"DATUM KOJI ĆE UVEK OSTAVLJATI GORČINU" Ana Brnabić na 20. godišnjicu pogroma: Jedna od najokrutnijih vrsta nasilja za koje znamo
Foto: EPA

"DATUM KOJI ĆE UVEK OSTAVLJATI GORČINU" Ana Brnabić na 20. godišnjicu pogroma: Jedna od najokrutnijih vrsta nasilja za koje znamo

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić oglasila sе na svom Instagram profilu i istakla da će današnji datum uvek ostavljati gorčinu u našem srcu i duši.

"Ovaj datum će uvek ostavljati gorčinu u našem srcu i duši. Te 2004. godine, odigralo se jedno od najvećih etničkih čišćenja od Drugog svetskog rata, u samom srcu Evrope. Hiljade i hiljade ljudi srpske nacionalnosti proterano je sa svojih ognjišta, a uništeni su manastiri i istorijski spomenici nemerljive vrednosti, od kojih su mnogi bili pod zaštitom Uneska", poručila je na svom Instagram profilu premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kako dodaje, pored ovog brutalnog fizičkog nasilja, ovakvo ciljanje kulture, identiteta i istorije radi zatiranja svakog traga jednog naroda, jedna od najokrutnijih vrsta nasilja za koje znamo.

"Dok je za Srbe na Kosovu i Metohiji svaki dan preživljavanje, svake godine posebno na ovaj dan emocije i gorčina koju osećamo su još intenzivniji, jer ovaj datum u istoriji zaista oslikava dubinu stradanja naših srodnika.", navela je i dodala:

"Zato nikada ne smemo dozvoliti da sećanje na ovaj datum izbledi. Moramo da se sećamo i obeležavamo ono što je izgubljeno – ako ne, onda pogrom koji je izvršen nad nama postaje uspešan... A današnja Srbija, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, odlučna je da to nikada ne dozvoli, niti da dozvoli da se još jedan ovakav događaj ikada ponovi.", zaključila je Ana Brnabić.

Bonus video:

10:12

TO ŠTO JE PREDSEDNIK ODLUČIO DA ZADRŽI ANU BRNABIĆ U EPICENTRU POLITIKE, POKAZUJE 2 STVARI! Analitičari tvrde: Rešenje je zgodno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track