MILIĆEVIĆ U POSETI ČAJETINI: Naš cilj je da ojačamo postojeće i stvaramo još čvršće veze između matice i dijaspore
Foto: Duško Vukajlović

SUSRET SA STAMATOVIĆEM

MILIĆEVIĆ U POSETI ČAJETINI: Naš cilj je da ojačamo postojeće i stvaramo još čvršće veze između matice i dijaspore

Politika -

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević sastao se danas sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem kome je predstavio projekat organizacije tematskih letnjih kampova za decu iz dijaspore.

- Naš cilj je da ojačamo postojeće i stvaramo još čvršće veze između matice i dijaspore, to činimo približavajući Srbiju dijaspori i umrežavajući udruženja koja okupljaju Srbe van Srbije, ali tačno je i da u Srbiji moramo da sagledamo potencijale dijaspore koja raspolaže i ljudskim i finansijskim potencijalima - kazao je Milićević.

Đorđe Milićević
foto: Duško Vukajlović

On je dodao da svaka opštinu u Srbiji treba da razmišlja o svojim sugrađanima.

- Mi akcenat stavljamo na mlade, treću i četvrtu generaciju. U proteklih godinu dana se vratilo 21 hiljada naših sunarodnika što je dovoljan pokazatelj da je Srbija jaka i stabilna i mi želimo da se još više njih vrati - kazao je Milićević.

On je naveo da su letnji kampovi osmišljeni prošle godine, da je odražano 22 kampa i da ih je posetilo 5.000 mladih.

Đorđe Milićević
foto: Duško Vukajlović

- Smatramo da su Čajetina i Zlatibor biser Srbije i cilj nam je da mladi koji žive van Srbije ne upoznaju samo Beograd, već i unutrašnjost i kad upoznaju prirodne lepote i kulturno-istorijsku baštinu verujemo da ćemo ih podstaći da razmišljaju o Srbiji i u narednom periodu - kazao je Milićević.

Ministar je dodao da su spremni da ponude partnerski odnos lokalnim samopuravama koje bi trebalo da se prijave na konkurs koje će to ministarstvo objaviti, kao i da očekuje da ove godine u Srbiji boravi oko 10 hiljada mladih iz dijaspore.

- Ne moraju naši sunarodnici kada razmišljaju o odmorima da odu van Srbije, već treba promovisati naše prirodne lepote i pozvati ih da posete našu zemlju - rekao je Milićević.

On je dodao i da se planira organizovanje inesticionih konferencija.

- Naša dijaspora raspolaže finansijskim i ljudskim kapitalom i postoji velika želja da svoje poslove prošire poslove u Srbiji. Mi ćemo organizovati investicione konferencije tako što ćemo recimo u Štutgartu okupiti privrednike, a opštine će predstaviti svoje potencijale kako bi ih zaintrigirali da ulažu u Srbiju - zaključio je Milićević.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kazao je da će saradnja sa dijasporom značiti mnogo za tu opštinu i da su spremni da budu dobri domaćini, kao i da pruže sve resurse da bi se deca koja dolaze u Srbiju osećala kao kod svoje kuće i naučila nešto o svojoj domovini.

- Globalna dešavanja sigurno nama idu u prilog, jer sve što se dešava po svetu nije dobro, a sigurno naši ljudi vide priliku da novac koji su zaradili i reputaciju koju su stekli po svetu, vrate i ulože u domovinu. Mi smo otvoreni za to, mi imamo potencijale i resurse da napravimo saradnju i da radimo na promociji Srbije - kazao je Stamatović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track