HOĆE LI ANI BRNABIĆ BITI LAKŠE ILI TEŽE DA VODI SKUPŠTINU U OVAKVOM SASTAVU: Vuletić za Kurir o novoj funkciji bivše premijerke
Foto: A. K./ATAImages

ocena

HOĆE LI ANI BRNABIĆ BITI LAKŠE ILI TEŽE DA VODI SKUPŠTINU U OVAKVOM SASTAVU: Vuletić za Kurir o novoj funkciji bivše premijerke

Politika -

Ana Brnabić, dosadašnja predsednica Vlade, pred novim je izazivom u svojoj političkoj karijeri. Kao kandidat za predsednika Skupštine, ona će posle sedam godina iz izvršne preći u zakonodavnu vlast, a na toj poziciji će se, prema oceni analitičara,l sasvim sigurno dobro snaći.

Sociolog Vladimir Vuletić objašnjava za Kurir da predsednik Skupštine dolazi odmah iza predsednika države i da je u izvesnom smislu pozicija zamenika predsednika, jer u nekim situacijama predsednik parlamenta preuzima ulogu šefa države.

Vladimir Vuletić, Profesor Vladimir Vuletić
foto: Nemanja Nikolić

- Ovo rešenje deluje dosta ubedljivo. Ana Brnabić je postala izuzetno išlifovana u raspravama, u vođenju dijaloga i zato mislim da ona tu funkciju može da obavlja bez ikakvih problema. Ova pozicija nosi i političku i simboličku moć i zato mislim da je odluka i počast za Anu Brnabić. Sa ove pozicije se podiže ugled pojedincu svakako. Ona ima iskustva u izvršnoj vlasti, jedan je od najdugovečnijih ljudi na premijerskoj poziciji, zna šta vlada očekuje od Skupštine i obratno. Treba se setiti i da je ona počela kao nestranački kadar, ali se najviše trudila, najbrže učila i najbolje je iskoristila poziciju na kojoj je trebalo da bude neka vrsta iznenađenja i bajpasa prema liberalnom delu i domaće i inostrane javnosti. I uspela je da se nametne svojom predanošću, vrednoćom, pa na kraju krajeva i lojalnošću - smatra naš sagovornik.

Prema Vuletićevim rečima, Ani Brnabić će biti lakše da vodi parlament u kom postoji apsolutna većina. Međutim, on napominje da je čekaju i polemike sa opozicijom:

- Zato je potrebna osoba sa izuzetnim političkim iskustvom, osoba koja može i da odgovori, da bude visprena u polemikama, da brzo misli. To će ona sasvim sigurno umeti da radi.

Bonus video:

10:12

TO ŠTO JE PREDSEDNIK ODLUČIO DA ZADRŽI ANU BRNABIĆ U EPICENTRU POLITIKE, POKAZUJE 2 STVARI! Analitičari tvrde: Rešenje je zgodno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track