VUČIĆ PRIMIO UČENIKE SA KiM: Dobro došla deco, koja ste i te kako neko, uprkos željama onih koji su niko NIKAD NEĆETE BITI SAMI
Foto: Zorana Jevtić

predsednik ugostio mališane u palati srbija

VUČIĆ PRIMIO UČENIKE SA KiM: Dobro došla deco, koja ste i te kako neko, uprkos željama onih koji su niko NIKAD NEĆETE BITI SAMI

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je u Palati Srbija učenike osnovnih škola sa Kosova i Metohije.

Podsetimo, danas se obeležava 20 godina od pogroma Srba na Kosmetu.

1 / 7 Foto: Zorana Jevtić

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA MEDIJIMA:

Na pitanje da li očekuje reakciju međunarodne zajednice posle razgovora sa Miroslavom Lajčakom, predsednik Vučić je rekao:

"Očekujem samo loše vesti za nas i o tome ću da govorim narednih dana. Objasniću kako su nas varali i lagali neki tobožnji prijatelji, a tiče se članstva Kosova u Savetu Evrope".

"Rekli smo im šta ćemo ako se to dogodi pošto oni misle da imaju pravo na tumačenje sporazuma na lažan način. Biće mnogo teško za nas, jer nečija namera je da tera srpski narod što dalje od KiM. Istovremeno da onima koji proteruju Srbe obezbede potpuni legitimitet za te akcije".

"Mi snažimo sebe koliko god da smo mali".

"Netko beše Strahinjiću bane, a mi smo neko, za razliku od onih koji su niko".

"Menjaćimo doktrine i pristup. Više nema da nas dovedu pred svršen čin".

"Možete na silu da provodite sve, ali morate da priznate da ste proveli na silu. Da li ćemo mi nekad morati nešto na silu da prihvatimo? Možda ćemo morati. Na drugačiji način ćemo da razgovaramo. Uvek smo spremni za razgovor, ali sada sa drugačijim pristupom".

"Kad vas neko prevari jedanput, to se dobrim ljudima dogodi, verovali su nekome na reč. Kad vas neko prevari drugi put, možda ste mu verovali previše. A ko se to nastavi, onda to govori o vama. Tolike budale više nismo".

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA DECI SA KiM:

"Draga deco iz svih delova KiM, naše Srbije, dobrodošli u drugi deo naše Srbije. Hvala vam što ste danas sa nama u Beogradu, na 20-godišnjicu strašnog pogroma srpskog stanovništva u južnoj pokrajini, koji istom žustrinom traje i danas", rekao je predsednik Vučić.

"Hvala vam što sa svojim roditeljima i nastavnicima volite Srbiju, znate da je to vaša zemlja, da imate samo jedan glavni grad, a to je Beograd i nadam se da ste imali malo vremena da još više zavolite druge delove svoje srpske otadžbine".

"Hvala što imate poverenja u vaše nastavnike, a nastavnicima hvala što vas vaspitavaju".

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

"Hvala svima vama iz Metohije koji ste ovde samo nekoliko dana posle terora nad vašim starijima".

"Hvala i vama iz junačke Banjske koju pokušavaju da proglase mestom zla, ne znajući koliko su patnje i zla doneli našem narodu na severu Kosova. Dobrodošla draga deco, vi ste neko, uprkos željanma onih koji su niko. Zato što ste vi neko, stojite i opstajete kao svoj na svome jer jeste svoj na svome, na našem KiM".

"Kosovo je naša duhovna i državna kolekva".

"Netko beše Strahinjiću Bane".

"Dobro došla draga deco, koja ste i te kako neko na KiM, uprkos željama onih koji su niko".

1 / 9 Foto: Zorana Jevtić

"Drago mi je što ste u Beogradu imali prilike da steknete nova prijateljstva".

"Želim vam da dugo živite na KiM sa svojim porodicama i da često dolazite u svoj Beograd".

"Ovaj dan, koji ćemo završiti Svečanom akademijom u 18 sati, počeo je na najlepši način, sa decom".

"Želim da vam najveća muka bude da li će pobediti Zvezda ili Partizan i ocena iz istorije i srpskog".

"Nikad nećete biti sami".

Anđela Milošević, učenica sedmog razreda OŠ Banović Strahinja u Banjskoj, rekla je:

"Moji vršnjaci i ja nemamo srećno detinjstvo, jer živimo u strahu. Nedostaje nam sloboda. Zahvalila bih se kancelariji za KiM i predsedniku što su nas pozvali da obiđemo istorijska i kulturna mesta i zaboravimo na brige".

1 / 11 Foto: Zorana Jevtić

Uručila je predsedniku slike svojih vršnjaka i zahvalila mu se što brine o deci sa KiM.

Predsednik Vučić je deci uzvratio poklonima, a onda ih pitao šta im je bilo najlepše u Beogradu. Mališani su uglas odgovorili: Zoološki vrt!

Oko stotinu školaraca iz Osojana, Goraždevca, sela Banje, Banjske, Štrpca, Vitine, Novog Brda, Gnjilana i Kosovske Kamenice boravi ovog vikenda u Beogradu u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U pratnji svojih nastavnika stigli su juče u glavni grad, obišli neke od znamenitosti prestonice, između ostalog posetili su i Zoološki vrt u društvu predsednika Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Bonus video:

04:48

SRBI NA KiM BEZ NOVCA, PUTUJU PO 50 KM DA PODIGNU PLATU! Stević uživo iz Kosovske Mitrovice: RAFOVI U RADNJAMA SU PRAZNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track