KOJI SU KLJUČNI I NAJTEŽI ZADACI ZA OBA BLOKA U PREDSTOJEĆOJ KAMPANJI: Bojan Klačar za Kurir o novim beogradskim izborima
Foto: Zorana Jevtić

ocena

KOJI SU KLJUČNI I NAJTEŽI ZADACI ZA OBA BLOKA U PREDSTOJEĆOJ KAMPANJI: Bojan Klačar za Kurir o novim beogradskim izborima

Politika -

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ocenjuje za Kurir da će na predstojećim beogradskim izborima dve velike liste - okupljena oko sns i "Srbija protiv nasilja" diktirati ton kampanje. Dok je na strani vladajućeg bloka prilično izvesno ko će ga činiti, Klačar napominje da se u opozicionom taboru već vidi Novi DSS, ali da još nije jasno kako će se Proglas uključiti u kampanju.

Bojan Klačar
foto: Kurir

- I jedna i druga lista će imati problem sa pravljenjem sinergije, jer se radi o listama koje su ukrupnjene na brzinu, odnosno više su isforsirane nego što bi to bio prirodni proces. Animiranje birača i dobijanje sinergetskog efekta, tj. da se dobije više nego što te stranke vrede pojedinačno, biće ključni i najteži posao za oba bloka. S jedne strane, kako će reagovati birači SNS i SPS na saradnju pod jednim kišobranom, što je prvi put. S druge strane, kako će reagovati birači opozicije na ulazak Novog DSS, koji je ideološki bitno drugačiji od ostatka koalicije Srbija protiv nasilja. Zato mislim da će borba za izlaznost biti ključna borba na ovim izborima i bilo bi mi iznenađenje da izlaznost bude veća nego 17. decembra. Birači i jednih i drugih su umorni od izbora i više su očekivali. Ove liste će morati da se izbore za narativ u kampanji koji podupire njihovu tezu. A teza i jednih i drugih jeste da su ovo suštinski važni izbori i da se bira između dve stvari, da nema sredine - objašnjava Klačar.

On smatra da sve druge liste ne mogu da računaju na dobar rezultat, jer se većina birača onda opredeljuje strateški, odnosno glasa za one aktere koji će sigurno napraviti dobar rezultat.

- Ostale stranke koje idu na izbore moraće ili da se udruže i naprave neku vrstu trećeg puta, ili da ponude nešto slično onome što je ponudio pokret Mi, drugačije poruke i slično. To je i ambiciozan i težak zadatak sa vrlo malo vremena. Osim pokreta Mi i neke veće koalicije oko desnice, ne vidim da još neko može da zagrize cenzus. Ali ključna razlika na ovim izborima jeste što je pitanje da li će ove dve liste biti zainteresovane da nekome dozvole taj treći put. Ove dve liste brane one rovove koje su osvojile u decembru i pitanje je da li će neko imati komfor kao što je Nestorović imao u decembru, da ga niko ne napada u kampanji - napominje naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track