MILIĆEVIĆ: Zahvaljući Vučiću i Rami bileteralni odnosi dve zemlje su kroz inicijativu Otvoreni Balkan na mnogo višem nivou
Foto: Dušan Veljović

Poseta TIRANI

MILIĆEVIĆ: Zahvaljući Vučiću i Rami bileteralni odnosi dve zemlje su kroz inicijativu Otvoreni Balkan na mnogo višem nivou

Politika -

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević sastao se danas u Tirani sa albanskim Komesarom za zaštitu od diskriminacije Robertom Gajdom.

Đorđe Milićević
foto: Dušan Veljović

Ministar Milićević je komesara Gajdu upoznao sa funkcionisanjem saveta nacionalnih manjina u Srbiji koji se neposredno biraju u skladu sa zakonom, pre svega brinu o nacionalnoj kulturi, jeziku i svom pismu, a finansiraju se iz budžeta Srbije.

Ministar je posebno ukazao na položaj albanske nacionalne manjine u Srbiji i istakao želju da ravnopravan status imaju i Srbi u Albaniji.

- Zahvaljući inicijativi predsednika Vučića i premijera Rame bileteralni odnosi dve zemlje su kroz inicijativu Otvoreni Balkan na mnogo višem nivou nego ikada ranije. Zahvaljujući toj vizionarskoj i odgovornoj inicijativi građani obe zemlje mogu da putuju samo sa ličnom kartom, a od pre nekoliko dana otvoreno je i tržište radne snage tako da svi građani Albanije imaju isti radno-pravni status u Srbiji kao i građani Srbije, a isto će važiti i za državljane Srbije u Albaniji – istakao je ministar Milićević.

Đorđe Milićević
foto: Dušan Veljović

Komesar Gajda se posebno zahvalio na dobroj saradnji Ambasadi Srbije u Tirani. On je istakao i značaj i konstruktivnu ulogu predstavnika Srba u Komitetu za nacionalne manjine Albanije. Upoznao je ministra sa funkcionisanjem Komiteta, načinom izbora i finansiranja, ali i činjenicom da članove Komiteta ispred nacionalnih manjina potvrđuje Vlada Albanije. Zahvalio se na poseti ministri i istakao nameru da kao

Komesar pomogne uspešnijem funkcionisanju udruženja Srba u Albaniji, koristeći mehanizme koje predviđa država Albanija.

Đorđe Milićević
foto: Dušan Veljović

Ministar Milićević prethodno je jutros posetio Manastir Svetog Jovana u gradu Elbasan gde se poklonio moštima prvog srpskog kralja Jovana Vladimira. Juče se u gradu Fir na jugu Albanije sastao sa predstavnicima Udruženja Srba „Jedinstvo“ gde je obišao i radove na izgradnji novih prostorija škole u kojoj će deca srpskog porekla moći da izučavaju maternji jezik, kulturu i tradiciju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja