ANA BRNABIĆ KANDIDAT ZA PREDSEDNICU SKUPŠTINE Vučić saopštio: Izabrali smo i kandidata za gradonačelnika, IME MANDATARA ZA 10 DANA
Foto: Nemanja Nikolić

nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke

ANA BRNABIĆ KANDIDAT ZA PREDSEDNICU SKUPŠTINE Vučić saopštio: Izabrali smo i kandidata za gradonačelnika, IME MANDATARA ZA 10 DANA

Politika -

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke održana je danas u 17 sati.

Vrh Srpske napredne stranke saglasio se sa kadrovskim rešenjima kada je reč o predsedniku Narodne skupštine i mandataru za sastav nove vlade.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

Nakon sastanka usledilo je obraćanje javnosti.

Obraćanje Aleksandra Vučića

- Današnja sednica predsedništva je bila važna ne zbog samo odluka koje smo donosili, već zbog toga što smo temeljno i detaljno analizirali i kroz pripremna dokumenta i kroz diskusiju situaciju u kojoj se zemlja nalazi, perspektive, razumevajući geopolitičku poziciju Srbije, težinu geopolitičke pozicije Srbije, istovremeno želeći da uradimo sve ono što smo obećali narodu kroz program koji smo nazvali Skok u budućnost Srbije EXPO 2027. Imao sam priliku da posle, verujem za moje prijatelje iz predsedništva SNS-a, ne tako dugog vremena kažem sve ono što vidim, sve ono što znam.

- Mislim da je za nas od presudnog značaja da osiguramo bezbednost i mir i da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji koju je u izuzetno teškoj situaciji i dobili smo informacije da nema nikakvog napretka u razgovoru međunarodnih predstavnika sa prištinskim političarima. Tražićemo rešenje do poslednjeg trenutka. Detaljno sam o tome obavestio predsedništvo stranke. Govorili smo o predstojećim investicijama. Vranje će uskoro, ja verujem u maju, najkasnije početkom juna dobiti jednu veliku fabriku, odnosno krenuće se sa izgradnjom jedne velike, moćne, važne fabrike, jedne ogromne investicije u stotinama miliona evra, najveće do sada za Vranje. Veoma sam ponosan na tu činjenicu i srećan i mislim da je to velika vest za Vranje. Govorili smo i o tome naravno koliko je važno da podignemo našu odbrambenu industriju u uslovima kada Evropska unija već donosi zvanične odluke o militarizaciji kontinenta i kada za 50 i 60% povećavaju snagu svoje vojne industrije, Srbija mora da dodatno pojača vojnu industriju i dodatno da ulaže novac i to nije mali novac za nas, to su velika opterećenja, ali moramo da radimo ukoliko želimo da ostanemo kao suverena, nezavisna i slobodna zemlja.

- Međutim, postoji jedan značajan deo funkcionera čiji odnos prema ljudima je na lošem nivou. Taj odnos odnosi se ili na zanemarivanje svojih obaveza ili potreba običnih ljudi, ili sa druge strane u još gorem arogantnom i bahatom ponašanju prema običnim ljudima. I onda i svi oni drugi ljudi koji se trude, muče i bore svakoga dana spadaju loši samo zato što neki misle da im je dozvoljeno sve i da im niko ne može ništa i da su nezamenljivi i na svojim funkcijama, jer imaju, kako to sami kažu, velika leđa koja su na različite načine obezbedili. To je bila moja molba upućena predsedniku Vučeviću i ostalim članovima predsedništva stranke.

