JOVANOVIĆA, NIKOLIĆA I MARKOVIĆA NAJVIŠE U SKUPŠTINSKIM KLUPAMA! Evo kako izgleda prosečna srpska poslanica, a kako poslanik
Foto: Petar Aleksić

FoTO-ROBOT

JOVANOVIĆA, NIKOLIĆA I MARKOVIĆA NAJVIŠE U SKUPŠTINSKIM KLUPAMA! Evo kako izgleda prosečna srpska poslanica, a kako poslanik

Politika -

Sednica Skupštine Srbije na kojoj bi za šeficu parlamenta trebalo da bude izabrana Ana Brnabić zakazana je za danas, a Kurir je istraživao ko su predstavnici građana u republičkom parlamentu

Sednica Skupštine Srbije na kojoj bi za predsednika parlamenta trebalo da bude izabrana Ana Brnabić, a koja je za tu funkciju predložena potpisima 156 narodnih poslanika, zakazana je za danas. Osim šefa parlamenta, biće izabrano i šest potpredsednika, i to dvoje iz redova SNS, po jedan iz SPS, SVM i SPP, a preostalo mesto će popuniti jedan član Mi - glas iz naroda. Inače, sednica na kojoj su potvrđeni mandati poslanicima održana je još 6. februara, a Kurir je istraživao ko su predstavnici građana u republičkom parlamentu i kakvi su profili poslanika i poslanice.

Naime, prosečna srpska poslanica ima 45 godina. Zove se Ana, preziva Nikolić ili Jovanović, a završila je pravo. Iz Beograda je, tačnije sa opštine Savski venac.

Prosečan srpski poslanik ima 50 godina. Zove se Dragan ili Aleksandar, preziva se Jovanović, a završio je pravo. Živi na Novom Beogradu.

Skupština u brojkama

250 poslanika broji srpski parlament

16 poslaničkih grupa će biti u novom sazivu

5 poslanika ne pripada nijednoj poslaničkoj grupi

U skupštinskim klupama je 155 muškaraca i 95 dama. Srpski poslanici ukupno imaju 7.893, a poslanice 4.333 godine, što znači da je prosečna starost muškog dela 50, a ženskog 45 godina.

Kad je reč o zanimanjima poslanika i poslanica, najviše ih je u oblasti prava, a potom ekonomije, a u prva tri su još prosveta i nauka. Među poslanicima i poslanicama nema nezaposlenih, kao ni studenata, a u penziji ih je devetoro.

Najčešće prezime u parlamentu je Jovanović. Naime, pet muškaraca i tri žene su sa ovim prezimenom. Druga dva najzastupljenija prezimena su Nikolić i Marković. Prezime Marković imaju četiri poslanika i dve poslanice, a Nikolić tri poslanika i tri poslanice.

Najzastupljenije žensko ime u parlamentu je Ana, čak osam dama se tako zove, a među njima je i kandidatkinja za predsednika Skupštine Srbije. Pet je Dragana i po četiri Biljane i Tatjane.

Od muških imena najzastupljenija su Dragan i Aleksandar, i to po osam.

Najveći broj poslanika i poslanica, ukupno njih 107, što je 43 odsto, ima prebivalište na teritoriji Beograda. Kad je reč o muškarcima, najviše ih je, i to 19, prijavljeno na Novom Beogradu, dok je među damama najviše onih koje dolaze sa Savskog venca, a u pitanju je njih sedam.

Kurir.rs

Štampano izdanje 18.03.2024.
foto: Kurir

Ne propustite danas poklon uz Kurir - LJUŠTILICA ZA VOĆE I POVRĆE

poklon
foto: Promo

Kada želite brzo i jednostavno čišćenje povrća i voća LJUŠTILICA je idealan alat koji će učiniti vaš život jednostavnijim.

Sa ljuštilicom ćete lako stvoriti kulinarska umetnička dela od potpuno svakodnevnih jela.

Ljuštilica je definitivno kuhinjski alat koji nam je uvek potreban.

Danas nijedna domaćića ne može da zamisli pripremu hrane bez ovog proizvoda. A zašto je to tako? Jednostavno, toliko olakšava proces čišćenja voća i povrća da ćete uživati pripremajući hranu za vašu porodicu.

Osim toga, štedi vam vreme.

Jednostavna je za održavanje – isperite je tekućom vodom, a može da se pere i u mašini za pranje posuđa.

Bonus video:

00:24

Skupština Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track