ANA BRNABIĆ IZABRANA ZA PREDSEDNICU PARLAMENTA! Završeno glasanje u Skupštini, izabrani i potpredsednici (FOTO)
Foto: Nenad Kostić

ANA BRNABIĆ IZABRANA ZA PREDSEDNICU PARLAMENTA! Završeno glasanje u Skupštini, izabrani i potpredsednici (FOTO)

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije održani su danas konstitutivnu sednicu na kojoj se raspravljalo o izboru predsednika parlamenta. većinom glasova, na tu funkciju većinom glasova izabrana je potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.

Sednica je počela u 10 časova, a završena nešto posle 18 časova.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice bio je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

18.35 - Izabrani potpredsednici skupštine

Za sve kandidate za potpredsednike glasalo je 155 poslanika. Nakon glasanja, usledio je aplauz većine u parlamentu spram buke koju prave opozicija.

18.30 - Brnabić o neredu koji pravi opozicija: Da ste pokazali zrno ove energije na konsultacijama, lako bismo se dogovorili

- Nema razloga, zaista. Da bi građani Srbije razumeli zašto u ovom trenutku skupština izgleda ovako. Tri dana su trajale konsultacije za radna tela i izbor potpredsednika. Nijedna od ta tri dana se ovi poslanici nisu pojavili na konsultacijama. Svi predlozi koji su došli od strane opozcije koja je došla, mi smo prihvatili. Samo da ste pokazali mrvu poštovanja da se odazovete na konsultacije. Mogli smo da se dogovorimo civilizovano. Nažalost cilj im je da se pravi cirkus u skupštini. Da ste zrno energije pokazali na konsultacijama kao sad lako bismo se dogovorili - izjavila je Brnabić.

18.10 - Glasanje o izboru potpredsednika

Brnabić se zahvalila na poverenju i počela da predsedava Narodnom skupštinom. Tom prilikom ona se obratila poslanicima iz opozicije.

- Niste se udostojili da budete prisutni tokom glasanja. Zaključujem pretres. Stavljam na glasanje predlog da Narodna skupština ima 6 potpredsednika. Mislim da u parlamentu trebaju biti dva potpredsednika iz opozicije.

To su Sandra Božić, Edin Đerlek, dr Jovan Janjić, Elvira Kovač, Snežana Paunović i Marina Rakuš.

Prilikom glasanja o predlogu da se glasa javno za izbor potpredsednika, opozicija koja se vratila na sednicu, počela je sa ometanjem rada parlamenta.

18.00 - Ana Brnabić izglasana za predsednicu parlamenta

1 / 16 Foto: Nenad Kostić

17.35 - Glasa se javno, prozivkom narodnih poslanika

Većinom glasova odlučeno da se glasanje za izbor predsednika parlamenta održi javno, prozivkom narodnih poslanika.

Od prisutnih 158 poslanika za je glasalo 153, protiv su bila 5.

Prilikom glasanja opozicija sa liste "Srbija protiv nasilja" napustila je sednicu Narodne skupštine.

17.20 - Glasanje o izboru predsednika parlamenta

Predsedavajući Skupštini Stojan Radenović zaključio je pretres o izboru predsednika parlamenta i odredio desetominutnu pauzu, nakon čega će se glasati.

17.00 - Zaključen pretres

Predsedavajući je zaključio pretres i objavio da će glasanje o predsedniku NS početi za 10 minuta.

16.35 - Jovanov Aleksiću: Ko ste vi da vam se iko obraća?

Nakon izlaganja Miroslava Aleksića koji je govorio da aktuelnu vlast zanima samo interes i da mu se pojedini članovi SNS-a obraćaju po hodnicima skupštine, oglasio se Milenko Jovanov koji je izjavio:

- Naravno da ideolog koji je obrazovan, normalno da proziva nas da smo ovde iz interesa. Ono kako je radio, kad je mogao da pokaže svoje poštenje, videli smo šta je radio sa tastom. Kada lažete morate da vodite računa. Ko ste vi da vam se iko obraća? Vi ste pocepali stranku koja vam je davala hleb. Vama neko da se javlja?

16.05 - Brnabić: Vi ste tražili da se mediji privatizuju

Nakon izlaganja poslanika iz Zeleno-levog fronta Bogdana Radovanovića, oglasila se Ana Brnabić.