SNS
foto: Nemanja Nikolić

- Razgovarali smo o formiranju pokreta i predsedništvo stranke je načelno dalo saglasnost. Mi ćemo uskoro izaći sa tim. Pokret nije stvar koja se formira za izbore. Mi ne pravimo pokret ad hoc da bi neko dobio jedno poslaničko mesto više ili manje ili mesto u vladi više ili manje. Pokret se pravi da bi se zemlji pomoglo u najtežim uslovima. Pošto treći put govorim o najtežim uslovima, želim da vam kažem da ja verujem da su i pred Srbijom i pred svetom najteža vremena do sad. Ekonomski za nas su najbolja vremena. Geopolitički najteža vremena. Upravo govorim zbog onoga što se zbiva u Ukrajini, govorim zbog onoga što se zbiva u mnogim drugim mestima širom zemljine kugle i što se neće zaustaviti sutra. Ukoliko se ne zaustavi do maja, plašim se da ćemo doći do katastrofe neviđenih razmera. Moje poslednje nade su da to do sredine ili kraja maja može da se zaustavi. Ako ne bude tako, teško da će u godinama koje su pred nama to moći da se zaustavi bez posledica koje će biti katastrofalne po ceo svet. I u skladu sa tim moramo da se pripremamo, jer mi tu smo mali, niko nas ništa i ne pita, ali ćemo svakako osetiti posledice kao što smo i do sada osećali posledice, a da čak mnogi nisu ni primetili, nisu ni razumeli koliko je teško bilo upravljati zemljom i držati i čuvati mir i stabilnost i sve drugo. Nama je danas ili juče preminula jedna mlada žena od cistične fibroze. Iz Užice je primljena u Kragujevcu i preminula je zato što je kasno dobila lek. Mi dajemo samo za lekove za retke bolesti 7,2 milijarde, više nego ikada. I zamolio sam ih da pronađemo načina da taj lek bude dostupan svima, pa makar morali da podignemo za još 50 miliona evra ili za još 6 milijardi.

- I zamolio bih lekare da sa dužnom pažnjom, znam koliko rade, znam koliko se muče, koliko se bore, ali zamolio bih da prema svakom pokažu pažnju, baš kao što sam zamolio danas i članove SNS-a da to isto urade. Da nam se ne desi da svakih deset dana imamo problem da neko pomisli da je zbog nečije nebrige bilo gde u Srbiji izgubio život. Ako ulažemo toliko novca, ja vas samo molim i ponovo ću da napravim sastanak sa svima sa kojima je to potrebno samo da ove probleme rešavamo. I ne možemo da se pravimo da se tako nešto nije dogodilo. Dogodilo se i to su stvari koje moramo da ispravimo. Razgovarali smo naravno i o predstojećim izborima i o formiranju Narodne skupštine. Upravo zbog svega što sam govorio, naročito zbog težine geopolitičke situacije u kojoj se nalazimo, jer naši ekonomski parametri su svi veoma dobri, prihodi veći, rashodi manji od očekivanih, deficit manji od očekivanog. Nijedan problem nemamo na računu, imamo preko 4,2 milijarda evra. Mnogo veće zemlje od nas nemaju toliko para na računu. Kada bismo to vratili, stopa našeg javnog duga bi išla ispod četrdeset. Samo da to danas vratimo ispod četrdeset pet posto, ako sam ne varam. Četrdeset i dva posto je bilo stopa javnog duga, dakle, bili bismo u tri zemlji u Evropi sa najmanjim stopom javnog duga, dakle, to vam je realno stanje. Međutim, važno je da vladu formiramo što pre, zbog EXPA, zbog svega onoga što smo obećali ljudima, ovi glavni infrastrukturni projekti idu dobro, mnogo toga ćemo završiti ove godine da ne verujete, od autoputa do Kraljeva, sa druge strane do Trstenika, do Požege, iz pravca Beograda do Loznice, iz pravca Šapca, Kuzmina, Sremske Rače, do Požarevca i još 11 kilometara od Požarevca ka istoku, dakle, između Gradišta i Golubca, još mnogo, mnogo toga, Prugu, Beograd, Subotica ćemo u potpunosti završiti svih 108 kilometara od Novog Sada do Subotice, sve se ove godine završava. Mnogo toga dobro ide, uskoro kreću radovi na stadionu, na mnogim drugim mestima, sve oko EXPA, sve to ide dobro, ali pitanje je samo dokle, u skladu sa geopolitičkom situacijom. Zato je važno da i vladu formiramo što pre, i mnogi su mislili da ćemo da odugovlačimo, neki nas, vidim, primoravaju da odugovlačimo, ne razumem zbog čega.

