SITUACIJA ALARMANTNA, ONEMOGUĆEN NORMALAN RAD I FUNKCIONISANJE! Evo na šta sve upozoravaju direktori škola
Foto: Kosovo Online

AGONIJA Srba na Kim

SITUACIJA ALARMANTNA, ONEMOGUĆEN NORMALAN RAD I FUNKCIONISANJE! Evo na šta sve upozoravaju direktori škola

Politika -

Direktori osnovnih škola severa Kosova održali su sastanak kako bi razmatrali novonastalu situaciju u obrazovnim ustanovama nakon odluke Centralne banke Kosova da 1. februara ukine dinar.

Predsednik aktiva osnovnih škola Milorad Jovanović je poručio da je situacija alarmantna i da im je onemogućen normalan rad i funkcionisanje, te da će ova odluka najviše uticati na higijenu, hranu i grejanje u ovim ustanovama.

Nakon održanog sastanaka, Jovanović je naveo da je situacija alarmantana, jer jednostranom odlukom Prištine o ukidanju platnog prometa dinara direktno je došlo do problema koji onemogućuju nesmetan rad škola.

- Sistem javne nabavke ne funkcioniše zbog smanjenog priliva dinara, a dobavljači ne žele da isporuče robu. To dovodi do izražene mogućnosti da u školama dođe do epidemija, jer nema sredstava za održavanje higijene, dezinfekcije i deratizacije školskog prostora koje se otežano sprovodi - kazao je on.

Krede i sunđeri pod znakom pitanja

U eri digitalizacije i veštačke inteligencije, dodaje Jovanović, ova nerazumna uredba institucija u Prištini vraća unazad, jer ne mogu da obezbede krede i sunđere. Ističe da je ovim merama došlo do velikih problema u radu škola.

Podseća da je u proteklim godinama zabranjena distribucija udžbenika na Kosovu, koje obezbeđuje resorno ministarstvo u Srbiji i Kancelarija za KiM.

- Ove školske godine smo morali roditelje da obavezujemo da odlaze do Raške ili Novog Pazara, da se izlažu dodatnom trošku i da preuzimaju udžbenike, jer je na prelazu to onemogućeno - podseća on i dodaje da su time najviše ugrožene socijalne porodice.

Jovanović je podvukao da se ne radi samo o deci srpske nacionalnosti, već škole na severu pohađaju i druge manjine – Bošnjaci, Romi, Egipćani i drugi.

- Da li je to priča da se toj deci onemogući da redovno pohađaju nastavu koja je ustavom zagarantovana kategorija? Verovatno da im je to cilj - zaključuje on.

Napominje da se susreću sa još mnogo problema, poput ogreva, i dodaje da dolaze u situaciju kada krene grejna sezona škole bivaju hladne:

- Da li je cilj tih pokušaja da se toj deci onemogućava da budu u toplom, nego da se smrzavaju? Opet kažem, verovatno je to cilj, da deca ne budu u toplom prostoru i učionicama koje su spremne za nesmetan rad u zimskom periodu.

Aktivnosti dovedene u pitanje

On ističe da ukidanje dinara direktno utiče na aktivnosti škole.

- Po planu rada osnovnih škola u Srbiji, pa tako i na KiM, mi imamo obavezno izvođenje eksurzija, matura, izleta, a sve to radimo preko javnih nabavki i sve se plaća u dinarima. Kako dinara sve manje ima, roditelji ne mogu da svoje rate isplate, pa škola dolazi u probleme i utuživanje - kaže Jovanović.

Jedan od problema su i đačke užine koje roditelji uplaćuju deci, a sada, napominje on, roditelji nisu u situaciji da te iste užine uplate.

- Škola time ulazi u dug prema nabavljačima i dolazimo do toga da toj deci treba i užina u školi da se ukine. Verovatno je to i cilj svih ovih mera koje se sprovode jednostrano, bez saglasnosti Srbije, EU i šire svetske zajednice - ističe on.

U problemu su i nadarena deca koja se takmiče i predstavljaju svoje škole jer se ukidanjem dinara njima ne može obezbediti prevoz i smeštaj.

Ugroženi nastavnici

Ugroženi su sami nastavnici i ostali zaposleni u školama jer ne mogu da podignu zarađen novac, već su prinuđeni da idu u centralnu Srbiju.

- Upućujem javni apel predstavnicima EU i ambasadorima zemalja Kvinte da ulože maksimalni trud i da svojim ponašanjem i diplomatskim aktivnostima, u interesu naše dece, nastavnika i roditelja pokušaju da ovu nerazumnu odluku suspenduju i omoguće pravo da normalno živimo i radimo na prostoru KiM. Naše škole su apolitične i zato u rešavanju svih problema mirnim dijalogom, očekujemo da svi oni ulože napor i pokažu dobru volju da se ovaj problem reši u interesu naše dece - poručio je on.

Zakomplikovali život deci sa posebnim potrebama

Direktorka škole za decu sa posebnim potrebama „Kosovski Božur“ Marta Popović, posebno je naglasila da je već otežan i komplikovan život ove dece i roditelja, odluka Prištine stavila u izuzetno loš položaj.

- Ova jedna nerazumna odluka Kosova je zakomplikovala njihov život. Roditelji ne znaju gde je izlaz i da li će njihova deca sutra imati terapiju. Veliki je problem izazvala ova uredba - kaže Popović.

Navodi da je i snabdevanje medicinskim materijalima otežano, a da je to posebno teško onim učenicima koji su iz socijalno ugroženih porodica. Takođe, ne mogu da podignu socijalna davanja i samim time ne mogu ni da plate odlazak na frekventne kontrole.

- Otežan nam je rad, ali prvenstveno i njihovi životi su ugroženi. Često se dešava da jednu terapiju roditelji dele između dece jer nisu u mogućnosti da je nabave. Mene kao direktora posebno plaši higijena, koja mora da bude na jednom zavidnom nivou zbog specifične atmosfere u kojoj mi radimo, a mi nismo u mogućnosti ni to da uradimo kako treba - kaže ona.

Podseća da deca ne znaju za politiku, niti poznaju ovakve odluke, a ova odluka je, kako je navela, humani atak na njih i svu ostalu decu.

Kurir.rs/Kosovo online

Bonus video:

13:10

KOSOVO JE POSTALO LOGOR ZA SRBE, SAMO ŠTO JOŠ NEMA VEŠALA! Miletić tvrdi: Prvo su ukinuli dinar, a onda sledi kažnjavanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track