- Lokalni mediji su privatni i da vas podsetim da ste svi vi tražili punu privatizaciju medija. Ako su privatni mi ne utičemo na uređivačku politiku, kao ni vi. Šta je na lokalnim medijima to je pitanje za njihove vlasnike, a vi ste tražili privatizaciju. Što se tiče držanih medija, ako pročitate izveštaj ODIHR-a stoji da su svi nacionalni mediji poštovali zakon i da je "Srbija protiv nasilja" dobila veću predstavljenost - rekla je Brnabić.

15.50 - Brnabić ponovila činjenice o izbornom procesu

Brnabić je ponovila činjenice koje se tiču izbornog procesa i istakla da su opozicija i civilni sektor imali daleko više kontrolora i članova biračkih odbora od liste Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane.

Ona je iznela brojke o posmatračima i članovima biračkog odbora.

- Svi zapisnici su potpisani. Ako kažete da su izbori pokradeni, vi kažete da su vaši posmatrači budale, a valjda nisu. Oni su potpisali zapisnike i stoje iza toga. jedinstven birački spisak postoji, a nije ga bilo u vreme vaše vlasti upravo da bi mogli da manipulišu izborima. Danas taj spisak postoji na sajtu MDULS i ažurira se na svaka tri meseca. Što se tiče istrage, ova zemlja ima svoje institucije u kojima učestvujete i vi. Ja ću sutra kao predsednica NS poštovati institucije ove zemlje.

15.30 - Marković opoziciji: Nećemo vam biti džak za udaranje

Poslanik Aleksandar Marković je istakao da do sada nisu čuli nijedan argument zašto Ana Brnabić ne treba da postane predsednica Narodne skupštine.

- To da vam mi budemo džak za udaranje i da ne očekujete odgovor sa ove strane, toga neće biti. Kao apsolutni pobednici izbora koji su bili slobodni, fer i pošteni izlazimo sa Anom Brnabić kao kandidatom. Za nju neće glasati oni kojima je važnije mišljenje Viole ili bilo kog drugog albanskog lobiste nego mišljenje srpskog građanina. Čak ni oni koji su tobože nacionalno orijentisani šetaju ruku pod ruku sa onima koji bi momentalno predali KiM. Kratak je put od nacionaliste do "Žena u crnom". Nema tu ni politike ni program, njih je spojila jedna jedina stvar a to je mržnja prema Aleksandru Vučiću - rekao je Marković.

14.52 - Jovanov o kampanji i "građanskim vešanjima"

Miloš Jovanov kaže da opozicija ne može da shvati da stranka koja ima 700.000 članova ima svoje spiskove, i da na osnovu tih spiskova idu da pričaju sa simpatizerima.

- Oni pričaju šta hoće, da bi mogli da prave ta njihova "građanska hapšenja", da bi verovatno posle mogli da vrše i "građanska vešanja". Zanimljivo je da se pojavio i neki Dragutin Milošević, koji je sugrađaninu gurao pištolj u usta. To su ti borci protiv nasilja, koji su sada otišli u Beč da traže podršku za nove rezolucije - rekao je Jovanov.

Dodao je da opozicija može da zaboravi na lex specialis i prelaznu vladu, i da sve što mogu da urade je da trče u Evropski parlament i mole za nove rezolucije.

14.30 - Tatjana Macura: Ana Brnabić je uvek stavljala javni interes iznad sopstvenog

Poslanica i predsednica Udruženja Mame su zakon Tatjana Macura pozvala je na smirivanje strasti u društvu, i istakla je veliku ulogu tadašnje premijerke Ane Brnabić, koja je uvek bila spremna da odgovori na svaki zahtev, posebno po pitanju izmena zakona.

- Ona je učinila sve što je u njenoj moći da se reše svi problemi. Nije imala krupnu političku korist od toga, ali je stavila javni interes ispred svog interesa. Koliko je to u momentima bilo izazovno, jeste i zato što je pomogla da se određene odluke Ustavnog suda bolje primene. Ta odluka se odnosi na prava roditelja dece sa invaliditetom - kazala je ona.

Tatjana Macura
foto: Printscreen/RTS 2

Macura je istakla da se nada da će Ana Brnabić voditi parlament, i da se nada formiranju kvalitetne ženske grupe u Skupštini koja će se baviti važnim društvenim problemima.

- To su akušersko nasilje, nasilje u porodici, važnost imunizacije. To su sve teme koje su važne za sve žene u Srbiji, i nadam se da će ovaj parlament oslikavati volju građana Srbije - zaključila je Macura.

