NA 20 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA U Gračanici otkriven spomenik žrtvama: Simbol snage našeg naroda da izdrži golgotu (FOTO)
Foto: Kancelarija za KiM

NA 20 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA U Gračanici otkriven spomenik žrtvama: Simbol snage našeg naroda da izdrži golgotu (FOTO)

Politika -

Nakon parastosa u Gračanici stradalima u Martovskom pogromu, okupljeni su krenuli ka Domu kulture, gde su ispred umetničke instalacije MISING položili bele ruže, a potom je otkriven i spomenik žrtvama martovskih događaja 2004. godine.

Okupljenima ispred spomen ploče obratila se zamenica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić.

pogrom, spomenik, Gračanica
foto: Kancelarija za KiM

"Na inicijativu Vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju danas otkrivamo spomen ploču u znak sećanja na naše stradale sugrađane u martovskom pogromu. Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića mi danas negujemo kulturu sećanja i sa dužnom se pažnjom i pijetetom sećamo svih naših žrtava. Cilj otkrivanja ove ploče je negovanje kulture sećanja na najteži dan srpskog stradanja na KiM. Simbol podsećanja na otrgnute srpske živote. Imena stradalih su u ovaj kamen uklesana i svedoče o našim mučenicima. Ovaj kamen sa Šar planine simbol je snage, jačine i opstajanja srpskog naroda na ovim prostorima. Simbol je snage našeg naroda da izdrži golgotu kroz koju prolazi, ali i simbol nekažnjenog zločina već 20 godina", rekla je Dušica Nikolić.

pogrom, spomenik, Gračanica
foto: Kancelarija za KiM

Ona je naglasila da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ni danas nije mogao da bude sa nama.

Gračanica, pogrom, spomenik
foto: Kancleraija za KiM

"Direktor Kancelarije Petar Petković nije sa nama zbog zabrane Prištine, ali vam zato prenosim njegovu poruku u kojoj kaže da je na nama da učinimo sve, da nikada više ne dozvolimo nove pogrome, niti nove Oluje, da zaštitimo naš narod i da čuvamo mir kao najveću vrednost. Neka je večna slava svim nevino stradalim žrtvama na celom KiM, da se nikom nikad ne ponovi zločin koji je srpski narod proživeo", stoji u poruci Petkovića.

pogrom, spomenik, Gračanica
foto: Kancelarija za KiM

Prisutnima se obratio i Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu

"Danas se sećamo jednog od najdramatičnijih događaja čitave naše mnogovekovne nacionalne povesnice, kada je otelotvorena mržnja, koja je za svega nekoliko sati oduzela živote ne malog broja naših nedužnih sunarodnika, proterala više od 4000 ljudi, uništila nekoliko desetina naših svetinja i na stostinu domova. Bio je to dan kada su pred očima čitavog sveta, u plamenu mržnje nestajali vekovi postojanja i trajanja", rekao je Dejan Ristić.

Kurir.rs/RTG

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track