- Mi smo izabrali danas kandidata za gradonačelnika, kandidata za predsednika Narodne skupštine, a za mandatara je predsednik Vučević predložio 7 do 10 dana da se sačekamo, pa ćemo onda izaći i sa tom kandidaturom. Stranka je donela odluku, jer mi smo i na prethodne izbore izašli sa najboljom ponudom i sa onim što možemo da uradimo, pre svega sa dobrim planovima, programima, ali i dobrim ljudima, da kandidat za gradonačelnika bude Aleksandar Šapić. Izašli smo sa onim što će verovatno biti iznenađenje za vas i o tome ću da kažem nekoliko reči. Kandidat za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije biće Ana Brnabić.

- Ana Brnabić je moje najpozitivnije iznenađenje u politici. Ona je osoba koja je najbrže i najviše napredovala. Nikada nisam video nikoga da je tom brzinom učio, da se tako snažno borio, tako hrabro borio. Da je u svetu kojem nažalost dominiraju muškarci, da se ona borila junački kao malo ko od političara, da je radila vredno, da je napredovala i da mi je teško da zamislim da i kao predsednik Republike, pošto imamo bicefalnu izvršnu vlast, ne sarađujem sa njom, jer od kada sam predsednik i ona je predsednik vlade. Ali će biti na drugoj, najvažnijoj funkciji u Srbiji, to je predsednik Narodne skupštine, imaće mnogo toga da pokaže, mnogo toga da učini za svoju zemlju i ona je zadovoljna i srećna zbog novog izazova, kao što rekoh, samo ne znam kako ću ja da se naviknem. Zašto takva odluka? Pa meni za tri godine ili manje od tri godine ističe mandat. Ne mislite valjda stvarno da ćemo da menjamo ustav, pa ću da budem ponovo predsednik? Naravno da neću.

- Moramo se naviknemo da smo zamenljivi i moramo da promenimo nekad energiju.Ako se dobro pokaže u Skupštini, Ana može da bude i predsednik, nije bila predsednik, nikad se ne zna. Ali verujem da ćemo imati još mnogo mladih i dobrih ljudi. I ona je rekla da je to ogroman izazov i da ćete to da vidite kod nje. I zaista je zaslužila, ovo je jedna od najviših državnih funkcija.

SNS
foto: Nemanja Nikolić

- Što se mandatara tiče, on mora da bude prvi u timu. Danas smo mi razgovarali o tome, ali nismo doneli konačnu odluku. Imamo još neke dileme i još neke stvari koje nisu čak ni personalne, već sistemske, koje bi trebalo da rešimo u danima koji su pred nama i da sistem počne da radi, da zemlja ubrzano napreduje i da sa jednom novom snagom i novom energijom krenemo napred. Sad ovima u skupštini što su politički protivnici, ona mora da pravi mostove, saradnje, ali istovremeno znam je kao borca, tako da im neće biti lako da se izbore sa njom. Dobili smo još jednog borca, mada je Orlić taj posao obavljao zaista izvanredno i verujem da će Orlić imati svoja značajna zaduženja na nekom drugom mestu. I ono što je za mene važno, cilj stranke je, kao i uvek, pobeda u svakom mestu. Želja da uradimo najviše za svoju zemlju, za svaki grad, za svako selo, za svako naselje. Neće biti lako, gde god da izgubimo, mi ćemo da čestitamo našim protivnicima, da se podignemo što je moguće pre i da ponovo pobeđujemo. Ali, borićemo se. Borićemo se, niko nema pravo da nam to oduzme i vidićemo, verujem da ćemo da pobedimo. Ja sam preskočio da spomenem, bitna tema je bila situacija na Kosovoj i Metohiji, odnosno položaj srpskog naroda. Bilo bi nefer da to ne spomenemo, odnosno mislim da je važno da tu činjenicu istaknemo. Samo još jedan detalj, danas smo doneli odluku da pozovemo sve državotvorne snage da nam se priključe čak i na predstojećim izborima, ali ne samo na izborima, već svim ljudima koji su van stranke, da se priključe pokretu, jer to neće biti potrebno da traje dan, dva ili godinu, već više godina, jer verujem da će uslovi sve vreme biti takvi da će nam znanje svakog dobrog, čestitog i poštenog čoveka biti više nego potrebno. Kad već govorimo o sportistima, zašto sam ja ono Miloša naglasio, tu je Dejan Tomašević recimo. Dejan Tomašević je dobio simpatije svih u našoj stranci ne zato što je znao da šutne levi krošej i desni ulaz, ili levi roling mu je bio bolji od desnog, ili svejedno, ne. Zbog toga što je pokazao pažnju prema svakom čoveku, što nikada nije pokazao aroganciju, što je došao u teškom trenutku kada su ga svi zbog toga proganjali, a gde god je otišao sa svakim običnim čovekom je mogao i da sedne, i da popije rakiju, i da zaigra kolo, da razgovara o svakom problemu i da pokuša da taj problem reši. Zato ga poštujemo.