14.12 - Jovanov o rezoluciji EP

Milenko Jovanov je rekao da je strašno da neko ponovo u skupštini preti rezolucijama Evropskog parlamenta.

- Poređenje sa ultimatumom Austro-ugarske postoji, zato što ste tražili da se omogući rad istražnih komisija. Dakle vi tražite da država Srbija ukine deo svog suvereniteta, i da stranci vrše istrage u Srbiji. To je tražila i Austro-ugarska, čak i manje od onoga što traži opozicija danas - rekao je Jovanov.

Predsednik poslaničkog kluba SNS kaže da je to ustvari neuporedivo gore.

- Rezolucije EP apsolutno nisu obavezujuće. Znači oni odlaze tamo, vuku za rukav evroparlamentarce, pljuju po Srbiji iz razonode. To nema apsolutno nikakvu težinu, to niko drugi neće da primeni - rekao je on.

Milenko Jovanov
foto: Printscreen/RTS 2

Podsetio je i da isti taj Evropski parlament glasao o rezolucijama protiv SPC, kao i za prekidanje subvencija i pomoći Srbiji ako ne uvede sankcije Rusiji.

- U januaru prošle godine su tražili prekid pristupnih pregovora sa Srbijom zbog saradnje sa Dodikom. Dakle, to rade njihovi lobisti, bez njih. A sada su im dali novu municiju da udaraju na Srbiju. E sada da vam kažem, nađite i mačka o čiji rep ćete da okačite te rezolucije - kazao je Jovanov.

14.02 - Brnabić: "Nikada neće Evropski parlament biti iznad srpskog parlamenta"

Ana Brnabić je poslanici Pokreta Srce Tijani Perić Diligenski da joj očigledno nije bilo dovoljna jedna Rezolucija Evropskog parlamenta.

- Molili ste po Briselu da se prihvati rezolucija kojom se ukida suverenitet naše zemlje, da bi EP parlament mogao da suspenduje naše zakone. Nije vam to bilo dovoljno, nego danas, u srpskom parlamentu, pretite novom rezolucijom EP. Ja imam prijatelje u Evropskom parlamentu, ali ni po čemu, ni danas niti će ikada, Evropski parlament biti iznad srpskog parlamenta - poručila je Ana Brnabić.

Ona ističe da u EP neko o Srbiji misli dobro, a neko loše.

- Neki, ovi koji su izgurali rezoluciju, vaši prijatelji, i prijatelji Aljbina Kurtija. Rezolucije EP za mene kao narodnu poslanicu, nadam se sutra kao predsednicu NS, ne da nisu obavezujuće, nego me apsolutno ne zanimaju. Ne pretite time srpskom parlamentu - poručila je ona.

13.58 - Poslanici JS podržali Anu Brnabić

Zagorka Aleksić i Života Starčević iz Jedinstvene Srbije podržali su Anu Brnabić za predsednicu Skupštine.

13.44 - Brnabić: Uvek ću jasno odgovoriti na antidržavnu politiku

Ana Brnabić je rekla da pored toga što napadaju nju u Skupštini, opozicija napada i Srbe sa Kosova i Metohije.

- Ja ne verujem da vas nije sramota, da vi u Skupštini pričate isto ono što priča i Aljbin Kurti. Pružam ruku i spremna sam da razgovaram, ali ću uvek ovde jasno odgovoriti na antidržavnu politiku - rekla je ona.

13.17 - Balint Pastor o saradnji Srbije i Mađarske

Poslanik SVM Balint Pastor poručio je poslanicima opozicije da ne želi da bilo ko uvlači Mađare u konflikt.

- Kada bismo se bavili time ko je šta govorio pre 15 godina, i o vama bismo mogli svašta da kažemo. Saradnja SVM i SNS je donela mnogo dobrog i Srbima i Mađarima. Postigli smo istorijsko pomirenje, i o tome smo pričali i u prošlom sazivu - kazao je Pastor.

On ističe da je SNS bila spremna na hrabre korake, na koje opozicija, kada je bila vlast, iz kukavičluka nije bila spremna.

13.07 - Jovanov i Ćuta ponovo u klinču

U nastavku rasprave, poslanik Jovanov je poručio Aleksandru Jovanoviću Ćuti da se nada da neće sada vaditi i njegovu fotografiju iz novčanika.

- Samo nemojte moju sliku da nosite molim vas. Zašto bagujem? Zato što nisam pio vinjak. Povedite računa o rečniku. Gde sam bio pre par nedelja? Išao da obiđem Rubin u Kruševcu. Kažu da će da te stave kao maskotu na vinjak - rekao je Jovanov.

12.59 - Vučević poručio Novakoviću: "Od vas su svi pošteniji"

Miloš Vučević je rekao da se javio za reč pošto ga je "prozvao" Borislav Novaković.

- Svi koje ste pomenuli su čestitiji i časniji od vas. Sedite, što ste nervozni, nije ovo folklor pa da se držite za struk. Od vas su svi pošteniji, jer vi ste krali budžetske pare, i pobegli od odgovornosti - kazao je Vučević.

Skupština
foto: Printscreen/RTS 2

On je rekao da je Novaković najveći kriminalac Novog Sada.

- Plakao si pred ambasadama, šest godina nisi išao na posao, a primao si platu. Ja čestitam Ani Brnabić, bila je odličan premijer, a biće i odličan predsednik Skupštine - dodao je Vučević.

12.56 - Biljana Pantić odgovorila Novakoviću.

Biljana Pilja Pantić je rekla da Borislav Novaković nema pravo da govori nikome o integritetu, pošto je, kako je istakla, osuđeni kriminalac.

Skupština
foto: Printscreen/RTS 2

- Vi gospodine "solunac" koji ste iz Soluna glasali o zakonu o radu, vi koji ste ukrali milione evra, vi pričate o integritetu. Vi ste napadali policiju, vi da kažete da Ana Brnabić nije dostojna ovde da sedi. Ne gospodine Novakoviću, za vas su samo dve institucije - ili zatvor, ili bolnica. A Ana Brnabić će odlično rukovoditi ovom skupštinom - kazala je ona.

12.44 - Rističević o povredi poslovnika

Marijan Rističević se javio za reč zbog vređanja profesora Atlagića, i podsetio je na proterivanje Srba tokom raspada Jugoslavije.

- Za razliku od nekih Francuza koji su postali svojevoljno tuđi državljani. Gospodin koji je grubo vređao Atlagića je govorio i o nekoj izdaji. Da vidimo kakva smo mi to čudna vrsta izdajnika. Jedni kažu da nismo dovoljno Rusi, drugi kažu da nismo dovoljno Evropljani. Nismo mi pustili Kurtija i teroriste, to su radili oni. Ni smo mi imenovali Ponoša za načelnika GŠ - kazao je Rističević.

12.27 - Ana Brnabić o izlaganju Željka Veselinovića

Ana Brnabić je rekla da je ne zanima Željko Veselinović, i da je on o sebi sve rekao.

- Mene zanimate vi ostali, koji sedite pored njega. Niko vas ne tera da me volite, ali vi podržavate čoveka koji je jednoj ženi rekao da želi da tu ženu neko više meseci siluje u rijalitiju. Vi sedite pored takvog čoveka. Time vi podržavate takvo ponašanje. On me ne zanima, vi me zanimate. I sve žene koje su pristale da budu na listi licemernog naziva Srbija protiv nasilja, a na kojoj je takav čovek - kazala je ona.

Brnabićeva je podsetila i da je Veselinović rekao da je Vučić "dogovorio da ga linčuju u Srebrenici".

- Sram vas bilo, to je bio pokušaj ubistva predsednika. Pljunuli ste u lice celoj zemlji, sram vas bilo - ističe Ana Brnabić.

12.23 - Vladimir Orlić odgovorio Veselinoviću

Poslanik Vladimir Orlić komentarisao je uvrede koje su predstavnici opozicije uputili Ani Brnabić.

- Da li vas nije sramota? Da li vas nije sramota ovog kukavičkog bednog govora? Gde je junaštvo, gde je izvinjenje. Gde je trunka časti ovih što sede oko vas. Da li ovo podržavate? Jel to zajednički moral, borba protiv nasilja. Ovde nema ništa ljudsko - poručio je Orlić Željku Veselinoviću.

Vladimir Orlić
foto: Printscreen/RTS 2

Vladimir Orlić je podsetio i šta je Željko Veselinović 2018. godine pisao o Ani Brnabić, nazivajući je fikusom, lezbijkom, i pozivajući na njeno silovanje.

