"IMAMO PROBLEM U KOMUNIKACIJI SA KURTIJEM" Eskobar o predstojećoj poseti Prištini: Ne razumemo zašto ne prihvataju ZSO
Foto: EPA/Georgi Licovski

"IMAMO PROBLEM U KOMUNIKACIJI SA KURTIJEM" Eskobar o predstojećoj poseti Prištini: Ne razumemo zašto ne prihvataju ZSO

Politika -

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da SAD imaju problem u komunikaciji sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i Evropska unija, NATO, Velika Britanija, ali i mnogi drugi poput Albanije i Severne Makedonije.

On je to rekao na onlajn konferenciji za novinare na pitanje da li SAD i dalje vide Prištinu kao partnera.

- Partnerstvo SAD i naroda Kosova ne zavise od jednog čoveka ili stranke, ali imamo problem u komunikaciji sa Kurtijem. Imali smo, uživali u veoma, veoma bliskom partnerstvu sa Kosovom u prošlosti. Veoma bismo voleli da se taj odnos vrati na onaj kakav je bio pre - rekao je Eskobar.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština, Eskobar je rekao da Priština nikada nije rekla da li prihvata predlog statuta ZSO koji je predložila Evropska unija, kao i da je SAD teško da razume zašto to ne čine.

- Želim da ponovim, ZSO ne bi bila druga Republika Srpska. To ne bi bila država u državi. U statutu koji dozvoljava izvršnu vlast ili bilo šta što bi moglo da stvori ustavna ili funkcionalna pitanja za Kosovo. To je jednostavno prilika za opštine sa srpskom većinom, da koordiniraju pružanje opštinskih usluga na srpskom jeziku za građane Kosova. To je to. I to je pravno obavezujuća obaveza. Tako da smo čuli mnogo različitih razloga zašto to nije podneto ili zašto nije napredovalo, nijedan ne prihvatamo. Trebalo bi da se krene dalje - rekao je Eskobar.

Izjavio je da se SAD zalažu za to da dođe do nastavka dijaloga, kao i da nema alternative dijalogu.

On je tokom onlajn konferencije pozvao Beograd i Prištinu da poštuju dogovoreno u Briselu i da sprovode dogovoreno u dobroj volji i spreče provokacije.

- To je i razlog mog putovanja na Kosovo - rekao je Eskobar.

On je kazao da sutra putuje u Prištinu.

- Nakon toga putujem i u Crnu Goru gde ću razgovarati sa rukovodstvom te zemlje o NATO-u i evropskom putu.

Eskobar je dodao i da je od nedelje u Briselu gde je razgovarao sa predstavnicima EU, NATO i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

(Kurir.rs/Euronews Srbija/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja