NOVI IZAZOV PRED ANOM BRNABIĆ: Vredno i brzo učila, postala pouzdani profesionalac za NAJTEŽE ZADATKE!
Foto: Zorana Jevtić

analiza kurira

NOVI IZAZOV PRED ANOM BRNABIĆ: Vredno i brzo učila, postala pouzdani profesionalac za NAJTEŽE ZADATKE!

Politika -

Posle izvršne vlasti i tri premijerska mandata Ana Brnabić dobija sasvim drugačiji zadatak. Za odluku Srpske napredne stranke da u novom mandatu zauzme poziciju predsednika Skupštine Srbije ona kaže da je doživljava kao orden.

Vest o novoj funkciji Ana Brnabić je dočekala u Bukureštu, gde učestvuje na kongresu Evropske narodne partije (EPP), odakle je poručila da se već priprema. Ona je najavila da će graditi još jače odnose sa evropskim parlamentarcima.

- Pripremam se za novu ulogu u parlamentu da gradim jače i čvršće mostove s parlamentarcima širom Evrope iz zemalja EU - rekla je Brnabićeva.

Politička moć

Sociolog Vladimir Vuletić objašnjava za Kurir da predsednik Skupštine dolazi odmah iza predsednika države i da je u izvesnom smislu pozicija zamenika predsednika, jer u nekim situacijama predsednik parlamenta preuzima ulogu šefa države.

Vladimir Vuletić, Profesor Vladimir Vuletić
foto: Nemanja Nikolić

- Ovo rešenje deluje dosta ubedljivo. Ana Brnabić je postala izuzetno išlifovana u raspravama, u vođenju dijaloga i zato mislim da ona tu funkciju može da obavlja bez ikakvih problema. Ova pozicija nosi i političku i simboličku moć i zato mislim da je odluka i počast za Anu Brnabić. Sa ove pozicije se podiže ugled pojedincu svakako. Ona ima iskustva u izvršnoj vlasti, jedan je od najdugovečnijih ljudi na premijerskoj poziciji, zna šta vlada očekuje od Skupštine i obratno. Treba se setiti i da je ona počela kao nestranački kadar, ali se najviše trudila, najbrže učila i najbolje je iskoristila poziciju na kojoj je trebalo da bude neka vrsta iznenađenja i bajpasa prema liberalnom delu i domaće i inostrane javnosti. I uspela je da se nametne svojom predanošću, vrednoćom, pa na kraju krajeva i lojalnošću - smatra naš sagovornik.

Prema Vuletićevim rečima, Ani Brnabić će biti lakše da vodi parlament u kom postoji apsolutna većina. Međutim, on napominje da je čekaju i polemike sa opozicijom:

- Zato je potrebna osoba sa izuzetnim političkim iskustvom, osoba koja može i da odgovori, da bude visprena u polemikama, da brzo misli. To će ona sasvim sigurno umeti da radi.

Borac

I politički filozof Dragoljub Kojčić ocenjuje za Kurir da je profesionalizam glavna preporuka da Ana Brnabić bude na čelu parlamenta. Kako naglašava, njeno razumevanje političke i ekonomske situacije u zemlji je povezano i kompetentno.

Dragoljub Kojčić
foto: kurir tv

- I u parlamentarnim diskusijama kao predsednik vlade ona se pokazala kao odličan tumač, a kada je bilo potrebno, i borac za političke principe vladajuće stranke i uvek je, bez izuzetka, u duelima sa ostrašćenom opozicijom izlazila kao pobednik, ali uvek na kulturan, civilizovan i demokratski način. Upravo takva osoba nam je i potrebna danas na čelu zakonodavnog tela u kojem se presecaju svi politički vektori našeg društva. Siguran sam da će ona tokom svoga mandata doprineti upravo kultivisanju parlamentarnih debata, ali nikada na račun nacionalnih i državnih interesa. Mislim da je mudro što je baš takva osoba, baš takav profil, izabrana za predsednika Skupštine i to je još jedan dokaz, osim novih izbora za gradsku skupštinu ili ranije spuštanja izbornog cenzusa, da je Vučić posvećen ne samo ekonomskom, socijalnom, diplomatskom i bezbednosnom usponu Srbije nego da istovremeno pokazuje da je on faktor i glavni promoter vladavine prava i demokratije u našoj zemlji - zaključuje Kojčić.

Aleksandar Vučić

Ana budući predsednik? Nikad se ne zna

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je odluku svoje stranke da Ana Brnabić bude kandidat SNS za predsednika parlamenta. On je tom prilikom nagovestio i mogućnost da upravo ona bude njegov naslednik na mestu šefa države.

- Meni za tri godine ili manje od tri godine ističe mandat. Ne mislite valjda stvarno da ćemo da menjamo Ustav, pa ću da budem ponovo predsednik? Naravno da neću. Moramo da se naviknemo da smo zamenljivi i moramo da promenimo nekad energiju. Ako se dobro pokaže u Skupštini, Ana može da bude i predsednik. Nije bila predsednik, nikad se ne zna. Ali verujem da ćemo imati još mnogo mladih i dobrih ljudi. I ona je rekla da je to ogroman izazov i da ćete to da vidite kod nje. I zaista je zaslužila, ovo je jedna od najviših državnih funkcija - izjavio je Vučić.

Vladimir Marinković

Ličnost koja ume da pravi mostove

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i član GO SNS, izjavio je za Kurir TV da Anu Brnabić poznaje iz vremena kada je bila u privatnom biznisu i da ga zbog toga nije iznenadila odluka da upravo ona bude predsednik parlamenta.

Vladimir Marinković, Dejan Miletić
foto: Kurir tv

- Svakako se nameće kao jedno logično rešenje, kao neko ko je prekaljeni borac i ko je na uspešan način vodio Vladu Srbije u periodu koji je bio jako izazovan i geopolitički i ekonomski. Ona je neko ko ume da pravi mostove, ali i neko ko ume da se bori za ideje i platformu SNS. Rezultati Vlade Srbije naveli su rukovodstvo SNS da se opredeli za nju. Već za nekoliko dana možemo da očekujemo sednicu Skupštine Srbije na kojoj će biti izabran predsednik parlamenta - rekao je Marinković.

Bonus video:

10:12

TO ŠTO JE PREDSEDNIK ODLUČIO DA ZADRŽI ANU BRNABIĆ U EPICENTRU POLITIKE, POKAZUJE 2 STVARI! Analitičari tvrde: Rešenje je zgodno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track