12.16 - Sukob Nenada Tomaševića i Marka Atlagića

Poslanik POKS Nenad Tomašević je govorio o ratnoj prošlosti, pominjući u negativnom kontekstu poslanika Marka Atlagića, zbog čega je on burno reagovao.

Predsedavajući Stojan Radenović je morao da isključi mikrofon, ali se verbalni sukob nastavio i pored toga.

12.05 - Podrška za Anu Brnabić

Slavica Đukić Dejanović i Snežana Paunović iz SPS, kao i Aleksandar Mirković sa liste Srbija ne sme da stane, su pružili poršku Ani Brnabić.

11.49 - Bulatović o Mariniki Tepić

Poslanik Dejan Bulatović rekao je da je nemoralno da Marinika Tepić ukazuje na povredu poslovnika.

- Ona nije naučila ni šta je koka nosilja, ni šta je kokain. Kaže u Moroviću se gaji marihuana. A ta osoba, koja krši Ustav konstantno, koja je ovde tražila da se uvede rezolucija protiv građana Srbije zbog navodnog genocida u Srebrenici, nije se izvinila do dan danas. I ona će sada da priča o nekom moralu - rekao je on.

11.39 - Marija Zdravković o tvrdnjama opozicije

Poslanica Marija Zdravković, sa liste Srbija ne sme da stane, istakla je da je 25 godina radila u zdravstvu, i da je šokirana tvrdnjama poslanika opozicije da ljudi u Srbiji moraju da imaju člansku kartu da bi mogli da se leče.

- Ne skupljajte na tome političke poene, to nije moralno!

Isto mišljenje je izneo i bivši ministar zdravlja, a sada poslanik Zlatibor Lončar.

11.25 - Ana Brnabić: Sve što smo uložili u mlade vratilo se trostruko!

Ana Brnabić je naglasila da ne postoji nijedna firma ni u Srbiji ni u svetu koje nosi njeno ime, opovrgavši tvrdnje pojedinih poslanika opozicije koji su to tvrdili.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, konstitutivna sednica, Skupština Srbije, Ana Brnabić
foto: Nenad Kostić

. Kada se radi o firmi Aseko, to nije moja firma, to je evropska firma. Multinacionalna firma koja zapošljava više od 500 ljudi teško može da bude korumpirana. A sa mnom ima veze jednako koliko i Majkrosoft.

- Sviđa mi se što svi mladi ljudi sa svojim start ap kompanijama u Beogradu, Nišu, Čačku....mogu da ćuju koliko se za njih brinete. Nisu se udostojili jedan naučno tehnološki park da urade. Da formiraju nijedan ovi naučno istraživački institut. Ja se ponosim što verujem u mlade ljude u Srbiji i sve što smo uložili trosruko se vratilo. I još ćemo da ulažemo - rekla je ona.

11.14 - Obraćanje Orlića i Jovanova

Narodni poslanik Vladimir Orlić je, uz povike iz redova opozicije, preuzeo reč, i istakao da takvo ponašanje predstavnika opozicije sve govori o njima.

On je rekao da je jasno u čijim redovima su fantomi, podsećajući na promene imena Borka Stefanovića.

Vladimir Orlić
foto: Printscreen/RTS 2

To je ponovo izazvalo povike iz redova opozicije, nakon čega je reč ponovo preuzeo Milenko Jovanov.

- Ovo ste vi potpisali, da Kosovo može da uđe u EU. Ja nemam sumnje da je Ponoš postavljen za načelnika GŠ od strane američkog ambasadora. I da je bio bedni NATO sluga. Oslabio vojsku do osrednjeg lovačkog društva. Pa to kažu sami Amerikanci - kaže Jovanov.

On je ukazao i da kada opozicija hoće izbore, onda neće izbore.

- Mesec dana ste pričali da ko traži izbore, taj radi za Vučića. Onda je bilo napišete pismo, e sada hoćete izbore. Onda ste tražili da izbori budu do kraja godine. Oni onda kažu ne, nego da se održe do kraja godine. Nemušti ste. I onda održimo izbore, ne valjaju vam, pokradeni su i tako dalje - kaže Jovanov.

Poslanik liste Srbija ne sme da stane kaže da se isto ponavlja i za beogradske izbore.

Milenko Jovanov
foto: Printscreen/RTS 2

- I juče Vladeta Janković kaže da će da blokira ljude koji će da glasaju. Kažite tom čoveku da je to krivično delo. Izgleda da svaka budala koja ima neku ideju izvali to, pa svi posle idete za time. Dakle, ne postoji cenzus za izbore, dovoljan je jedan listić, i izbori su važeći. Šta vi mislite da postignete bojkotom - zapitao je on.

