SAZNAJEMO: ČUVENI SPORTISTA NA PRAGU VLADE, SPISAK MINISTARA SE KOMPLETIRA: U SPS došlo do pretumbavanja, evo ko se vraća
Foto: Petar Aleksić

odbrojavanje

SAZNAJEMO: ČUVENI SPORTISTA NA PRAGU VLADE, SPISAK MINISTARA SE KOMPLETIRA: U SPS došlo do pretumbavanja, evo ko se vraća

Politika -

Miloš Vučević, predsednik Srpske napredne stranke, ministar odbrane i jedan od četvorice najozbiljnijih kandidata za budućeg premijera Srbije, ponovio je juče da će za desetak dana izaći s predlogom za mandatara za sastav nove vlade, kao i da veruje da će to ići bržim tempom nego što je bilo ranije.

- Očekujemo da tada predsednik Republike poveri mandat za sastav nove vlade osobi koju ćemo kandidovati, s obzirom na to da smo obavestili na konsultacijama predsednika države da naša lista ima većinu - kazao je predsednik Vučević na TV Prva.

Nova lica

Dodao je da će na razgovore biti pozvani Savez vojvođanskih Mađara, SPS i njegovi koalicioni partneri, kao i da bi trebalo razgovarati sa strankom Usamea Zukorlića i možda s još nekim strankama.

Kada je reč o rokovima, kako je naglasio Vučević, nigde se nije zakasnilo.

- Vlada, iako je u tehničkom mandatu, radi svoj posao kako građani ništa ne bi osetili - rekao je Vučević.

Miloš Vučević
foto: screenshot Prva tv

Inače, nova vlada, kako je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imaće 40 do 50 odsto novih kadrova.

I predsednik SNS Miloš Vučević rekao je prethodno da će novi kabinet u Nemanjinoj 11 biti sinergija politike i struke.

- Vlada će imati ljude koji su bili u vladi, neki od njih, a imaće i te kako ministre koji nisu danas ministri - rekao je Vučević. On je pojasnio da tim mogu da čine oni koji mogu da donesu novu energiju i odvažnost da se realizuje sve ono što treba da se uradi do 2027. godine.

Aleksandar Vučić, Janko Tipsarević
foto: Printscreen/Vesti

A kada je reč o novim kadrovima, sve se glasnije pominje i ime proslavljenog tenisera Janka Tipsarevića kao nekog ko ima šanse za ministarsko mesto. Osim njega, kako smo pisali, pominju se i Vladimir Orlić, dosadašnji predsednik Skupštine, Sandra Božić, poslanica SNS i potpredsednica Skupštine, Dejan Ristić, istoričar, te Miroslav Čučković, dosadašnji menadžer Grada Beograda, Zoran Baki Anđelković, Tatjana Macura, Milan Stamatović...

Prema nezvaničnim saznanjima Kurira, u novoj vladi će biti i Nikola Selaković, ali najverovatnije na drugoj poziciji.

- On bi mogao da bude i novi ministar kulture - kaže naš izvor.

spomenice, Nikola Selaković
foto: MINRZS

Mešanje karata

I kod socijalista, kako se približava rok za konačan spisak budućih ministara, sve je napetije, a prema našim nezvaničnim saznanjima, u toj partiji će ponovo doći do mešanja karata.

Branko Ružić
foto: Ana Paunković

- Trebalo bi da bude rotacije, pa nije isključeno da se u vladu vrati Branko Ružić. Novica Tončev nema velike šanse da ostane, a za to naročito lobira struja Vladana Zagrađanina, koja je u večitom "ratu" sa ovom drugom, naklonjenom Tončevu. Videćemo kako će Dačić na kraju preseći. Oni će, zajedno sa JS, imati najverovatnije pet resora.

Novica Tončev
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Da podsetimo, dosadašnja premijerka Ana Brnabić kandidat je za predsednicu Skupštine, a najveće šanse za njenog naslednika na čelu vlade imaju Miloš Vučević i Siniša Mali. Osim njih, ne isključuje se mogućnost ni da ta pozicija pripadne Marku Đuriću, koji se vraća iz Vašingtona, ali ni Ivici Dačiću, dosadašnjem šefu diplomatije i prvom potpredsedniku Vlade.

Bonus video:

00:24

Skupština Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track