IZVEŠTAJ ODHIR-A I OTKRILI: Ne postoji ni jedno mesto u izveštaju koje sugeriše da su IZBORI POKRADENI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track