OPOZICIJA BOJKOTOM UNAPRED TRAŽI OPRAVDANJE: Borba za povoljan datum preko pretnji da neće izaći na izbore koje su tražili!
Foto: Beta Biljana Ljubisavljevic, Nenad Kostić, Beta Milan Ilic

taktika

OPOZICIJA BOJKOTOM UNAPRED TRAŽI OPRAVDANJE: Borba za povoljan datum preko pretnji da neće izaći na izbore koje su tražili!

Politika -

Opozicija pokušava da nametne temu o tajmingu izbora, iako je jasno da su upravo oni najglasnije zagovarali nove izbore.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas prvi je pomenuo da je moguće da opozicija bojkotuje nove beogradske izbore ukoliko ne bude bila zadovoljna popravljenim izbornim uslovima i ukoliko se izbori raspišu za 28. april. Juče su tako nešto ponovili i iz Narodnog pokreta Srbije, koji vodi Đilasov blizak saradnik Miroslav Aleksić. Miloš Pavlović iz NPS je poručio da koaliciji Srbija protiv nasilja "nije prihvatljivo da beogradski izbori budu 28. aprila i da taj datum nije prihvatljiv za koaliciju jer je to momenat kada je školski raspust, maraton, a građani spajaju odmore sa Prvim majem.

Sociolog Vladimir Vuletić ocenjuje da je podgrevanje priče o bojkotu još jedan neozbiljan politički trik kojim se unapred pokušava pribaviti opravdanje za ishod izbora.

- Kada opozicija govori o datumu koji joj se sviđa ili ne sviđa, i na taj način postavlja uslove za učešće na izborima, onda time iskazuju nesigurnost u sopstvenu snagu i traže opravdanje. Neozbiljno je uopšte govoriti u tim kategorijama kada je reč o opoziciji koja hoće da bude alternativa vlasti. Raspisivanjem novih izbora opozicija je zapravo dobila novu šansu i biće joj jako teško da objasni svojim biračima takvu odluku. To bi i te kako odgovaralo SNS, jer bi bez ikakvih problema završio beogradsku priču - smatra Vuletić.

Bonus video:

01:37

SRBIJA JE POD VELIKIM PRITISCIMA, POTREBNO NACIONALNO OKUPLJANJE! Analitičari o novim gradskim izborima: Opozicija ima tri cilja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja