EVROPSKE INSTITUCIJE STAVILE PRIŠTINU POD PRITISAK ZBOG VISOKIH DEČANA: Upišite manastiru vlasništvo nad 24 hektara zemlje
Foto: Eparhija raško-prizrenska

saopštenje

EVROPSKE INSTITUCIJE STAVILE PRIŠTINU POD PRITISAK ZBOG VISOKIH DEČANA: Upišite manastiru vlasništvo nad 24 hektara zemlje

Politika -

Evropska inicijativa za stabilnost saopštila je danas da bi prištinske vlasti trebalo bez odlaganja da sprovedu sudsku odluku i da kao vlasništvo manastiru Visoki Dečani upišu oko 24 hektara zemlje u njegovoj okolini, prenosi Beta.

U Memorandumu o manastiru Visoki Dečani se navodi da je prošle nedelje, ESI tim otputovao na KiM s ciljem da ispita kako se pozabaviti ovim, kako je navedeno hitnim pitanjem, predugo nerešenim.

U ovom izveštaju se ocenjuje da je imovinski spor manastira Visoki Dečani, za koji navode da je najpoznatiji srpski pravoslavni manastir na Balkanu, među velikim problemima i da bi rešenje tog spora bila pobeda vladavine prava, preneo je Radio Kim. ESI smatra da Priština mora, sa svim instrumentima i ovlašćenjima koji su joj na raspolaganju, da obezbedi da se presude iz 2012. i 2016. godine sprovedu odmah, kako bi Katastarska agencija mogla da promeni svoju evidenciju, uz nekoliko klikova na kompjuteru, i ustupi manastiru vlasništvo nad 20 parcela u skladu s dogovorom s Unmikom.

- Agencija, kao i svaka javna uprava, zakonski je obavezna da bez odlaganja sprovodi sudske odluke. To je izvršna agencija pod kontrolom vlade. Nesprovođenje pravosnažnih sudskih odluka je neprihvatlivo. Nikada ne bi trebalo da zavisi od toga šta drugi akteri rade ili ne rade. Pa ipak, postoji dodatni razlog da kosovska vlada danas postupi po ovome, a da reši nešto što sve prethodne vlade nisu uspele da reše - navodi se izveštaju ove Inicijative.

Podseća se da je Priština 2022. godine podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a da je Komitet ministara zahtev uputio Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u aprilu 2023. koja je novembra prošle godine napravila detaljan izveštaj o kandidaturi u kome je naglašeno da je pitanje zemljišta manastira Visoki Dečani i nesprovođenje sudskih odluka u ovom slučaju zabrinjavajuće.

Priština odbija da sprovede odluku Ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca. Visoki Dečani su pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini su verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Kurir.rs/Radio KiM/Beta/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track