Vi ste elita kao što sam ja astronaut, rekao je Jovanov, a onda zatražio da se zabeleži da je poslanik Aleksandar Jovanović izvadio sliku Gorana Vesića iz novčanika i pokazuje je u sali.

- Zašto drži Vesićevu sliku u novčaniku ja ne znam, verujem i da Vesiću nije prijatno. Neko nosi sliku devojke, majke, dece, a on nosi Vesićevu sliku. Šta je to, i sliku Siniše Malog držiš u novčaniku. Pa smeju se ljudi ovde - kazao je Jovanov.

10.42 - Milenko Jovanov o borbi države za Kosovo i Metohiju

Milenko Jovanov sa liste Srbija ne sme da stane, poručio je da je Srbija na čijem je čelu predsednik Aleksandar Vučić dovela do brojnih povlačenja priznanja tzv. Kosova.

- Dakle jasno je rečeno da nema priznanja bilo kakvog tzv. Kosova. Pa se borimo da Kosovo ne uđe u UNESKO, Interpol, i to sve mi koji smo "izdali" - rekao je Jovanov.

On je to rekao u odgovoru poslaniku Branku Pavlović sa liste Mi - Glas iz naroda.

- Lako je sa Vračara sa kašičicom iz kapućina u ustima srbovati. Pa pucali su u decu koja su nosila badnjak. Ne plašimo se mi zapadnih neprijatelja, znamo da su nas lagali. Ali mi smo tražili sagovornika sa druge strane, ali je očigledno da ga nema. Ne možete apriori odbiti da razgovarate. Ako to uradite, onda Srbija postaje kriva za sve, i otvaranje sezone lova na Srbe na KiM - rekao je Jovanov.

Milenko Jovanov
foto: Printscreen/RTS 2

Jovanov ističe da samo zahvaljujući državi Srbiji i Vučiću nije došlo do toga da se na Kosovu i Metohiji ponavlja situacija iz Nagorno-Karabaha i Pojasa Gaze.

- Apsolutno sam za to da razgovaramo i pokrenemo konsenzus. Ali odmah vam kažem da od toga nema ništa. Imali smo nekoliko rasprava o KiM, i znam šta ovi ljudi misle. Jedan je pričao kako je sadio jagode sa Albancima, drugima je glavni problem Srpska lista, a Kurti im je partner - kaže on.

U svetlu vesti da se Francuska navodno sprema da šalje vojsku u Ukrajinu, Jovanov ističe važnost čuvanja neutralne pozicije naše zemlje.

Ranije je tokom obraćanja poslanik Branko Pavlović iz pokreta "Mi - Glas iz naroda" rekao da je povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova ozbiljan rezultat naše diplomatije u širem smislu i onih koji su vodili našu zemlju prethodnih godina.

Branko Pavlović
Branko Pavlovićfoto: Printscreen/RTS 2

Ipak, kako je naveo, Mi-Glas iz naroda neće podržati Anu Brnabić na mestu predsednice parlamenta zbog Francusko-nemačkog sporazuma.

10.22 - Podrška za Anu Brnabić

Poslanici Marija Jevđić iz redova Jedinstvene Srbije i Muamer Bačevac iz Socijaldemokratske partije Srbije podržali su izbor Ane Brnabić za predsednika skupštine.

1 / 11 Foto: Nenad Kostić

Milica Marušić Jablanović rekla je da Ekološki ustanak neće pružiti podršku.

10.14 - Usame Zukorlić: Velika odgovornost na novom rukovodstvu

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić je poručio da će ta partija biti deo rukovodstva. On je govorio i o katastrofi u Palestini, kao i o turbulentnim vremenima u kojima se svi nalazimo.

- Gradimo mostove, a ne zidove. Budimo od onih koji će doprinositi dobru, i boriti se protiv zla. Zato većina mora da sarađuje sa manjinom, i važno je da vlast radi sve od sebe da doprinese dobru - rekao je on.

10.09 - Utvrđen kvorum, nastavlja se sednica

Predsedavajući Stojan Radenović je utvrdio da postoje uslovi za rad Narodne Skupštine, i da su u sali 163 poslanika.

Poslanici stižu u zdanje Narodne skupštine.

1 / 24 Foto: Nenad Kostić

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja