PREMIJERKA BRNABIĆ INICIRALA SASTANAK SA OEBS-OM: Nastavlja se unapređenje izbornih procesa
Foto: Petar Aleksić

PREMIJERKA BRNABIĆ INICIRALA SASTANAK SA OEBS-OM: Nastavlja se unapređenje izbornih procesa

Politika -

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić inicirala je juče održavanje sastanka sa Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), predstavnicima Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava i delegacijom Evropske unije u Srbiji, predvođenih ambasadorima Janom Bratuom i Emanuelom Žiofreom, kako bi zajedno sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) Aleksandrom Martinovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milanom Marinovićem predstavila šta je sve urađeno od 2012. godine do danas na ažuriranju biračkog spiska u Republici Srbiji i kreiranju što transparentnijeg jedinstvenog biračkog spiska.

Premijerka Brnabić informisala je međunarodne partnere da je Vlada Srbije već uputila pozivno pismo posmatračkoj misiji koja bi pratila lokalne izbore u Beogradu, kao i da je juče poslata molba Kancelariji OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) kako bi uputili i jednog tehničkog eksperta i stručnu osobu koja će pomagati oko daljeg unapređenja jedinstvenog biračkog spiska i što jasnijeg uvida u isti, zarad što većeg podizanja poverenja javnosti, a sve u skladu sa Zakonima Republike Srbije.

Premijerka je sa zadovoljstvom izvestila sagovornike da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzelo mere radi implementacije preporuke 13 koja se tiče potpunog obezbeđivanja prava svih izbornih aktera da pristupe i koriste javne prostorije za kampanju pod jednakim uslovima. Povodom te preporuke iz Izveštaja ODIHR, ona je u potpunosti ispunjena tako što je rešenjem ministra MDULS uspostavljen mehanizam za kontrolu dostupnosti objekata u javnoj svojini jedinica lokalne samouprave u toku izborne kampanje svim učesnicima izbornog procesa, što je juče i objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije. Navedenim rešenjem ovlašćeni su zaposleni u MDULS da prime prigovore u slučaju eventualnih nepravilnosti, da postupe prema istim, te da u direktnom kontaktu sa rukovodstvom opštine ili grada reše nastalu situaciju.

Takođe, implementirana je preporuka 23 koja se tiče obezbeđivanja adekvatnog prostora za biračka mesta radi sprečavanja prenatrpanosti, osiguranja tajnosti glasanja i omogućavanja lakog nezavisnog pristupa za birače sa fizičkim invaliditetom. MDULS je uputilo instrukciju svim lokalnim izbornim komisijama da u cilju omogućavanja boljih uslova na biračkim mestima na dan izbora, razmotre i izvrše adekvatnu podelu biračkih mesta na kojima glasa više od 1.800 birača, u smislu obrazovanja dva ili više biračkih mesta.

Ambasador EU Emanuele Žiofre je podvukao značaj koji EU pridaje brzom sprovođenju preporuka ODIHR-a za jačanje izbornog okvira. On je izrazio zahvalnost predsednici Vlade na brzom ponovnom sazivanju interresornog foruma, kako bi se odgovorilo na preporuke i zatražila tehnička pomoć od ODIHR-a. Istakao je potrebu za smislenim i inkluzivnim procesom, koji će uključiti sve relevantne aktere, kako bi se povećalo poverenje javnosti.

Premijerka je zahvalila predstavnicima OEBS-a i EU na institucionalnoj saradnji, podršci, otvorenosti da saslušaju i predlože neke dodatne aktivnosti za koje smatraju da će pomoći izborni proces u našoj zemlji i doprinetm još većem unapređenju i kontroli biračkog spiska, a radi što uspešnijih izbornih procesa u budućnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track