- Mnogo smo prošli u prethodnom periodu, mnogo je teško vreme pred nama, grčevito se borimo svakog dana da uradimo što više, jer slede teža vremena geoplotičika, a u isto vreme napredujemo velikom brzinom. Da li uvek može bolje i više? Može naravno. Da radimo više, bolje, napornije. Da li je zemlja na dobrom pravcu? Nema nikakve sumnje. Mnogi su mi se smejali kad sam u novembru 2021. govorio o najvećem sukobu u Evropi. Nije to zbog mog nosa ili što sam mnogo pametan, već zato što ja ne poređujem dve tačne premise da bih došao do tačnog zaključka, već ih poređujem devet, da bih iz devet tačnih premisa izvukao deseti zaključak. Tako da se plašim da će biti mnogo, mnogo, mnogo teže vreme u svetu. Ali nisu ljudi čoravi, nisu ljudi blesavi. A posebno i da ljudi ne vide i da ljudi ne čuju, ljudi osjećaju. Osećaju i vole svoju zemlju. I neće da im Josip Juratović bude glavni i odgovorni gazda za pitanje demokratije u Srbiji. Šider i Šenak imali su delo korupcije za koje nisu optuženi. Jedan 2018, jedan 2019, Bog će znati šta su sve opljačkali. Oni da upravljaju Srbijom? Grčevito se borimo svakoga dana da uradimo što je moguće više, da zemlju pripremimo za još teža vremena geopolitička. Ali istovremeno gotovo eksponencijalno ekonomski rastemo.

Govoreći o izbornom procesu, predsednik je istakao da je ovo slobodna država, država slobodnih građana koji mogu da biraju svoju adresu gde će da žive, mogu da biraju svoje prebivalište, mogu da biraju svoje boravište.

- I na izborima će glasati građani ove države. Molim vas, svakog birača koji bi u skladu sa zakonom da promeni prebivalište, molim vas da se označi i da se proveri, da se veoma restriktivno tumači. I da se jasno kaže da li je to bilo 126 birača u periodu između dva izborna ciklusa ili 239 birača i po imenice da se kaže zašto se to dogodilo, jer moguće je da će 126 birača doći. Naravno da neće, ali nije mnogo važno. Dakle, sve to vas molim da se uradi, zato što je strašno važno da ljudi u Srbiji steknu puno poverenje u izborni postupak, da ljudi znaju da je ovo demokratska zemlja, da ljudi znaju da ovde nikome nije padalo na pamet, niti će dok sam živ i dok imam uticaj u partiji čiji sam član, da nešto slično pokuša. Jer ne zaboravite, videli ste gospodina Jerkovića, jasno vam je da smo imali većinu za formiranje vlasti, ali nisam želeo da budemo Đilas i oni koji su zajedno sa njim ukrali narodnu volju 2008. godine, ni za živu glavu, nego smo rekli idemo na teške izbore za nas, pod teškim geopolitičkim okolnostima. I hvala SNS-u što su prihvatili to što sam ih zamolio i to je za nas od ključnog značaja. Analena Berbok je mnogo važna. I ja za razliku od drugih koji misle da ona nije pametna, ja mislim da je ona veoma inteligentna. Mi moramo da razumemo da se nalazimo u svetu u kojem neće da nas slušaju. Ponekad se prave da nas ne čuju. Upravo zbog 99. godine. Pred nama je i 24. mart koji obeležavam od kada sam postao predsednik vlade. Kao godišnjicu agresije. Ne kao godišnjicu intervencije, otprilike je neko vadio zub pa je intervencija. Ili kampanje, pa je to kao bila izborna kampanja, a ne agresija na jednu suverenu zemlju.

- Moramo da razumemo, da gledamo u budućnost, moramo da brinemo, što ne znači da se odričemo od svojih nacionalnih interesa, što će razne budale i lažne patriote da dočekaju da kažu, ne. Ali moramo da gledamo kako da čuvamo svoju zemlju, kako da razgovaramo sa zapadom, kako da držimo tu liniju u kojoj ćete svakoga dana mene da napadate. Jedan dan da budem lud, drugi dan Hitler, šta god hoćete. A da vas pitam za rezultate, je li ima neke sankcije protiv Srbije? Je li Srbija ratovala s nekim? Nije ni jedno ni drugo. A da vas pitam, a ko ima najveće plate u regionu, bili smo četvrti u regionu. A ko ima najveće stranih investicija u regionu, a ko ima najnižu stopu nezaposlenosti u regionu? Pa Srbija. Zato je za nas važno da se koncentrišemo na EXPO. Zato je važno da se skupštine i vlade što pre formiraju. Zato je važno da pokušate da razgovarate sa onima koji neće da razgovaraju. Kako da pustim da neko upravlja gradom ko nije dobio poverenje naroda? Zbog čega to da uradim? Zato što to tako, znaš, kaže, vidi pustili su Orban i Erdogan. Pa ne znam da su pustili ili nisu pustili. Ali u Srbiji će to da bude onda, kada neko dobije poverenje naroda. A ne tako što ste vi odlučili u nekoj drugoj zemlji. Tako da, učinite im sve što je moguće da se razgovara u skladu sa zakonom, naravno. Ne sviđa mi se ovaj dan, pa mi se sviđa onaj dan.

Obraćanje Miloša Vučevića

- Neke odluke smo danas doneli. Neke odluke ćemo doneti u periodu koji je pred nama u rkatkim rokovima. Ovo sve što smo razgovarali, jesmo u koordinaciji sa predsednikom. Razgovarali o geopolitičkoj situaciji koja se naravno prelama, reflektuje na državni i nacionalni nivo. Razgovarali o našim daljim aktivnostima u predizbornim kampanjama koje nas čekaju, pre svega na lokalnom nivou. Kao što sam rekao neke odluke smo danas doneli, neke odluke ćemo doneti u periodu koji je pred nama, u vrlo kratkim rokovima.

SNS
foto: Nemanja Nikolić

Sednici su prisustvovali predsednik SNS Miloš Vučević, Aleksandar Vučić kao i funkcioneri Vladimir Orlić, Aleksandar Šapić, Siniša Mali, Milenko Jovanov, Jelena Tanasković, Irena Vujović, Nikola Selaković, Aleksandar Martinović, Petar Petković, Nikola Selaković, Arno Gujon, Nebojša Stefanović, Goran Vesich, Darija Kisic...

1 / 26 Foto: Nemanja Nikolić

Bonus video:

00:58

Aleksandar Vučić: Imali smo sastanke važne za ceo region

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track